Rolady drobiowe ze szpinakiem i mozarella.docx

(56 KB) Pobierz

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I MOZARELLĄ

 

16.jpg

 

 

SKŁADNIKI:

 

·         4 filety z kurczaka,

·         pęczek świeżych liści szpinaku,

·         1 mała cebula,

·         2 ząbki czosnku,

·         ok. 50 g sera mozarella,

·         sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

·         olej,

·         koperek lub pietruszka do posypania.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.   Szpinak umyć, oderwać ogonki i dobrze osuszyć. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażyć i dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć dopóki szpinak nie odparuje i nie zmięknie. Odstawić do ostygnięcia.

2.   Filety z kurczaka rozbić, można przekroić na mniejsze roladki lub pozostawić większe. Posypać solą i pieprzem.

3.   Ser mozarella cienko pokroić. Nakładać na każdy filet po plasterku sera i szpinak, zawijać roladki i przyczepiać wykałaczkami.

4.   Roladki obsmażyć na dużym ogniu na patelni z olejem. Wodę zagotować w płaskim garnku, wrzucić zielę angielskie i liść laurowy. Przekładać roladki do garnka i gotować na małym ogniu ok. pół godziny.

5.   Posypać świeżym koperkiem lub pietruszką, podawać z młodymi ziemniakami i surówką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin