schab nadzieany.docx

(120 KB) Pobierz



Składniki

6 kotletów ze schabu
300 g pieczarek
1 cebula
1 średnia papryka
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
3 jajka
mąka do obtaczania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie

Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy z nich posolić i popieprzyć.
Oczyszczone pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i paprykę, chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognisty smok.
Gotowy farsz przestudzić.
Na każdy rozbity kotlet rozłożyć po porcji farszu, zwinąć w roladki i dodatkowo zawinąć w folię spożywczą.
Tak zawinięte wstawić do lodówki na około 20 minut.
Jajka rozbełtać, posolić i popieprzyć.
Na jeden talerz nasypać mąkę, na drugi bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju ( po włożeniu do oleju roladki powinny być zanurzone do połowy ).
Wyjąć z lodówki schłodzone roladki, każdą obtoczyć w me, następnie zanurzyć w jajku.
Na sam koniec panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin