Buraczki
Buraczki3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkęZalewa0,5 szklanki octu(10%)15 dag cukru1 łyżeczka soli6 gożdzików3 ziarnka pieprzu3 ziarnka ziela angielskiego4 listka lauroweWszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.Buraczki z papryką5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej1 kg papryki1 kg cebuliPokroic według gustu w kostkę lub w paskiZalewao,5 litra octu(10%)1 szklanka oleju2 szklanki cukru2 łyżki solipieprz do smakuZalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.
martunia.n