Schab z jabłkami11/2kg schabu 3 ząbki czosnku 2jabłka (szara reneta )2 łyżki ziaren pieprzu nać selera 1/2 szkl białego wina wytrawnego 1/2 szkl soku z jabłek 1/2 szkl bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego tymianku sólumyte osuszone mięso pociąć na plastry nie przecinając do końca natrzeć od środka czosnkiem i solą jabłka pokroić w plastry pieprz rozgnieść powkładać razem z jabłkami między plastry mięsa na wierzchu ułożyć tymianek Mięso związać włożyć do ultra plusa piec 30 minut w temp 200 stopnipodgrzać wino i sok z jabłek zalać mięso i piec przez 1 1/2 godz nać selera pokroić drobniutko sos z pieczenia przelać do rondelka dodać bulion i nać selera zagotować odparować przyprawić do smaku mięso wyjąć zdjąć nitkę pieczeń przełożyć na półmisek polać sosem i udekorowac nacią selera
ystyna1