SOSY.doc

(77 KB) Pobierz

 

 

 

Sos koperkowy

Składniki:

posiekany koperek (2-3 łyżki)  

śmietana - 1/2 szklanki         

mąka (3 - 4 dag)

bulion z kostki -  1 szklanka 

masło  - 2 dag ; sól

 

 

Przygotowanie: 

Koperek wypłukać, otrząsnąć, posiekać. zimny bulion zmieszać z mąką, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną i koperkiem, dodać masło.

 

Sos ogórkowy

Składniki:

15 dag kiszonych ogórków

1/2 szklanki kwasu ogórkowego

1/2 szklanki śmietany

3 - 4 dag mąki

1 szklanka bulion z kostki  

 

Przygotowanie: 

Masło roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć  (nie rumieniąc), wymieszać z  bulionem i kwasem ogórkowym, zagotować, dodać obrane i starte na tarce o dużych otworach, ogórki. Połączyć ze śmietaną, jeśli potrzeba posolić do smaku, zagrzać, ale nie gotować.

 

 

 

Sos winegret

Składniki:

ocet - 1 łyżeczka

lub sok z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku 

szczypta  soli 

ewent. pieprz i cukier   

 

Przygotowanie: 

Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką do piany ocet z solą (po dolaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. mieszać tak długo, aż składniki utworzą gładki sos. Sos winegret jest klasycznym sosem do sałatek. Można też dodać musztardy lub śmietanę oraz zioła.

 

Sos z żółtym serem

 

Składniki:

 

10 dag sera żółtego 

1 cebula ; 2 łyżki masła 

2 łyżki mąki 

pęczek szczypiorku lub natki 

1/2 szklanki mleka  3,2% lub 2%    

- polecam doskonały do makaronów, naleśników z pieczarkami czy mięsem mielonym. 

Przygotowanie: 

Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i bulion. Cały czas mieszając i dusić 5 minut. Dodać startego żółtego sera, wymieszać.

Sos musztardowy

Składniki:

3-4 dag musztarda (francuska)  

1,5 szklanki bulion z kostki  

1 mała  cebula,

4 dag tłuszczu  cytryna

lub kwasek cytrynowy  

sól, cukier

 

Przygotowanie: 

Cebulkę obrać, pokroić, udusić z tłuszczem, zmiksować. Dodać mąkę, wlać bulion, wymieszać, przyprawić do smaku musztardą, solą i cukrem i zagotować. Można dodać masło. Sos ten podaje się do pasztetu na gorąco czy pieczeni wieprzowej.

Sos jogurtowy

Składniki:

jogurt  - 2/3 szklanki

ocet winny - 2 łyżki

musztarda - 1/2 łyżeczki

sól, pieprz, cukier    

słodka papryka

Przygotowanie: 

Musztardę wymieszać z octem, dodać do jogurtu, wymieszać, przyprawić. Sos można przygotować z większą ilością musztardy lub również z roztartym czosnkiem, posiekaną cebulą, ziołami, szczypiorkiem. Dodawać do sałatek bezpośrednio przed dodaniem.

Sos pomidorowy

Składniki:

pomidory - 40 dag

lub koncentrat pomidorowy

6 dag  bulionu     - 1 szklanka      

cebula - 1 mała                                 

mąka  - 1 lub 2 łyżki                    

masło 1 lub 2 łyżki                 

śmietana 1/2 szklanki

sól, cukier  

Przygotowanie: 

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło i pokrojoną cebulkę. Udusić pod przykryciem. pomidory przetrzeć przez sitko. Zimny bulion lub wywar rozmieszać z mąką i pomidorami, przyprawić solą, cukrem do smaku i zagotować. wymieszać ze śmietaną.

 

Sos mięsny

Składniki:

wieprzowina z kością 

30 dag tłuszcz - 5 dag

cebula - 1 średnia

mąka - 3 dag 

listek laurowy 1 sztuka              

sól, pieprz

 

Przygotowanie: 

Mięso opłukać, oddzielić  od kości, pokroić w drobną kostkę, posolić. Obsmażyć, na części tłuszczu, pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać nie dużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Stopić łyżkę tłuszczu, dodać 3 dag mąki, zasmażyć, wymieszać z zimnym wywarem z mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, można dodać paprykę i łyżkę masła. Podawać do klusek, makaronów, ziemniaków, kasz i knedli.

Sos tatarski

Składniki:

majonez - niepełna

szklanka (200 ml)

ogórek konserwowy - 4 sztuki 

szczypiorek - 1/2 pęczka 

jajka ugotowane na twardo - 2 szt.

grzybki z octu lub    

pieczarki   - kilka 

ewent.. kapary 1 - łyżka 

ewent. śmietana - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Ogórki, szczypiorek, grzybki i białko z jajek drobno posiekać. Żółtko rozgnieść widelcem. Rozdrobnione składniki dodać do majonezu. Dodać kapary. Całość wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty proponuję dodać śmietanę. Sos tatarski podawać do wędlin lub jajek ugotowanych na twardo.

Sos węgierski

Składniki:

bulion - 1 szklanka 

tłuszcz - 4 dag 

mąka - 3 dag                         

średnia cebula  

koncentrat pomidorowy - 6g

śmietana 1/2 szklanki

cytryna, papryka,

sól, cukier

Przygotowanie: 

Cebulę obrać, posiekać, lekko zarumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą, papryką, cukrem.

 

Sosy do ziemniaków:

 

Twarożkowy z ogórkiem

Składniki:

opakowanie naturalnego 

twarożku homogenizowanego 

duży ogórek  (świeży)

łyżka naturalnego jogurtu

lub śmietany

2 ząbki czosnku 

sok z cytryny

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie: 

Czosnek obrać, rozetrzeć z solą ogórki obrać i część pokroić  w plasterki a część zetrzeć na grubej tarce. Miąż ogórka połączyć z twarożkiem, jogurtem i doprawić czosnkiem. doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przybrać plasterkami z ogórka.

 

 

Jogurtowy z chilli

Składniki:

opakowanie gęstego

jogurtu naturalnego

200 ml śmietany kremówki 

chilli w proszku

kilka strączków papryki czuszki

sól

Przygotowanie:

Kremówkę ubić, dodając odrobinę soli. Delikatnie połączyć z jogurtem. Doprawić solą i chilli. Czuszkę umyć i usunąć gniazda nasienne. Przybrać nią sos.

Ziołowy z rokpolem

Składniki:

150 g mielonego twarogu

100 g sera rokpol

łyżka śmietany

ząbek czosnku 

szczypiorek

łyżka kaparów

natka 

cebula 

sól biały pieprz

 

 

Przygotowanie:

Czosnek obrać, zmiażdżyć. Rokpol rozkruszyć, zmiksować z twarogiem, śmietaną i czosnkiem. doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek, natkę, cebulkę, umyć, posiekać, dodać do twarogu, wymieszać. Posypać kaparami.

Pomidorowy z papryką

Składniki:

250 g twarogu

łyżka łagodnego keczupu

lub przecieru pomidorowego

łyżka słodkiej śmietany

strączek czerwonej papryki

łyżka oliwy                             

sól, pieprz 

Przygotowanie:

Twaróg zmiksować z oliwą, śmietaną a następnie wymieszać z keczupem lub przecierem. Doprawić solą i pieprzem, można też dodać 1-2 krople tabasco. paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu.

 

 

Sosy do dań z grilla

 

 

Żurawinowy

Składniki:

słoiczek(40 dag)żurawiny

1/2 pomarańczy

1 łyżka musztardy sarepskiej

mielona papryczka chili

Przygotowanie:

Żurawinę przełożyć do miseczki. Wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową. Dodaj musztardę. Przypraw na ostro mieloną papryczką chili . Sos można udekorować paseczkami skórki pomarańczowej.

Czosnkowy "Atoli"

Składniki:

1-2 ząbki czosnku

1 żółtko 

1 łyżeczka musztardy

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin