Liska.docx

(68 KB) Pobierz

http://1.bp.blogspot.com/_NzhlXdWH7RI/R5imSzj_OKI/AAAAAAAAAes/CBpH793OUzE/s400/gotowe.jpg

Ciasteczka z Linz

Ilość: ok. 30 sztuk

200 g miekkiego masła
2/3 szkl cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki cytrynowej

100 g orzechów laskowych, zmielonych, ale niezbyt drobno

1/2 słoika dżemu malinowego (bez pestek) lub wiśniowego (nie miałam, wiec użyłam truskawkowego)

Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C (lub 150 termoobieg)

Zmiksować masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i wanilię.
W drugiej misce wymieszać suche składniki (oprócz orzechów!) i stopniowo dodawać je do masy maslanej. Kiedy wszystko ładnie sie połączy, przykryć miskę szczelnie folią i schłodzić minimum 30 minut.

Kiedy masa sie schłodzi, formować kulki o srednicy 2 cm. (Masa bedzie lekko klejąca, ale nie należy dodawać mąki). Każdą kulkę obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach co 2,5 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 8 minut.
Wyjąc blachy z pieca i w każdym ciasteczku kciukiem zrobić wgłębienie.
Wstawic z powrotem do piekarnika na 8 minut.
W garnuszku podgrzać dżem.
Wyjąć ciasteczka z pieca, do każdego wgłębienia włożyć 1/2 łyżeczki dżemu. wstawić do piekarnika na 2 minuty.
Ostudzić.

 

 

 

 


Kokosowe Brownie a'la Bounty. Z kandyzowanymi wiśniami.

100 g masła
250 g cukru trzcinowego (lub białego 220 g)
75 g golden syrup ( w Kuchniach Świata, można zastąpić syropem kukurydzianym, klonowym lub miodem)
275 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g gorzkiej i 200 g mlecznej)
4 jajka
70 g mąki pszennej lub orkiszowej (użyłam orkiszowej i to było to!)
50 g wiórków kokosowych
100 g kandyzowanych wiśni (do kupienia w sklepach eko, od biedy można wykorzystać też rodzynki)

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
W dużym rondlu rozpuścić masło, cukier i syrop. Mieszać, żeby cukier się nie spalił.
Zdjąć garnek z ognia, dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać.
Formę o wymiarach 15x20x2,5 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm), wysmarować masłem. Wlać masę, na wierzch wsypać wiśnie. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut (piekłam 30 minut, L.) Ostudzić. Wstawić na noc do lodówki (ja postawiłam na lodowatym parapecie).
Jeść następnego dnia.

 

Mufinki z kinder bueno

12 pojedyńczych kostek Kinder bueno (to 1,5 opakowania)
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g drobnego cukru (brązowego lub cukru pudru)
szczypta soli
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
70 g czekolady pokrojonej na małe kawałeczki (używam pół na pół mlecznej i białej)
1 łyżka suszonych wiśni, pokrojonych (opcjonalnie)

100 g miękkiego masła
2 jajka
110 g śmietany 30% lub jogurtu

Piekarnik nagrzać do 175 st C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku. Kiedy wszystko się połączy, wsypać mąkę. Dodać wanilię i śmietanę. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i wiśnie. Wymieszać łyżką, nie miksować.
Formę do mufinków wyłożyć papierowymi papilotkami lub posmarować masłem. Do każdego dołka nakładać masę do max 3/4 wysokości. W każdy dołek włożyć kostkę Kinder Bueno, mocno wpychając ją w ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 minut.


Ciasto orzechowe Nutinki
źródło przepisu tutaj

Składniki:
25 dag zmielonych orzechów włoskich, 5 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy, 5 jajek, szczypta soli, kilka połówek orzechów do dekoracji;
na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 3-4 łyżki mleka, cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.

Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym.
Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.

Dodatkowe informacje:
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.
Ja piekłam swoje w formie na babkę z kominkiem (przyp L.)

 

 

Tort Sachera
na podst. przepisu Sarah Wiener

Ciasto:

6 jajek
150 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 łyżki gorącej wody
175 g cukru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
100 g mąki pszennej
70 g skrobii kukurydzianej (do nabycia m.in. w sklepach ekologicznych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao

Masa:
200 g konfitury morelowej
50 g mielonych migdałów

Polewa:
30 g mleka kokosowego
2 łyżki gorącej wody
100 g cukru pudru
20 g kakao


Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Tortownicę o średnicy 26 cm z wyjmowanym dnem wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, który również należy posmarować masłem.

Białka oddzielic od żółtek.

Żółtka wymieszać z gorącą wodą, powoli ubijać dodając 2/3 cukru i wanilię. Ubijać tak długo aż masa będzie puszysta i jasna, powinna wyraźnie zwiększyć objętość. Zajmie to ok.10-15 minut.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i ubijać aż wszystko się połączy.

Połączyć w misce obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Połączyć z masą żółtkową, wmieszać mąkę, pianę z białek i na końcu topione masło - należy to zrobić dokładnie, ale w miarę delikatnie, by zachować puszystość piany. To ciasto i tak będzie miało dosyć zbitą konsystencję.
Piec ok. 25-40 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe).
Wyłączyć piekarnik. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Odstawić na noc.

Nazajutrz podgrzać konfiturę morelową - jeśli ma kawałki owoców, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Połączyć z migdałami.
Lekko ostudzić.
Ciasto przekroić na pół i posmarować masą. Złożyć obie części i polać polewą:

Polewa:
Wszystkie składniki zmiksować lub utrzeć drewnianą łyżką na gładką masę.

Odstawić do czasu, aż polewa zastygnie.
Podawać z bitą śmietaną przygotowaną bez cukru.

 

Maślane kwadraty z migdałami w karmelu
Caramel almond cookies
Przepis: Liz Franklin

Spód:
90 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 żółtko
150 g mąki pszennej

Wierzch:
60 g masła
100 g drobnego cukru
1 łyżka miodu
4 łyżki migdałów w płatkach

Forma do pieczenia o wymiarach: 20x30 cm

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Zmiksować masło z cukrem, dodać żółtko i mąkę. Przełoxyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto.

Na patelni rozgrzać masło z cukrem i miodem. Kiedy zacznie się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodać migdały. Zamieszać, zdjąć z ognia i wylać masę na ciasto. Wygładzić nożem, wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Autorka przepisu zaleca pieczenie 8 minut, moje ciasto piekło się 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i jeszcze ciepłe kroić na kwadraty. Ostudzić.
Kwadraty początkowo są miękkie, kiedy ostygną - twardnieją i stają się chrupiące.
Idealne do kawy.

 

 

Mazurek orzechowy

Źródło przepisu: Mniam Mniam
Z moimi uwagami.

Ciasto:
szklanka orzechów* (użyłam 300 g, L.)
15 dag masła
8 łyżek cukru
pół szklanki mąki (użyłam 80 g, L)
3 białka
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa:
3 żółtka
8 łyżek cukru
cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
orzechy do dekoracji

sposób przygotowania
Orzechy mielę w malakserze.
Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję cukier.
Z białek ubijam sztywną pianę.

Składniki ciasta delikatnie mieszam, dodając do utartego masła na przemian przesiana mąkę, pianę i zmielone orzechy.
(Wymieszałam masę orzechową z mąką, a na końcu dodałam pianę z białek, lekko mieszając ją łyżką, L.)

Ciasto wkładam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (użyłam formy o wymiarach 23x33 cm, ale sądzę, że można w większej, wyłożonej papierem do pieczenia, L.). Piekę około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku (piekłam 20 minut w 180 st C, L).

Przygotowuję polewę : żółtka ucieram z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Przesiewam do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam.

Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i natychmiast smaruję polewą, dekoruję kawałkami orzechów i ponownie wstawiam do piekarnika na 3-4 minuty (Piekłam 7 minut, L).

*Orzechy uprażyłam wcześniej przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st C, L.

 

 

Chleb pszenno-żytni   ULUBIONY

Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka), używam drożdży dr Oetkera lub drożdży Lesafre
Zaczyn

Wieczorem, przed pójściem spać:

Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin. (Zdj. 1)

Następnie:

dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły.

Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut (Zdj. 2).

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi (dzięki temu moje chleby nigdy nie przywierają. Nie smaruję ani masłem, ani oliwą.) (Zdj. 3)

Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem.
Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte. Na moim zdjęciu (Zdj. 4) wyglądało tak po ok. 40 minutach.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Ja posypuję mąką.
Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jesli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba (potem jest lepszy, naprawdę :-)

 

 

Sernik krakowski

Ciasto:
400 g mąki
4 żółtka
250 g masła
50 g drobnego cukru
szczypta soli

Ser:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła

1 żółtko do posmarowania ciasta

Lukier
cukier puder i sok z cytryny

Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.


W tym czasie przygotować masę serową: Masło utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować!


Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód i boki wysmarowanej masłem formy prostokątnej o wymiarach 30 x 40 cm (lub bardzo dużej tortownicy).
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Z pozostałego ciasta ulepić wąskie wałeczki, delikatnie je rozpłaszczyć i ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku. Dzięki temu opadnie tylko minimalnie.

Kiedy sernik jest lekko ciepły, posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny.

Chleb serowy
na podst. przepisu Jima Laheya

400 g mąki pszennej (dowolnej)
200 g sera (ja użyłam starych serów - Fontina, Manchego, asiago, Pecorino, dałam też trochę pleśniowego, ale nie za dużo - ważne, żeby to nie były zbyt miękkie sery, bo jak się zmieszają z ciastem, to się w niego wtopią) - trzeba ser pokroić na 1 cm kostkę
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży
300 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin.
Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut.
Garnek żeliwny z przykrywką (używałam o średnicy 22 cm) wstawić do piekarnika i nagrzać do 230 st C (u mnie zajmuje to ok. 30 minut) - garnek musi być naprawdę dobrze nagrzany.
Wyrośnięty chleb przerzucić do garnka (jeśli opadnie - nie przejmujemy się, wyrośnie ponownie). Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.

 

Cynamonowe spiralki
na podst. Vefa's Kitchen

500 g mąki
4 łyżki mleka
50 g miękkiego masła
4 łyżki drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżka suszonych)
5 łyżek wody
2 jajka

roztopione masło do smarowania (ok. 60 g)

Nadzienie:
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin