Dieta dla osób z grupą krwi A Dla osób z tą grupą krwi wskazane są przede wszystkim dania wegeteriańskieoraz potrawy w możliwie mało przetworzonej formie, np. świeże warzywa i owoce.Dieta ta pomaga wzmocnić system odpornościowy organizmu i zapobiec rozwojowi chorób.
Czynniki powodujące utratę wagi.Po zastosowaniu diety bezmięsnej osoby z grupą krwi A mają szansę na szybką utratę wagi, ponieważ wyeliminują z diety toksyczne dla nich produkty. Produkty pochodzenia zwierzęcego spowalniają metabolizm u osób z grupą krwi A, ponieważ odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które szkodzą sercu oraz mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w tej diecie. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinny jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa ulegnie nadmiernemu zakwaszeniu. Nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizmu. Osoby z tą grupą krwi powinny zwrócić uwagę na potrawy zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: Mięso jest słabo trawione przez osoby z grupą krwi A i odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa też ilość toksyn trawiennych. Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych. Fasolka - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm. Pszenica (w nadmiarze) - osłabia spalanie kalorii. Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów. Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane. Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit.
Mięsa i drób. Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, podrobów, szynki, wieprzowiny, wołowiny.
Owoce morza. Wskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynki, sieja, szczupak, okoń, ślimaki. Unikać: bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, krabów, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, soli, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza.
Jaja i nabiał. Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Unikać: mleka, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
Oleje i tłuszcze. Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. Unikać: oleju z kukurydzy, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki. Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni. Unikać: orzechów.
Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane: soja, groch. Unikać: fasoli (czerwonej, nerkowatej).
Zboża. Wskazane:gryka, kasza. Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki. Wskazane: chleb Ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe. Unikać: grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
Ziarna i makarony. Wskazane: gryka, kasze, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies. Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinakiem, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
Warzywa. Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, karczochy, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków.
Owoce. Wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina. Unikać: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje. Wskazane: sok z ananasa, sok z wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, napój z suszonej śliwki, woda (z cytryną). Unikać: soku pomarańczowego, soku pomidorowego.
Przyprawy. Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy. Unikać: kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, żelatyny.
Herbaty ziołowe. Wskazane:aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń. Unikać: czerwonej koniczyny, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
Używki. Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.Unikać: coca-coli, czarnej herbaty (również bezkofeinowej), likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody sodowej.
Inne przyprawy. Wskazane: musztarda. Unikać: keczupu, majonezu. Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"
elamacho