Ostrygi na parze z sosem z imbiru i chili.pdf
(
108 KB
)
Pobierz
325507353 UNPDF
Ostrygi na parze z sosem z imbiru i chili
Przepis z programu
Kylie Kwong: Moje Chiny
(odc.3)
ilość osób:
4
trudność:
łatwe
Składniki
6 ostryg, otwartych, ale zostawionych w połówkach muszli
2 łyżki wina ryżowego
2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
1 duże czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju arachidowego
mała szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
Przygotowanie
Ułóż ostrygi w płytkiej ognioodpornej misce, która zmieści się w parowniku. Polej ostrygi
winem i oprósz połową imbiru. Włóż miskę do parownika, który ustaw nad naczyniem, w
którym wrze woda. Gotuj na parze, pod przykryciem, przez jakieś 2 minuty. Ostrożnie wyjmij
miskę z parownika i przełóż ostrygi na półmisek. Uważaj, żeby nie wylać płynu, który zebrał
się w muszlach. Wymieszaj chili, cukier, sos sojowy, olej sezamowy i resztę imbiru w innej
miseczce. Mieszankę równo rozłóż na ostrygi.
Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić. Ostrożnie polej nim ostrygi, tak, żeby sparzyć chili
i imbir.
Oprósz pieprzem i podawaj od razu.
@ Kylie Kwong
Plik z chomika:
tojapatka
Inne pliki z tego folderu:
Wieprzowina dongpo.pdf
(108 KB)
Tofu mapo.pdf
(116 KB)
Szaszłyki jagnięce.pdf
(113 KB)
Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili.pdf
(111 KB)
Smażone polędwiczki wieprzowe z suszonym chili.pdf
(111 KB)
Inne foldery tego chomika:
●Kuchenna chemia
2013
ABC gotowania
ABC gotowania 2
Anna Starmach 25 min
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin