Walidacja 18 czerwca 2013-06-18
Metoda pomiaru – logiczny ciąg wykonywanych podczas pomiaru operacji, opisanych w sposób ogólny (technika pomiaru)
Dokładność- wyrażana jest jako stopień zgodności miedzy wynikiem uzyskanym walidowaną metodą a wartością która jest akceptowana jako prawdziwa.
Specyficzność- dotyczy metody, która daje sygnał, tylko dla jednego analitu
1. laboratoryjny- sporządzanie roztworów wzorcowych
2. pomiarowy- konstruowanie wykresu kalibracyjnego
3. matematyczny- obliczanie wyniku analitycznego
80-120% dla składników na poziomie śladowym (wartości te zależą od stężenia analitu w badanej próbce i metody badania
Miarą precyzji JEST:
- wartość odchylenia standardowego
- względnego odchylenia standardowego
- tzw. wsp. zmienności
Długoterminowe odchylenie procesu pomiarowego dla którego wyznaczenia wykorzystuje się odchylenie standardowe serii pomiarów uzyskanych w danym laboratorium w kilkudniowym okresie czasu Jest pojęciem szerszym od powtarzalności, gdyż na jej wynik wpływ mają:
a)czynniki osobowe
b)czynniki aparaturowe: gdyż pomiary mogą być prowadzone z wykorzystaniem:
-rożnych instrumentów
-roztworów wzorcowych i odczynników
-różnych akcesoriów
GRANICA WYKRYWALNOSCI- najmniejsza ilość substancji która może być wykryta w warunkach wykonywanej analizy. Punkt w którym mierzona wartość jest większa od niepewności związanej z jej pomiarem. Sposób wyznaczania granicy wykrywalności zależy do następujących czynników: natury metody analitycznej charakterystyki techniki instrumentalnej możliwości uzyskania tzw. ślepych próbek
Najmniejsze stężenie agalitu w próbce, które może być dokładnie oznaczone (w danych warunkach eksperymentalnych).
Analiza możliwości własnych laboratorium
Przed przyjęciem zlecenia laboratorium powinno przeanalizować m.in.:
-swoje możliwości organizacyjne
-logistyczne
-personalne
-techniczne
-finansowe
Laboratorium musi zbadać czy jest w stanie dostarczyć potrzebnych informacji:
-na właściwym poziomie
-w odpowiednim czasie
-w cenie będącej w rozsądnej relacji do pożytku wynikającego z dostarczonej informacji
-reprezentatywna dla danego obiektu w odniesieniu do postawionego problemu
-jednorodna
-pobrana z odpowiedniego miejsca partii towaru i w odpowiedniej ilości
-przechowywana we właściwy sposób
-dokładnie opisana
Konserwacja próbek to sposób zapobiegania niekorzystnym procesom i reakcjom w próbce. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu na zachowanie stałego składu analizowanej próbki.
Konserwacja nieinwazyjna (fizykalna)
-dobór odpowiedniego pojemnika oraz jego przygotowanie
-napełnienie pojemników
-konserwacja chemiczna:
- schładzanie/zamrażanie
- wstępna filtracja lub wirowanie próbki
- naświetlanie za pomocą promieniowania UV
Pomiar?
milek8_89