PROBLEM PIELĘGNACYJNY
CEL OPIEKI
REALIZACJA
Wzdęcia powodujące dyskomfort samopoczucia w zakresie wydalania gazów
- brak lub ograniczenie trudności w wydalaniu gazów
· Wykluczenie potraw wzdymającyh i napojów gazowanych
· Wykonanie okrężnego masażu powłok brzusznych
· Ułożenie chorego w odpowiedniej pozycji np. bocznej
· Założenie rurki doodbytniczej, czopka glicerynowego lub wykonanie enemy
Nudności
- brak lub ograniczenie przykrych odczuć i przeżyć
· Ustalenie przyczyn nudności i dokonanie oceny objawów
· Podawanie płynów obojętnych w małych ilościach i często
· Nawilżanie jamy ustnej odpowiednimi preparatami
· Dbanie o estetykę i formę podawanych posiłków
· Eliminowanie z jadłospisu potraw o przykrym dla chorego zapachu
· Zapewnienie ciszy
· Zalecenie spokojnego leżenia w łóżku w dogodnej dla chorego pozycji
· Zapewnienie świeżego powietrza
Wymioty
- zapobieganie utracie elektrolitów
- nawodnienie chorego
· Obserwacja koloru, rodzaju wymiocin (dławiące, z wysiłkiem, gwałtowne, z oporem, bez oporów), czasu wystąpienia (na czczo, po posiłku, niezależnie), częstości wystąpień (jednorazowo, kilkakrotnie)
· Stosowanie leków przeciwwymiotnych na zlecenie lekarza
· Bilans wodny, zapewnienie pacjentowi odpowiedniej ilości płynów oraz sprawdzenie poziomu elektrolitów
· Ochraniać pacjenta przed zachłyśnięciem (pozycja półwysoka lub boczna)
· Nawadnianie dożylne
· Higiena jamy ustnej
· Zabezpieczenie pacjenta w środki higieniczne (płaty ligniny, miska nerkowata
· Ewentualnie zmiana bielizny pościelowej i osobistej
Odbijanie powodujące nieprzyjemny smak i zapach w jamie ustnej oraz dyskomfort pacjenta
- brak lub ograniczenie nieprzyjemnego smaku i zapachu w jamie ustnej
- ograniczenie dyskomfortu
· Zalecenie pacjentowi aby pokarm przyjmował powoli i spokojnie
· Zalecenie pacjentowi aby dokładnie przeżuwał pokarmy
· Podanie preparatów usprawniających proces trawienia
Biegunka prowadząca do obniżonego samopoczucia pacjenta i dyskomfortu w zakresie higieny
- brak lub ograniczenie dolegliwości
- utrzymanie prawidłowej higieny
- rozpoznawanie zaburzeń w oddawaniu stolca
- zapobieganie powikłaniom
- stworzenie optymalnych warunków do utrzymania higieny
· Ustalenie częstości wypróżnień, barwy i konsystencji stolca
· Prowadzenie gospodarki wodno – elektrolitowej (uzupełnianie płynów)
· Sprawdzenie leków aktualnie przyjmowanych przez pacjenta, ze szczególnym zwróceniem uwagi na środki przeczyszczające
· Zapewnienie poczucia bezpieczeństwa i intymności podczas oddawania stolca i czynności higienicznych (w miarę możliwości umieszczenie chorego na innej sali lub izolowanie go parawanem)
· Zapewnienie czystości ciała, bielizny osobistej i pościelowej, u chorych leżących, z ograniczoną zdolnością do samoopieki, należy stosować profilaktykę przeciwodleżynową
· Stosowne leczenie farmakologiczne zleca lekarz
Obniżone łaknienie i pragnienie
- zapobieganie odwodnieniu i spadku pokrycia kalorycznego
· Prowadzenie bilansu wodnego
· Zachęcanie do picia płynów, które pacjent lubi
· Planowanie posiłków w zależności od fazy choroby
Pacjent nie posiada wiedzy na temat diety, którą musi stosować
- przekazanie pacjentowi informacji na temat diety
- wzbudzenie chęci stosowania się do diety
· Produkty bogate w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika
· Białko podaje się w ilości od 1,5 do 2 g na l kg masy ciała na dobę
· Tłuszcze podaje się w ilościach od 0,5 do l g na l kg masy ciała na dobę
· Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość witamin, składników mineralnych
· Z diety należy wyłączyć pokarmy ciężkostrawne i wzdymające oraz ostre przyprawy i używki
· Należy jadać częściej – około 5 posiłków dziennie
· Najlepsze metody przygotowywania posiłków to: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie
· CAŁKOWITY ZAKAZ SPOŻYWANIA ALKOHOLU!
Niedostateczna edukacja pacjenta na temat choroby
- polepszenie wiedzy pacjenta na temat choroby
- zachowanie spokoju
· Wyjaśnienie istoty choroby
· Wyjaśnienie metod leczenia
· Dostarczenie materiałów edukacyjnych (ulotki, gazety, poradniki)
· Umożliwienie kontaktu z pacjentami chorującymi na tą samą chorobę
· Obserwacja chorego
Lęk przed hospitalizacją
- pacjent bez obawy podejmuje leczenie
· Uspokojenie w Izbie Przyjęć i dyskretna obserwacja mająca na celu poznanie chorego
· Wyjaśnienie i udzielanie odpowiedzi na pytania i wątpliwości chorego
· Zapoznanie z personelem sprawującym opiekę na oddziale, pacjentami, topografią i regulaminem oddziału, rozkładem zajęć, kartą praw pacjenta
· Poinformowanie o możliwości i zasadach kontaktu z rodziną (odwiedziny, telefony)
· Przyjazny, spokojny ton głosu i postawa wzbudzająca zaufanie
Rbd19