MixMax.doc

(111 KB) Pobierz
ZASTOSOWANIE MIX-MAX / SHAKER’A

                                   

ZASTOSOWANIE  SHAKER’A/ MIX-MAX’a

Wspaniale nadaje się do ubijania, roztrzepywania i rozdrabniania np. owoców, kostek lodu, zaślepek do zup i sosów, ciasta na naleśniki, budyni, kisieli, majonezu, kakao, bitej śmietany, masła, musów owocowych, koktajli, likierów, itp.

                  LODY

CYTRYNOWE LUB POMARAŃCZOWE

1 puszka/ kartonik  mleka skondensowanego bez cukru,

100g cukru,

Sok z 1 cytryny lub pomarańczy

BANANOWE

250ml śmietany 12%,

2 pokrojone banany

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

WANILIOWE

1 puszka mleka skondensowanego bez cukru,

100g cukru

1 paczka cukru waniliowego

JOGURTOWE

1 duży jogurt owocowy

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżka cukru

OWOCOWE

0,5 L śmietany 12%

2 filiżanki malin, jagód lub dojrzałych truskawek,

4 łyżki cukru,

1 łyżka soku z cytryny

 

Każdy rodzaj lodów przyrządzać w następujący sposób:

Wszystkie składniki dobrze ubić w shakerze/mix-maxie i zamrozić w pojemniku do zamrażarki (np. G05 Świeży mróz), kiedy zamarzną nałożyć łyżką do lodów do pucharków i podawać z owocami i bitą śmietaną.

 

NAPÓJ Z PORZECZEK CZARNYCH LUB CZERWONYCH

 

1 szklanka soku porzeczkowego, 1 jogurt naturalny

Zmiksować w Shakerze, podawać w szklaneczkach z kostkami lodu i słomka. Porcja na 3 osoby.

 

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

 

1 jogurt wymieszać z 3 łyżkami cukru, dodać 0,5 szklanki dojrzałych truskawek. Zmiksowany w shakerze koktajl rozlać do szklaneczek i podawać z bitą śmietaną.

 

KOKTAJL OWOCOWO-JAJECZNY

 

1szkl płynnego owocu(wieloowocowego); 0,5szkl nektaru z czarnej porzeczki; 2 żółtka,v2-3 łyżki cukru.

Wymieszać płynny owoc i nektar w shakerze. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo do płynu;

 

 

 

KOGEL- MOGEL KAKAOWY

 

250ml śmietany(niezbyt gęstej); 2łyżki kakao; 4łyżki cukru. Razem roztrzepać w shakerze na jednolitą masę

 

ADWOKAT

 

3 żółtka, 0,5szkl cukru pudru, mały cukier waniliowy, 150ml wódki,

150ml mleka skondensowanego, niesłodzonego

Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać w shakerze, najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

 

AJERKONIAK – WERSJA 1

 

250ml mleka skondensowanego, niesłodzonego; 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 100ml spirytusu.

Wszystkie składniki wlać do shakera i dobrze wymieszać, podawać schłodzone.

 

AJERKONIAK – WERSJA 2

 

250ml wódki, 250 ml gęstej śmietany, 2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru.

Śmietanę, cukier, żółtka wymieszać w shakerze, następnie dodać kakao lub czekoladę, na koniec wlać cienką strużką wódkę. Dobrze roztrzepać i całość dobrze schłodzić.

 

LIKIER MALIBU

 

75ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 75ml Malibu, 50ml wódki

Mleko i wódkę wlać do shakera i dobrze schłodzić (ok. godziny w zamrażarce). Następnie dodać likier Malibu i dobrze ubić aż płyn podwoi swoją objętość

 

LIKIER CZEKOLADOWY

 

250 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 100 ml wódki, 4 łyżki nutelli o temp. pokojowej

Mocno schłodzone mleko i wódkę wlewamy do shakera, dodajemy Nutellę i energicznie roztrzepujemy. Gotowy likier rozlewamy do kieliszków.

LIKIER KAWOWY

 

4 łyżki kawy rozpuszczalnej, gorąca woda (tylko trochę by rozpuścić kawę)-wystudzić, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 100 ml wódki  lub  50 ml spirytusu.Wszystko wymieszać w mix-max’ie

 

LIKIER TOFFI

 

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 3 szklanki wódki 

Puszki mleka gotować w garnku ok 2godzin po wystudzeniu wlać do mix-max’a dolać wódkę i wymieszać

 

LIKIER AMARETTO

 

200ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 100 ml wódki, 100ml likieru amaretto,

Wszystkie składniki mocno schłodzić, wlać i ubić w shakerze aż podwoją swoją objętość. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką.

 

LIKIER JAJECZNY

 

Składniki: 1 szklanka czystej wódki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub

                   2 łyżki kakao lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 świeże żółtka

Śmietanę, cukier i żółtka rozmieszać w Shakerze energicznie potrząsając. W zależności od żądanego smaku dodać czekoladę rozpuszczoną w małej ilości ciepłego mleka (1/2 szklanki), kakao lub kawę. Na koniec wlewać cienką strużką, wódkę, ciągle potrząsając Shakerem, tak połączone składniki najlepiej wstawić w Shakerze do lodówki celem stężenia likieru.

DRINK

 

150 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego lub Sprit’a, 150 ml likieru Malibu lub Brasilio lub innego,

Składniki dobrze schłodzić z zamrażarce, następnie ubić aż podwoją swoją objętość. Podawać z lodem i plasterkiem cytryny w wysokich szklankach

 

WYŚMIENITE MALIBU

 

250ml śmietanki z kartonika 30% lub tortowej, 2 łyżki coco fix, 100g koniaku lub wódki

Wszystkie wymienione składniki umieszczamy w mix-maxie. Krótko, energicznie miksujemy, po czym w celu schłodzenia umieszczamy mix-max ze zmiksowanymi składnikami na kilka minut w lodówce.

 

BITA ŚMIETANA

 

2 paczki bitej śmietany w proszku, 1,5 szklanki mocno schłodzonego mleka. Ubić w shakerze na puch.

 

BITA ŚMIETANA 2

 

340 ml skondensowanego mleka (kartonik), 1 paczka bitej śmietany „Śnieżka”, 1 cukier waniliowy.

Wszystko razem miksujemy do uzyskania gęstej śmietany.

 

CAPPUCINO

 

Prosty i szybki przepis na cztery duże filiżanki doskonałego cappuccino.

Składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; 150-200ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Mleko i kawę umieszczamy w shakerze, dokładnie zamykamy, energicznie miksujemy przez chwilę, po czym zawartość przelewamy do filiżanek uzupełniając wrzącą wodą. Słodzimy wg upodobania.

Cappuccino można wzbogacić dodając do mleka i kawy przed miksowaniem odrobinę Rumu, Cherry, wanilii, lub startej czekolady.

KAWA PO GRECKU

 

1łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru pudru na osobę, ok. 1/3- 0,5szkl. zmrożonej wody mineralnej niegazowanej.

Wszystko razem dobrze ubić aż potroi swoją objętość, rozlać do filiżanek i dopełnić mlekiem, latem dodać kostki lodu.

KAWA PO GRECKU 2

 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 100ml wody niegazowanej(schłodzonej), łyżeczka mleka, kostki lodu.

Wlać do Mix-Max’a 50ml wody, do tego wsypać kawę i cukier. Rozbić w mix-maxie aż do momentu rozbicia cukru. Ubitą pianę przelać do podłużnej szklanki. Przepłukać 50ml wody (i znów ubić) mix-max i przelać do szklanki. Dodać 2-3 kostki lodu, łyżeczkę mleka i pić przez słomkę.

 

ROZCZYN DO CIASTA DROŻDŻOWEGO

 

250 ml mleka (ciepłego), 5 dkg drożdży, 3 jajka lub 4-5 żółtek

Ubić i wlać do miski do mąki, tam wymieszać z cukrem i tłuszczem

 

CACYKI

 

1kosta sera homogenizowanego-pokruszyć, 3-4ząbki czosnku-przetarte, 1ogórek zielony utarty na tarce, koperek-pokroić, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać z masą serową.

Można podawać na chlebie, jako pasta, wyśmienicie smakuje z wędlinami

 

 

 

SOSY

 

Różnego rodzaju sosy z jogurtu, majonezu i dodatków takich jak koperek, papryka słodka, pieprz, ketchup, czosnek itp. dodajemy troszkę oliwy i soli i wszystko razem miksujemy.

 

SOS KOPERKOWY: 1 duży jogurt naturalny, ząbek czosnku rozdrobniony, sól, pieprz, koperek, 1 łyżka majonezu. Wszystko miksujemy, należy wychłodzić w lodówce, można polewać brokuły, kalafior.

SOS KOPERKOWY 2:150ml  jogurtu natura.,2łyżki majonezu, 1łyżka masła, koperek, wegeta, sól, pieprz

 

SOS VINERETTO: 1 mały majonez, 1 łyżka oleju, 5 łyżeczek ketchupu, 1 łyżka octu, trochę cukru, pieprzu, soli i musztardy. Wszystko zmiksować – wspaniały do sałatek warzywnych, surówek.

 

SOS CZOSNKOWY: 250ml  jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 ząbki  czosnku–starty, sól, pieprz

SOS CZOSNKOWY 2: 250ml  śmietany,250ml majonezu,5ząbków  czosnku–starty, sól pieprz do smaku

 

SOS SZCZYPIORKOWY:200ml  jogurtu naturalnego, 3łyżki majonezu, szczypiorek drobno pokrojony (ilość wg uznania), sól pieprz do smaku

 

SOS  RÓŻOWY: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki ketchupu (pikantnego), 2 ogórki konserwowe( starte na wiórki )    1\2 łyżeczki granulowanego czosnku. Wszystkie składniki wymieszać. Do piersi z drobiu oraz wędlin.

 

SOS  NORWESKI: 2-3 ogórki konserwowe, 1 mała cebulka, 1\2 słoiczka grzybków w occie

Pokroić w szefie kuchni (D63) i dodać do tego 3 łyżki ketchupu pikantnego i 1łyżeczkę cukru

Razem wymieszać, jeśli jest zbyt gęsty, to można dodać 1 łyżkę oleju i trochę „wody” od  grzybków.

Ten sos świetny jest do ryb lub wędlin i mięs na zimno.

 

SOS  DO HOT-DOGÓW: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, 4 łyżki ketchupu, 1 łyżka chrzanu,

cukier, wedeta i pieprz do smaku

 

SOS  LUB  PASTA  Z SERKÓW  TOPIONYCH: serek topiony  śmietankowy (kiełbaska), śmietana (tyle ile potrzeba aby było gęste lub rzadkie), czosnek, sos włoski z knora, wszystko rozbić  w mix-maxie  lub  ziemniaczanym tłuczkiem

 

SOS ŚLIWKOWY: 4 łyżki powideł śliwkowych, 1 łyżka utartego chrzanu, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki czerwonego wina, sok z cytryny i sól do smaku.

Bardzo dobry do piersi z kurczaka, zimnych wędlin, sałaty itp.

 

BANANY  W  CIEŚCIE  I CZEKOLADZIE

 

Ciasto naleśnikowe (gęstsze). Po wymieszaniu w mix-maxie włożyć do miski do ciasta i zamoczyć ćwiartki bananów smażyć na patelni . Usmażone podawać polaną czekoladą

 

NALEŚNIKI

 

300ml mleka, ok 1szkl mąki, 3-4 łyżki cukru, 1-2 jajka, Cukier waniliowy

Wszystkie składniki razem dobrze roztrzepać w shakerze. (pierwsze wlewamy zawsze mleko)

Dozować bezpośrednio na patelnię.

NALEŚNIKI 2

 

400 ml mleka + 300ml mąki krupczatki razem lekko ubić, potem dodać 3 jajka, 1 łyżkę cukru, 4 łyżki oleju (można dodać trochę drożdży instant) razem miksujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, potem smażymy z bardzo małą ilością oleju

NALEŚNIKI 3

 

200g mąki, 4 jajka, ¼litra wody mineralnej, szczypta soli

Po wymieszaniu odstawić na 30 minut i jeszcze raz wymieszać i usmażyć 8 naleśników.

NALEŚNIKI Z JARZYNAMI

 

Ciasto: jw. Nadzienie: 250g marchewki, 250g papryki czerwonej, 500g cukinii, 20g masła(margaryny), 2łyżki koperku, 2łyżki pietruszki, łyżeczka soku z cytryny, szczypta przyprawy curry, sól, pieprz do smaku

Wszystkie jarzyny obrać i umyć, pokroić w paseczki i lekko podsmażyć na maśle, posolić, popieprzyć oraz dodać curry i sok z cytryny. Tak przygotowane jarzyny nakładać na naleśniki i zawijać.

 

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE

 

1szkl mąki, 4jajka, 1/3szkl cukru, ¾szkl mleka, 1/3 wody gazowanej, szczypta soli, do smażenia 4łyżki oleju

Z białek ubić sztywną pianę w mix-max’ie i zostawić na sam koniec. Żółtka zmiksować w mix-max’ie, dodać cukier, sól oraz mleko. Małymi porcjami dodawać mąkę, a na końcu wodę mineralną i ubite białka. Smażyć naleśniki grubsze niż tradycyjne z obu stron i zaraz podawać ze słodkim nadzieniem lub świeżymi owocami i ubitą wcześniej w mix-max’ie śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin