Ciasto:1 ⅔ kubka mąki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ kubka kakao1 ⅓ kubka cukru165g masła2 jajka1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii⅓ kubka śmietany½ kubka wrzątku1 kubek gorzkich czekoladowych guziczkówSyrop:1 łyżeczka kakao½ kubka wody½ kubka cukru30g ciemnej czekolady do przybraniaPotrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.Ustaw piekarnik na ok. 160˚CWyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.
Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i peknięte po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek powinien być czysty.
Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.
Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.
mars2323