· 1 świeży ogórek
· 2 duże ząbki czosnku
· łyżka koperku
· łyżka natki pietruszki
· łyżka oliwy z oliwek
· łyżka octu jabłkowego
· sól
· świeży zmielony pieprz
· 0,5 l dobrego jogurtu
Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw, razem z oliwa i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem.Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.
wb1998