Maca z oliwą
1/3 szklanki oliwy1//2 szklanki wody2 szklanki mąki½ łyżeczki soliodrobina soli do posypania placków przed pieczeniemDo miski wlać wodę. Powoli wlewać oliwę, cały czas ubijając zawartość miski ubijaczką do piany. Otrzymaną emulsję dodać stopniowo do mąki wymieszanej z otrębami i solą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pokroić je na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować cienko. Kłaść po dwa na blasze, oprószyć odrobiną soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Piec 2 minuty z jednej strony i minutę po przewróceniu.
Krówki
Do garnka o grubym dnie wlałam 300 ml śmietanki 30%, dodałam 70 g masła, 3/4 szklanki cukru i opakowanie cukru waniliowego. Zawartość garnka doprowadziłam do wrzenia i gotowałam, cały czas mieszając, pozwalając, by masa powoli gęstniała. Początkowo wydawać się mogło, że nigdy to nie nastąpi, ale trzeba być czujnym. Masa ma tendencję do przywierania i nie mieszana od razu próbuje się przypalić, stąd mieszać trzeba zdecydowanie. Szczęśliwie proces zagęszczania się masy trwa ok. 15 minut, więc da się wytrzymać.Gęstą, puszystą masę przelałam do keksówki, użyłam silikonowej. Klasyczną foremkę należy wcześniej wyłożyć folią spożywczą.
Gdy masa przestygła, wstawiłam foremkę do lodówki. Po zastygnięciu pokroiłam ją w prostokąty...
Suszone pomidory
Suszenie odbywa się partiami i jest proste, choć nieco mozolne. Na raz w domu pojawia się ok 20 kg pomidorów, które trzeba umyć, przekroić na pół i ułożyć na wszystkich dostępnych w domu blachach. Umieszczamy je w piekarniku nastawionym na 100 st.C z włączonym termoobiegiem. Drzwiczki piekarnika zostawiamy lekko uchylone, by pomidorowa wilgoć miała ujście i po jakiś 6 godzinach mamy oto pierwszą partię gotową. Zamrażać.
Serca z okienkiem
Ciastka od sercaNa ciasteczka: 350g mąki (w razie potrzeby dodać trochę więcej)150 g miękkiego masła200g brązowego cukru2 jajka4 – 5 kropli zapachu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soliNa serca: ok. 150 g landrynek.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i zapach. Miksuj, aż składniki się połączą. W innym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślano-jajecznej, cały czas mieszając. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dosyp trochę mąki.Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (powinno stwardnieć). Rozwałkuj na grubość około ½ cm. Szklanką wytnij koła, za każdym razem zanurzając brzeg szklanki w mące. Wycięte ciasteczka układaj w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremką w kształcie serca wytnij środki. Landrynki utłucz w moździerzu. Wsyp ok. 1 łyżeczkę (to zależy jakie duże otwory są w środku) miału landrynkowego do każdego serca. Piecz około 8 – 12 minut. Po tym czasie landrynki się rozpuszczą, a ciastka upieką. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do wystygnięcia. Wtedy można łatwo odkleić je od papieru.
Naleśniki smażone z jabłkami
Na powiedzmy, osiem usmażonych wcześniej naleśników potrzebne będą:2 kwaskowe jabłka (ja użyłam antonówek)2 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynamonu1 jajkotłuszcz do smażenia.Jabłka trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cukrem i cynamonem. Jabłkowym farszem napełnij naleśniki i uformuj krokiety. Zanurzaj je w roztrzepanym jajku i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto. I gotowe.
czwartek, 4 lutego 2010
Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną
Na spody: 400g mąki pszennej200g masła2 łyżki śmietany50 g cukru pudru2 żółtkaDo miski przesiej mąkę, dodaj masło starte na tarce o dużych oczkach i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj i wylep nim małe formy do tart wysmarowane masłem (możesz też użyć jednej większej). Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 15 minut.. Pozostaw do ostygnięcia.Na nadzienie:puszka kajmaku (ugotowane słodzone mleko skondensowane, można kupić gotowe, lub ugotować samemu)2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki suszonej żurawiny1/2 jabłkoDo dekoracji:żurawinakarmel Żurawinę i pokrojone w kostkę jabłko przełóż do garnka, zalej 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Rozgotowane owoce zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia. Kajmak zmiksuj z kawą. Dno babeczek posmaruj cienką warstwą masy owocowej, wylej na nią kajmak. Babeczki udekoruj żurawiną i ew. kilkoma nitkami karmelu.
Placki ziemniaczane
Pół kilo startych na drobnej tarce ziemniaków nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale jeśli je zalać wrzącym mlekiem, przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć, a następnie wymieszać z jajkiem, dwiema łyżkami mąki i doprawić odrobiną soli, otrzymujemy wielce obiecującą ziemniaczaną masę, którą wystarczy usmażyć małymi porcjami na rozgrzanym oleju. Mamy oto cudownie chrupiące, złociste ziemniaczane placki i róbcie z nimi, co chcecie. Posypcie je cukrem, polejcie śmietaną. Podajcie z sosem grzybowym, lub zawiesistym sosem ze świeżych pomidorów.
Cynamonowy szał z cząstką pomarańczy powstał z espresso zmiksowanego z waniliowymi lodami, mlekiem i syropem cynamonowym.Truskawkowa kostka to warstwa śmietanki wymieszanej z syropem truskawkowym przykryta warstwą espresso z lodami waniliowymi i mlekiem.Chocotella cafe to połączenie espresso z likierem czekoladowo-orzechowym i śmietanką.No i na koniec moje ulubione klasyczne latte. Smacznego.
applepie