Bakłażany w oliwie.pdf

(39 KB) Pobierz
5856712 UNPDF
Bakłażany w oliwie
Składniki:
- 3 kg bakłażanów - oregano - oliwa z oliwek extra virgin - sól
Sposób wykonania:
Bakłażany kroimy w plastry ogrubości 1 cm, układamy warstwami, przesypując solą i
zostawiamy na conajmniej 40 minut. Następnie odlewamy sok, a plastry bakłażana
delikatnie odciskamy w ręku. Piekarnik nagrzewamy do 150ºC. Plastry bakłażana
smarujemy z dwóch stron oliwą, posypujemy solą i oregano, układamy na blasze i
pieczemy 10 - 15 minut na złoty kolor. Upieczone układamy płasko i ciasno w słoikach,
delikatnie ugniatąjąc. Możemy ich nałożyć więcej, gdyż osiądą. Zalewamy oliwą i
odstawiamy na 15 minut. Zamykamy słoiki. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do
120ºC. Wstawiamy słoiki na 40 minut. Bakłażany w oliwie podajemy lekko podgrzane,
posypane drobno pokrojonym czosnkiem i pietruszką. Możemy też je zapiec, po
odsączeniu z oliwy, z sosem pomidorowym i mozarellą.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin