Sernik z biszkoptami i cappucino.docx

(13 KB) Pobierz

Sernik z biszkoptami i cappucino

Składniki

ciasto

·         jaja 6 sztuk

·         mąka ziemniaczana 0,5 szklanki

·         mąka pszenna 1 szklanka

·         sól 1 szczypta

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         jaja 6 sztuk

·         cukier 1 szklanka

syrop cukrowy

·         woda 100 ml

·         cukier 0,25 szklanki

masa

·         cappucino 0,5 szklanki

·         żelatyna 2 łyżeczki

·         kremówka 200 ml

·         śmietan fix 1 opakowanie

·         żółtka jaj 2 sztuki

·         serek homogenizowany 20 dag

·         cukier waniliowy 1 łyżeczka

dodatkowo

·         biszkopty 0,5 opakowania

·         polewa czekoladowa 1 opakowanie

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy biszkopt przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę schłodzoną uprzednio w lodówce ubijamy na sztywno ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Żółtka jaj ucieramy z serkiem homogenizowanym, dodając po łyżce kremówki. Następnie dodajemy żelatynę i cukier waniliowy. Upieczony i ostudzony biszkopt musimy przekroić na dwa blaty, układamy w blaszce i nasączamy dość dobrze cappucino. Na biszkopt wykładamy 1/3 masy. Biszkopty namaczamy w syropie cukrowym ( woda wymieszana z cukrem) i układamy na masie. Następnie przykrywamy je pozostałą masą. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu. Ciasto na wierzchu polewamy polewą czekoladową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin