Sernik z biszkoptami i cappucino
· jaja 6 sztuk
· mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
· mąka pszenna 1 szklanka
· sól 1 szczypta
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· cukier 1 szklanka
· woda 100 ml
· cukier 0,25 szklanki
· cappucino 0,5 szklanki
· żelatyna 2 łyżeczki
· kremówka 200 ml
· śmietan fix 1 opakowanie
· żółtka jaj 2 sztuki
· serek homogenizowany 20 dag
· cukier waniliowy 1 łyżeczka
· biszkopty 0,5 opakowania
· polewa czekoladowa 1 opakowanie
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy biszkopt przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę schłodzoną uprzednio w lodówce ubijamy na sztywno ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Żółtka jaj ucieramy z serkiem homogenizowanym, dodając po łyżce kremówki. Następnie dodajemy żelatynę i cukier waniliowy. Upieczony i ostudzony biszkopt musimy przekroić na dwa blaty, układamy w blaszce i nasączamy dość dobrze cappucino. Na biszkopt wykładamy 1/3 masy. Biszkopty namaczamy w syropie cukrowym ( woda wymieszana z cukrem) i układamy na masie. Następnie przykrywamy je pozostałą masą. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu. Ciasto na wierzchu polewamy polewą czekoladową.
ROZAROZ