Szarlotka Kremowa.doc

(21 KB) Pobierz
Szarlotka Kremowa

Szarlotka Kremowa

Składniki:
50 dag winnych jabłek
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
5 łyżek cukru
5 łyżek żelatyny

Do przybrania:
1 niepełna szklanka śmietany kremówki
Cukier waniliowy

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i osączyć jabłka z soku na sicie. Żelatynę zalać 8 łyżkami wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić, podgrzewając, i ostudzić. Budyń rozmieszać w ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, dodać rozpuszczony budyń i chwilkę gotować, mieszając. Gdy budyń nieco ostygnie, zmiksować go z cukrem i żelatyną. Nadal miksując, dodawać po trochu jabłka. Wstawić na 1-2 godzin do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przybrać nią szarlotkę tuż przed podaniem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin