MARKIZY.docx

(21 KB) Pobierz

Alfajores - markizy migdałowe

 

Alfajores - markizy migdałowe - składniki

·         25 dag mielonych migdałów

·         30 dag masła

·         22 dag cukru

·         skórka z 1 cytryny

·         olejek waniliowy

·         olejek migdałowy

·         3 jajka

·         25 dag mąki

Alfajores - markizy migdałowe - sposób przygotowania

Utrzyj masło z cukrem, dodając po parę kropli obu olejków. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaj mąkę wymieszaną z migdałami i zagnieć. Ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj, powycinaj kółka. Piecz 20 minut na blasze nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Składaj po dwa kółeczka, przekładając je dżemem, stopioną czekoladą lub kremem kajmakowym (patrz przepis obok)

 

Ciasteczka kakaowe



Składniki
¾ kostki miękkiego masła
1 szklanka cukru-pudru
6 łyżek ciemnego holenderskiego kakao w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
cukier - puder do posypania

Przygotowanie
Utrzeć masło w misce na puszystą kremową masę. Do miski z masłem przesiać cukier-puder oraz kakao i zmieszać składniki. Dodać żółtko, ekstrakt waniliowy koszyk i mleko; zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszać za pomocą łopatki, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w plastykową folię, uformować dysk i chłodzić przez 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 160º C. Na oprószonej cukrem - pudrem powierzchni blatu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wyciąć z ciasta niewielkie ciasteczka o dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. Ostudzić ciasteczka i posypać cukrem-pudrem. Ciasto na ciasteczka można zamrażać. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 tygodnie.

ELEGANCKIE MARKIZY KAKAOWE

Upiec niewielkie okrągłe ciasteczka według przepisu podstawowego, ostudzić.

Nadzienie
białko 1 jajka
1 ¾ szklanki cukru-pudru
2-3 krople ekstraktu miętowego

Przygotowanie
Ucierać w misce białko, dosypując po dwie łyżki cukru-pudru, aż powstanie miękka masa. Zagnieść ją z pozostałym cukrem-pudrem i ekstraktem miętowym, aż uzyska konsystencję plasteliny. Jeśli masa się klei, dodać więcej cukru-pudru, a jeśli jest za sucha – dolać odrobinę wody.
Utoczyć z miętowego nadzienia kulkę wielkości dużego winogrona, lekko ją spłaszczyć i włożyć pomiędzy dwa ciasteczka. Delikatnie ścisnąć ciastka, aż masa dojdzie do krawędzi markizy.
Markizy można polać czekoladą lub oprószyć cukrem-pudrem.

Pomarańczowe markizy

 

Składniki na ciasto:

*20 dag masła

*10 dag cukru pudru

*torebka cukru waniliowego

*sól

*5 dag wiórków kokosowych

*1 pomarańcza

*30 dag mąki (ja potrzebowałam nieco więcej)

*jajko

*3 łyżki soku pomarańczowego

*łyżka margaryny

*dżem pomarańczowy

Do dekoracji:

*opakowanie (10 dag) polewy czekoladowej

*4 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli, wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę.

Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić ciasto.

Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wyciąć z niego romby lub trójkąty albo dowolne kształty. My skorzystaliśmy z foremek, które używaliśmy robiąc pierniczki, a więc mamy gwiazdki i serduszka. :)

Ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną dużej blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być jasnozłote.

Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka.

Sklejone ciasteczka pokryć polewą i posypać skórką pomarańczową.

Smacznego ! :)

Masa kokosowa do wafelków, ciasteczek i wyjadania łyżeczką z garnuszka

 

składniki:

1/2 kostki masła

1/4 szkl cukru

1 op. wiórków kokosowych

1/4 szkl mleka

2 szkl mleka w proszku

 

Zagotować masło, cukier i mleko. Wsypać wiórki i przesiane mleko w proszku. Ciepłą masą przekładać ciasteczka.
Zamiast wiórków można dodać zmielone orzechy lub łyżkę kakao.

 

Plus oczywiście rozpuszczona mleczna czekolada na wierzch.

 

Czekoladowe całuski

 

Małe serduszka, intensywnie czekoladowe, słodko-gorzkie, smakowite i bardzo uzależniające :)

Idealne na elegancką herbatkę albo jako podarunek dla Kogoś Bardzo Kochanego.

Lub, po prostu, jako sposób na owocne spędzenie nudnawego popołudnia w kuchni.

 

 

 

 

składniki:

 

 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 kostki masła

 1/2 szkl. cukru

 2 żółtka

 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szkl. mąki

1 szczypta soli

 

W miseczce rozpuścić i ostudzić czekoladę, ubić mikserem z cukrem i żółtkami. Masło rozetrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręką. Po godzinnym pobycie w lodówce ciasto partiami rozwałkowywać i wycinać foremką serduszka. Piec ok. 30 min w temp. 170 st.

Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną z łyżką śmietanki czekoladą deserową lub posypać lekko cukrem pudrem.

 

Kawowe markizy

 

Czas przygotowania: 2 godzin

Ilość porcji: 15

Składniki

·         CIASTO:

·         12 dag margaryny

·         1 jajko

·         4 łyżki drobno zmielonych orzechów

·         0,5 szklanki cukru

·         1,5 szklanki mąki

·         2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

·         0,75 łyżeczki proszku do pieczenia

·         KREM:

·         1/3 kostki masła

·         opakowanie cukru waniliowego

·         4 łyżki cukru pudru

·         ew. zmielone orzechy

Proste w wykonaniu i bardzo dobre ciasteczka

Etapy przygotowania

Ciasto:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, orzechy i kawę, całość wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1,5-2 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i okrągła foremką wyciąć 30 krążków (średnica ok. 7 cm). Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i piec ok. 12 minut w temp. 210 st. C.

Krem:

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać orzechy i wymieszać. Połowę wystudzonych ciasteczek posmarować kremem. Złożyć po dwa krążki, lekko dociskając.

Wierzch ciasteczek można polukrować albo oblać czekoladą.

 

5

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin