Matcha Roll Cake.doc

(62 KB) Pobierz
Matcha Roll Cake

Matcha Roll Cake

 

Matcha roll cake

 

Składniki na ciasto:

·         3 jajka;

·         70g cukru;

·         1 łyżeczka "matcha" (zielona herbata w proszku);

·         80g mąki pszennej;

·         2 łyżki mleka;

·         1 łyżka masła, roztopionego;

 

Wykonanie:

Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę, do mikstury jajecznej dodać przesianą make i "matchę", następnie dodać masło (wystudzone) i mleko, wszystko wymieszać, wyłożyć do przygotowanej blaszki (35x20 cm- wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem). Piec 15 min w temperaturze 180o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić.

 

Składniki na masę:

·         500 ml śmietany 30%;

·         kilka brzoskwiń z puszki (mogą być inne owoce);

·         1 cukier waniliowy;

·         1 łyżka cukru kryształu;

 

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru kryształu i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone brzoskwinie. 

Wystudzone ciasto rozwinąć, wyłożyć równo na nim śmietanę z brzoskwiniami i lekko zwinąć w roladę. Roladę posmarować z wierzchu śmietaną (zostawić jakieś 3 łyżki z ubitej wcześniej śmietany). Ciasto udekorować wedle własnej fantazji:)

 

Uwagi:

W przepisie, z którego korzystałam zamiast brzoskwiń było mango, zatem recepturę na krem trochę zmieniłam. Użyłam po prostu własnej fantazji...:)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin