Pulpeciki - lwie głowy.pdf

(112 KB) Pobierz
325507389 UNPDF
Pulpeciki - lwie głowy
Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 duże, zewnętrzne i 4 mniejsze, wewnętrzne liście kapusty pekińskiej
4 łyżki oleju arachidowego
125ml wina ryżowego
500ml bulionu z kurczaka
1 łyżka jasnego sosu sojowego
Pulpety
500g tłustej mielonej wieprzowiny
5cm kawałek imbiru, drobno posiekany
2 żabki czosnku, drobno posiekane
3 dymki, drobno posiekane
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie
Zacznij od pulpetów. Wymieszaj wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj rękami.
Wyrób masę – weź niewielkie porcje masy i uderzaj nimi o krawędź misy – dzięki temu
pulpety będą delikatniejsze.
Rozprowadź skrobię kukurydzianą na płaskim talerzu. Podziel masę na cztery części i z
każdej uformuj sporego, okrągłego pulpeta – „lwią głowę”. Delikatnie obtocz pulpety w
skrobi kukurydzianej. Pokrój duże liście kapusty na części i wyłóż nimi dno garnka o grubych
ścianach. Podgrzej w woku olej, aż zacznie dymić. Zmniejsz ogień do średniego i ostrożnie
włóż pulpety do woka. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij
je łyżką cedzakową i przełóż do wyłożonego kapustą garnka. W ten sam sposób obsmaż
pozostałe pulpety, również przełóż je do garnka. Przykryj każdy pulpet mniejszym liściem
kapusty, zawiń liście tak, żeby przypominały lwią grzywę. Dodaj wino ryżowe, bulion i sos
sojowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Łyżką cedzakową ostrożnie przełóż pulpety na półmisek, polej sosem i podawaj od razu.
© Kylie Kwong
Zgłoś jeśli naruszono regulamin