Sos koperkowy
Składniki:
posiekany koperek (2-3 łyżki)
śmietana - 1/2 szklanki
mąka (3 - 4 dag)
bulion z kostki - 1 szklanka
masło - 2 dag ; sól
Przygotowanie:
Koperek wypłukać, otrząsnąć, posiekać. zimny bulion zmieszać z mąką, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną i koperkiem, dodać masło.
Sos ogórkowy
15 dag kiszonych ogórków
1/2 szklanki kwasu ogórkowego
1/2 szklanki śmietany
3 - 4 dag mąki
1 szklanka bulion z kostki
Masło roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć (nie rumieniąc), wymieszać z bulionem i kwasem ogórkowym, zagotować, dodać obrane i starte na tarce o dużych otworach, ogórki. Połączyć ze śmietaną, jeśli potrzeba posolić do smaku, zagrzać, ale nie gotować.
Sos winegret
ocet - 1 łyżeczka
lub sok z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypta soli
ewent. pieprz i cukier
Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką do piany ocet z solą (po dolaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. mieszać tak długo, aż składniki utworzą gładki sos. Sos winegret jest klasycznym sosem do sałatek. Można też dodać musztardy lub śmietanę oraz zioła.
Sos z żółtym serem
10 dag sera żółtego
1 cebula ; 2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek szczypiorku lub natki
1/2 szklanki mleka 3,2% lub 2%
- polecam doskonały do makaronów, naleśników z pieczarkami czy mięsem mielonym.
Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i bulion. Cały czas mieszając i dusić 5 minut. Dodać startego żółtego sera, wymieszać.
Sos musztardowy
3-4 dag musztarda (francuska)
1,5 szklanki bulion z kostki
1 mała cebula,
4 dag tłuszczu cytryna
lub kwasek cytrynowy
sól, cukier
Cebulkę obrać, pokroić, udusić z tłuszczem, zmiksować. Dodać mąkę, wlać bulion, wymieszać, przyprawić do smaku musztardą, solą i cukrem i zagotować. Można dodać masło. Sos ten podaje się do pasztetu na gorąco czy pieczeni wieprzowej.
Sos jogurtowy
jogurt - 2/3 szklanki
ocet winny - 2 łyżki
musztarda - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz, cukier
słodka papryka
Musztardę wymieszać z octem, dodać do jogurtu, wymieszać, przyprawić. Sos można przygotować z większą ilością musztardy lub również z roztartym czosnkiem, posiekaną cebulą, ziołami, szczypiorkiem. Dodawać do sałatek bezpośrednio przed dodaniem.
Sos pomidorowy
pomidory - 40 dag
lub koncentrat pomidorowy
6 dag bulionu - 1 szklanka
cebula - 1 mała
mąka - 1 lub 2 łyżki
masło 1 lub 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło i pokrojoną cebulkę. Udusić pod przykryciem. pomidory przetrzeć przez sitko. Zimny bulion lub wywar rozmieszać z mąką i pomidorami, przyprawić solą, cukrem do smaku i zagotować. wymieszać ze śmietaną.
Sos mięsny
wieprzowina z kością
30 dag tłuszcz - 5 dag
cebula - 1 średnia
mąka - 3 dag
listek laurowy 1 sztuka
sól, pieprz
Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę, posolić. Obsmażyć, na części tłuszczu, pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać nie dużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Stopić łyżkę tłuszczu, dodać 3 dag mąki, zasmażyć, wymieszać z zimnym wywarem z mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, można dodać paprykę i łyżkę masła. Podawać do klusek, makaronów, ziemniaków, kasz i knedli.
Sos tatarski
majonez - niepełna
szklanka (200 ml)
ogórek konserwowy - 4 sztuki
szczypiorek - 1/2 pęczka
jajka ugotowane na twardo - 2 szt.
grzybki z octu lub
pieczarki - kilka
ewent.. kapary 1 - łyżka
ewent. śmietana - 1 łyżka
Ogórki, szczypiorek, grzybki i białko z jajek drobno posiekać. Żółtko rozgnieść widelcem. Rozdrobnione składniki dodać do majonezu. Dodać kapary. Całość wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty proponuję dodać śmietanę. Sos tatarski podawać do wędlin lub jajek ugotowanych na twardo.
Sos węgierski
bulion - 1 szklanka
tłuszcz - 4 dag
średnia cebula
koncentrat pomidorowy - 6g
cytryna, papryka,
Cebulę obrać, posiekać, lekko zarumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą, papryką, cukrem.
Sosy do ziemniaków:
Twarożkowy z ogórkiem
opakowanie naturalnego
twarożku homogenizowanego
duży ogórek (świeży)
łyżka naturalnego jogurtu
lub śmietany
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
Czosnek obrać, rozetrzeć z solą ogórki obrać i część pokroić w plasterki a część zetrzeć na grubej tarce. Miąż ogórka połączyć z twarożkiem, jogurtem i doprawić czosnkiem. doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przybrać plasterkami z ogórka.
Jogurtowy z chilli
opakowanie gęstego
jogurtu naturalnego
200 ml śmietany kremówki
chilli w proszku
kilka strączków papryki czuszki
sól
Kremówkę ubić, dodając odrobinę soli. Delikatnie połączyć z jogurtem. Doprawić solą i chilli. Czuszkę umyć i usunąć gniazda nasienne. Przybrać nią sos.
Ziołowy z rokpolem
150 g mielonego twarogu
100 g sera rokpol
łyżka śmietany
ząbek czosnku
szczypiorek
łyżka kaparów
natka
cebula
sól biały pieprz
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Rokpol rozkruszyć, zmiksować z twarogiem, śmietaną i czosnkiem. doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek, natkę, cebulkę, umyć, posiekać, dodać do twarogu, wymieszać. Posypać kaparami.
Pomidorowy z papryką
250 g twarogu
łyżka łagodnego keczupu
lub przecieru pomidorowego
łyżka słodkiej śmietany
strączek czerwonej papryki
łyżka oliwy
Twaróg zmiksować z oliwą, śmietaną a następnie wymieszać z keczupem lub przecierem. Doprawić solą i pieprzem, można też dodać 1-2 krople tabasco. paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu.
Sosy do dań z grilla
Żurawinowy
słoiczek(40 dag)żurawiny
1/2 pomarańczy
1 łyżka musztardy sarepskiej
mielona papryczka chili
Żurawinę przełożyć do miseczki. Wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową. Dodaj musztardę. Przypraw na ostro mieloną papryczką chili . Sos można udekorować paseczkami skórki pomarańczowej.
Czosnkowy "Atoli"
1-2 ząbki czosnku
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy
...
ROZAROZ