PIECZYWO: Chrupkie 1kromka 0,5PChrupkie żytnie WASA 3szt. 1PChrupkie żytnie APETITA 1szt. 1PTost ”solo” 1szt. 1PBułka każda 1szt.(45g) 2P bułki ważą więcej!!!!! Chleb każdy 1kromka (50g) 2P
Płatki kukurydziane 30 gram +pół szkl. mleka 3,5 MĄKA , KASZA, RYŻ , MAKARON: Makaron gotowany 1filiżanka 2PRyż gotowany 1fil. 4P
Ryz ugotowany 0,5P za łyżkę
Płatki pełnoziarniste 4łyżki 2PJ/w kukurydziane 100g 3,5POwsianka ugotowana 1fil.2PZiemniaki porcja 2PNaleśniki 1szt.(10cm średnicy)”solo” 3P
Nalesniki z serem 100g 4,5PPierogi(ruskie, z serem ,z kapustą) 3szt. 7PJ/w z mięsem 3szt. 8PPizza cała każda 16PMąka każda 100g 5,5PJ/w 3łyżki stołowe 1PMąka ziemniaczana j/w (5,5P) lub 1PKasza gryczana na sypko 100g 2,5P
NABIAŁ:Mleko 1,5% 125ml. 1P0,3% 250ml.1,5P0,5% 100ml.1P0,5P 250ml. 1,63Pzaokrąglić w górę do 2PJogurty:3,5% (200-250ml) 5PJogurt „jogovita”zoot 1% 150ml 1,5PSery: feta 1 fil. 3P lub 100g 6,5Pżółty 1plasterek 30g (40-50%) 3Pżółty pełnotłusty 100g 10p
ser żółty odtł. 2 plastry 1,5p
Plasterek sera tostowego Hochland 1,5 pktWiejski „piątnica” 150g 3% 3Pfarmerski 1łyżka (20%) 0,5Ptopiony 100g 5,5P
Serek topiony trojkat light 1,5 szt 1,5 PJajka 1szt. 2PNASIONA, WARZYWA:Orzechy: włoskie 1szt. 1PPistacje 7szt. 1PZiemne 1łyżka 1PLaskowe 100g 18P
Słonecznik obrany 100g 14P lub 1łyżka 1,5PSezam 100g 15P lub 1łyżka 0P
Kolba kukurydzy 100g 1PKukurydza z puszki 4łyżki 1P
Groszek zielony z puszki 4łyżki 1PGroszek zielony gotowany 1fil. 2PBób gotowany 100g 1P
Grzyby każde świeże 1fil. 0PJ/w marynowane 1 fil. 3PPieczarki 100g 1PFasola fiała „jaś” gotowana 1łyżka 3,5PŚliwki suszone 100g 3,5P (ok. 10szt.) lub 2szt. 1PSuszone jabłka 1/4fil. 1PJ/w morele 6szt. 1PRodzynki 1 fil. 2POliwki każde 10małych lub 6 dużych 1PJ/w marynowane 100g 3,66PMIĘSO , WĘDLINY, RYBY:Drób 100g 2PKurczak pierś 100g 2P2 udka kurczaka wędzone każde po 100g -bez skóry =4P. ze skórą =6PWołowina stek chudy 1szt. 7P2 plasterki wędliny drobiowej 0,5P
Salami 4 cienkie plasterki - 3P2 udka z kurczaka wędzonego - 4PFilet z indyka 100g 2PPolędwica sopocka 100g 4P
Szynka 1plaster 1p= 9pKiełbasa śląska 100g 5PKiełbasa podwawelska 100g 6P TŁUSZCZE, PRZYPRAWY:Olej , oliwka, 1łyżka stołowa 1PMargaryna 1łżeczka 1PMajonez 1łyżka (powyżej 50%) 2PMusztarda, 1łyżka 0,5PKetchup 1 fil. 1P lub 1łyżka 0,5PPRZEGRYZKI, SŁODYCZE:Czekolada 1kostka 1P3łyżku miodu lub cukru lub dżemu 0PLody 1gałka każda 2PSorbet owocowy 1szt 1PSandwich 1szt. 4PDelicja 1szt. 1PPączek bez lukru 4,5P ,lub z lukrem 5PNapoleonka 1szt. 6,5PEklerka z kremem 1szt. 2,5P
Łyżeczka nutelli 1PMars 6Twix 5,5Snickers 6,5Bajka 40g 4Princessa 40g 4Lion op. 45g 4,5Nesquik 25g 3Milka 35g 4
ALKOHOL:Whisky, koniak, likier, rum, brandy - mały kieliszek, 20ml - 1PWódka - 20ml - 1PWino - wytrawne i lekkie rodzaje, 100ml - 1PWino - ciężkie i słodkie rodzaje, 100ml - 1,5PWermut, słodki - 50ml - 1,5PWermut, wytrawny - 50ml - 1PSzampan - każdy rodzaj, 100ml - 1,5PPiwo - każdy rodzaj, poza mocnym, butelka 500ml - 4P lub 330ml. 2,5PPiwo mocne - butelka 500ml - 5PKoktajl - każdy rodzaj, mała szkl. 100ml - 3PCampari - mała szkl. 50ml - 1P
FAST FOODY:
mała porcja gyrosu ma 9PBig mac: 10,70 punktów !!!McChicken: 6,60 PMcRoyal: 11,60 P
Fish mac: 9 PWiesmac: 12 PCheeseburger: 6 PHamburger: 5 PMałe frytki: 4,2 Pśrednie: 6 Pduże: 8,5 P
Zupka typu „gorący kubek” winiary 2 P
Barszcz winiary 1,5 P
OWOCE:
Winogrona - pełna garść- 1P
zupa pomidorowa z makaronem talerz 2pmięso z indyka z zupy 1,5pkotlet mielony 100g 7p
madziorek2109