Zdrowe odżywianie.doc

(96 KB) Pobierz
SCENARIUSZ ZAJĘĆ ŚWIETLICOWYCH

6

 

SCENARIUSZ ZAJĘĆ OTWARTYCH

 

Termin: 06.04.2004 rok

Typ zajęć: Zajęcia otwarte

Liczba wychowanków:              ok. 100

Czas trwania zajęć: 60 min.

Prowadząca: mgr inż. Marzena Cebulska

 

TEMAT:               ZDROWY STYL ODŻYWIANIA SIĘ

 

Cel główny:                           

·        Poznanie piramidy zdrowego żywienia.

Cele operacyjne:              

Wiadomości: Uczeń:

·        Zna czynniki wpływające na zdrowie człowieka;

·        Zna główne składniki pożywienia;

·        Potrafi wyjaśnić znaczenie  podstawowych składników odżywczych dla  człowieka;

·        Potrafi wymienić produkty zawierające określone składniki odżywcze;

·        Zna zalecenia żywieniowe i wie kto je opracowuje;

·        Zna pojęcie dietetyki;

·        Zna przykłady zdrowego żywienia.

Umiejętności: Uczeń:

·        Potrafi analizować schemat piramidy zdrowia;

·        Umie rozwiązać krzyżówkę;

·        Umie zbudować z produktów spożywczych piramidę zdrowia;

·        Umie wskazać produkty, których nie należy często stosować.

Postawy: Uczeń:

·        Potrafi wykorzystać w praktyce wiedzę na temat zdrowego odżywiania się.

Cele wychowawcze:

Uczeń:

·        Przeżywa emocjonalnie atmosferę towarzyszącą spotkaniu;

·        Potrafi docenić pracę innych;

·        Potrafi nawiązać bezpośredni kontakt, nawiązać rozmowę z gościem

·        Potrafi współdziałać w zespole i aktywnie uczestniczyć w spotkaniu.

Metody pracy:

·        słowne – pogadanka, rozmowa kierowana,

·        oglądowe – pokaz, wyjaśnienie,

·        metoda ćwiczeń praktycznych.

Formy pracy:

·        indywidualna,

·        grupowa,

·        zbiorowa.

 

Środki dydaktyczne:

Krzyżówka, schemat piramidy zdrowia, działania matematyczne, naturalne produkty żywnościowe, kartki z nazwami składników odżywczych i produktów, tablice z zaleceniami żywieniowymi, mazaki, szpilki, masa mocująca, obrus.

 

Tok zajęć:

I.                   Zajęcia wstępne: Powitanie zebranych - dyrektora Ośrodka, z-cę dyrektora, kierownika internatu, wychowawców, uczniów szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły zawodowej, klasy życia oraz zaproszonego gościa – Dietetyka szkolnego.

 

II.                Zajęcia właściwe

1.     Podanie tematu i celu zajęć.

2.     Rozwiązanie krzyżówki „skojarzenia” – hasło: ZDROWIE

 

1

 

 

 

 

 

Z

U

P

Y

 

 

2

 

 

S

Ł

O

D

Y

C

Z

E

 

3

 

 

 

 

 

R

Y

B

Y

 

 

4

 

 

 

O

W

O

C

E

 

 

 

5

W

A

R

Z

Y

W

A

 

 

 

 

6

 

 

 

 

P

I

E

C

Z

Y

W

O

7

N

A

P

O

J

E

 

 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin