SKŁADNIKI:
· 4 filety z kurczaka,
· pęczek świeżych liści szpinaku,
· 1 mała cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· ok. 50 g sera mozarella,
· sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
· olej,
· koperek lub pietruszka do posypania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Szpinak umyć, oderwać ogonki i dobrze osuszyć. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażyć i dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć dopóki szpinak nie odparuje i nie zmięknie. Odstawić do ostygnięcia.
2. Filety z kurczaka rozbić, można przekroić na mniejsze roladki lub pozostawić większe. Posypać solą i pieprzem.
3. Ser mozarella cienko pokroić. Nakładać na każdy filet po plasterku sera i szpinak, zawijać roladki i przyczepiać wykałaczkami.
4. Roladki obsmażyć na dużym ogniu na patelni z olejem. Wodę zagotować w płaskim garnku, wrzucić zielę angielskie i liść laurowy. Przekładać roladki do garnka i gotować na małym ogniu ok. pół godziny.
5. Posypać świeżym koperkiem lub pietruszką, podawać z młodymi ziemniakami i surówką.
Milka02