Schab z jabłkami.doc

(21 KB) Pobierz
Schab z jabłkami

Schab z jabłkami
11/2kg schabu
3 ząbki czosnku
2jabłka (szara reneta )
2 łyżki ziaren pieprzu nać selera
1/2 szkl białego wina wytrawnego 1/2 szkl soku z jabłek
1/2 szkl bulionu warzywnego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
umyte osuszone mięso pociąć na plastry nie przecinając do końca natrzeć od środka czosnkiem i solą jabłka pokroić w plastry pieprz rozgnieść powkładać razem z jabłkami między plastry mięsa na wierzchu ułożyć tymianek
Mięso związać włożyć do ultra plusa piec 30 minut w temp 200 stopni
podgrzać wino i sok z jabłek zalać mięso i piec przez 1 1/2 godz
nać selera pokroić drobniutko sos z pieczenia przelać do rondelka dodać bulion i nać selera zagotować odparować przyprawić do smaku
mięso wyjąć zdjąć nitkę
pieczeń przełożyć na półmisek polać sosem i udekorowac nacią selera

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin