INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO.doc

(27 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO

 

I. Piekarnik elektryczny może obsługiwać osoba która:

- Ukończyła 18 lat.

- Została przeszkolona na tym stanowisku i złożyła egzamin z pozytywnym wynikiem.

 

II.   Uruchomienie piekarnika polega na :

- Przekręceniu wyłącznika głównego zamocowanego z lewej strony piekarnika.

- Włączenie sygnalizuje lampka kontrolna zamocowana nad wyłącznikiem.

- Każda z trzech komór wypiekowych posiada niezależny system ogrzewczy i ogrzewane są

   w dwóch pokładach dolnym i górnym, a  każdy pokład składa się z pięciu grzałek

   uruchamianych przełącznikiem.

- Przy położeniu przełącznika w pozycji „1” do pracy zostają włączone grzałka druga i czwarta.

- Przy połączeniu przełącznika w pozycji „3” do pracy zostały włączone grzałki pierwsza,

   trzecia i piąta.

- Przy położeniu przełącznika w pozycji „2” do pracy włączony jest cały pokład grzewczy.

- Przy uruchomieniu piec należy włączyć na przeciąg 4 godzin w celu wysuszenia izolacji.

- Każda komora wypiekowa posiada automatyczną regulację temperatury.

- Czujnik umocowany jest z prawej strony piekarnika.

- Po uzyskaniu żądanej temperatury cały pracujący układ ogrzewczy danej komory zostaje

  automatycznie wyłączony o czym sygnalizuje zapalenie się lampki prostokątnej pod

termoregulatorem, oraz gaśniecie czerwonych lampek kontroli grzałek.

- Jeśli zachodzi konieczność obniżenia temperatury w komorze można jednorazowo cofnąć

  (max. o 40OC) wskaźnik  termoregulatora.

- Drzwiczek piekarnika nie należy zamykać przez pchnięcie ku górze, gdyż wstrząsy narażą

   na uszkodzenie termoregulatory lub żarówki kontrolne.

- Wytrzymałość drzwiczek jest przewidziana na obciążenie statyczne nie większe niż 12 kg.

- Obciążenie dynamiczne jest w ogóle niedopuszczalne.

- Wszelkie prace przy instalacji powinny być wykonywane przez elektryka, a przed

   przystąpieniem do tych prac wyłączyć należy zasilanie pieca.

 

II.   W celu utrzymania piekarnika w dobrym stanie należy:

- Po każdorazowym zakończeniu pracy oczyścić komory, drzwiczki i przednią część pieca ze

   zgorzeliny (czyszczenie komór odbywa się na sucho).

- Raz w tygodniu sprawdzić śruby w listwach zaciskowych, złączach i stykach.

- Czyścić z nalotów i tłuszczu listwy oraz przewody termoregulatorów, główny wyłącznik

   lampy, przewody lampek sygnalizacyjnych.

- Sprawdzić drzwi komory w celu prawidłowego działania i przylegania do ramy.

- Sprawdzić szczelność komór w celu zabezpieczenia przed wyciekiem tłuszczów do środka

   piekarnika.

- Sprawdzać i czyścić styki przy stycznikach nie rzadziej niż raz w miesiącu.

- Nie zatykać otworów wentylacyjnych w jednej blasze piekarnika.

 

W celu utrzymania warunków BHP, wokół piekarnika powinien być ułożony chodnik gumowy lub kratka drewniana.

 

Uwaga!

Każdy zaistniały wypadek przy pracy należy natychmiast zgłosić swojemu przełożonemu. W razie zaistnienia wypadku przy pracy należy pozostawić stanowisko w takim stanie w jakim nastąpił wypadek, aż do czasu przybycia zespołu powypadkowego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin