Grzyby marynowane.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
5856889 UNPDF
Grzybki marynowane
Składniki:
1 kg grzybów (gąsek; maślaków; prawdziwków; opieniek)
1.5 szklanki wody
1/5 szklanki octu
1-2 dag soli
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
2-3 listki laurowe
szczypta cukru
Przygotowanie:
Umyte grzyby przebrać, oczyścić i posegregować według wielkości. Trzony skrócić, z
kapeluszy maślaków ściągnąć skórkę. Ponownie wypłukać, a następnie na sicie zanurzyć
we wrzątku. Przełożyć do naczynia z solanką i w tej postaci gotować 10-12 minut. Wyjąć,
przelać zimną wodą, a następnie osączyć. Tak przygotowane grzybki należy umieścić w
czystych słoikach i zalać mieszaniną wody, octu oraz przypraw. Słoiki zamknąć
(szczelnie!), a następnie pasteryzować przez 20 minut w temperaturze ok. 90
°
C.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 160 kcal
Czas przygotowania: 1godz 15 min
Plik z chomika:
martunia.n
Inne pliki z tego folderu:
Arbuzy kiszone.pdf
(38 KB)
Bakłażany w oleju.pdf
(38 KB)
Bakłażany w oliwie.pdf
(39 KB)
Bakłażany w sosie pomidorowym.pdf
(30 KB)
Baleron.pdf
(28 KB)
Inne foldery tego chomika:
Przetwory
PRZETWORY - PRZEPISY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin