Walidacja 18 czerwca 2013.docx

(18 KB) Pobierz
Walidacja 18 czerwca 2013-06-18

Walidacja 18 czerwca 2013-06-18

 

  1. Def. Metodyki

Metoda pomiaru – logiczny ciąg wykonywanych podczas pomiaru operacji, opisanych w sposób ogólny (technika pomiaru)

  1. Co to jest dokładność (precyzja + poprawoność)

Dokładność- wyrażana jest jako stopień zgodności miedzy wynikiem uzyskanym walidowaną metodą a wartością która jest akceptowana jako prawdziwa.

  1. Co to jest specyficzność

Specyficzność- dotyczy metody, która daje sygnał, tylko dla jednego analitu

  1. Uporządkować w kolejności etapy kalibracji analitycznej (laboratoryjny, pomiarowy, matametyczny)

1. laboratoryjny- sporządzanie roztworów wzorcowych

2. pomiarowy- konstruowanie wykresu kalibracyjnego

3. matematyczny- obliczanie wyniku analitycznego

  1. Które z wymienionych jest kalibracją jakościową (nie dotyczy)

 

  1. Ile powinien wynosić odzyska dla śladów (80-120)

80-120% dla składników na poziomie śladowym (wartości te zależą od stężenia analitu w badanej próbce i metody badania

  1. Co nie jest miarą precyzji

Miarą precyzji JEST:

- wartość odchylenia standardowego

- względnego odchylenia standardowego

- tzw. wsp. zmienności

  1. Co to jest precyzja pośrednia

Długoterminowe odchylenie procesu pomiarowego dla którego wyznaczenia wykorzystuje się odchylenie standardowe serii pomiarów uzyskanych w danym laboratorium w kilkudniowym okresie czasu Jest pojęciem szerszym od powtarzalności, gdyż na jej wynik wpływ mają:

a)czynniki osobowe

b)czynniki aparaturowe: gdyż pomiary mogą być prowadzone z wykorzystaniem:

-rożnych instrumentów

-roztworów wzorcowych i odczynników

-różnych akcesoriów

  1. Co to jest wykrywalność

GRANICA WYKRYWALNOSCI- najmniejsza ilość substancji która może być wykryta w warunkach wykonywanej analizy. Punkt w którym mierzona wartość jest większa od niepewności związanej z jej pomiarem. Sposób wyznaczania granicy wykrywalności zależy do następujących czynników: natury metody analitycznej charakterystyki techniki instrumentalnej możliwości uzyskania tzw. ślepych próbek

  1. Skrót granicy oznaczalności (LOQ)

Najmniejsze stężenie agalitu w próbce, które może być dokładnie oznaczone (w danych warunkach eksperymentalnych).

  1. Jakośc wyników analitycznych (dobra praktyka lab)
  2. Analiza możliwości własnych lab

Analiza możliwości własnych laboratorium

Przed przyjęciem zlecenia laboratorium powinno przeanalizować m.in.:

-swoje możliwości organizacyjne

-logistyczne

-personalne

-techniczne

-finansowe

Laboratorium musi zbadać czy jest w stanie dostarczyć potrzebnych informacji:

-na właściwym poziomie

-w odpowiednim czasie

-w cenie będącej w rozsądnej relacji do pożytku wynikającego z dostarczonej informacji

  1. Cechy próbki

-reprezentatywna dla danego obiektu w odniesieniu do postawionego problemu

-jednorodna

-pobrana z odpowiedniego miejsca partii towaru i w odpowiedniej ilości

-przechowywana we właściwy sposób

-dokładnie opisana

  1. Konserwacja (nieinwazyjna, inwazyjna czy obie)

Konserwacja próbek to sposób zapobiegania niekorzystnym procesom i reakcjom w próbce. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu na zachowanie stałego składu analizowanej próbki.

Konserwacja nieinwazyjna (fizykalna)

-dobór odpowiedniego pojemnika oraz jego przygotowanie

-napełnienie pojemników

-konserwacja chemiczna:

- schładzanie/zamrażanie

- wstępna filtracja lub wirowanie próbki

- naświetlanie za pomocą promieniowania UV

  1. Które pojęcia najszersze – pomiar, metodyka…
  2. Najsłabsze ogniwo (pomiar, pobieranie probek, obliczenia, oszacowanie wyniku)

Pomiar?

  1. Ile etapow niepewności złożonej
  2. Jakis rysunek z kółkami
  3. wykres
Zgłoś jeśli naruszono regulamin