Śląskie smaki(1).PDF

(4581 KB) Pobierz
Zbiór przepisów
potraw regionalnych
województwa śląskiego
Praca zbiorowa pod redakcją
Hanny Szymanderskiej
Wydanie 1 • Katowice 2011
997220037.019.png 997220037.020.png 997220037.021.png 997220037.022.png
Zbiór przepisów potraw regionalnych
województwa śląskiego
Wydawca: Śląska Organizacja Turystyczna
ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice
tel. 32 207 207 1, fax: 32 207 207 2, e-mail: info@silesia-sot.pl, www.silesia-sot.pl
Strona projektu: www.slaskiesmaki.pl
Redaktor naczelna: Hanna Szymanderska
Koordynator projektu: Barbara Salamon-Szympruch
Autorzy rozdziałów: Andżelika Bilska, Joanna Półka (Tradycje kulinarne Częstochowy i okolic),
Dobrawa Skonieczna-Gawlik (Tradycje kulinarne Zagłębia Dąbrowskiego), Anna Grabińska-Szczęśniak (Tradycje
kulinarne Górnego Śląska), Renata Karpińska, Wiesław Ambros (Tradycyjna kuchnia mieszczańska i myśliwska),
Małgorzata Kiereś (Tradycje kulinarne Beskidów i Śląska Cieszyńśkiego).
Przepisy: Wiesław Ambros (myśliwskie, część zagłębiowskich i częstochowskich), Paweł Antas (częstochowskie
i część zagłębiowskich), Józef Łoskot (górnośląskie), Urząd Gminy w Ornontowicach - wydawnictwo
„Eksperci Śląskich Smaków polecają” (część górnośląskich), Henryka Pilarczyk i Jolanta Sprężak-Wawrzyk
(zagłębiowskie), Starostwo Powiatowe w Bielsku-Białej - wydawnictwa „Przepisy polsko-słowackiej kuchni
regionalnej”, „Kulinarne dziedzictwo regionu pogranicza polsko-słowackiego”, „Przepisy polsko-czeskiej kuchni
regionalnej” oraz Starostwo Powiatowe w Żywcu - wydawnictwo „Przepisy na potrawy regionalne” (kuchnia
góralska) , Urząd Miasta w Cieszynie - wydawnictwo „Tradycje kulinarne Cieszyna” (kuchnia mieszczańska).
Przygotowanie potraw: Paweł Antas (Częstochowa, Zagłębie), Alina Bańczyk (kuchnia mieszczańska
i góralska), Arkadiusz Gawron i Michał Keil (Górny Śląsk), Damian Krępeć i Artur Zaskórski (kuchnia myśliwska)
Zdjęcia: HAV VE
Projekt, skład i druk: Jacek Jankowski, TAURUS Doradztwo i Reklama
Projekt okładki: Rafał Kupczak, Śląska Organizacja Turystyczna
Wydawnictwo doinansowane ze środków
Polskiej Organizacji Turystycznej
ISBN: 978-83-62001-72-9
Wydanie I, Katowice 2011
997220037.001.png 997220037.002.png 997220037.003.png 997220037.004.png 997220037.005.png 997220037.006.png 997220037.007.png 997220037.008.png 997220037.009.png 997220037.010.png 997220037.011.png 997220037.012.png 997220037.013.png 997220037.014.png
Spis treści
Pstrąg smażony
27
Ciulim
28
Czulent
29
Wstęp
6
Kugiel z ziemniaków
30
Marchwiak
30
Tradycje kulinarne
Częstochowy i okolic
Charoset
31
9
Złotopotocki pstrąg
32
Chleb na zakwasie
18
Kluchy połom bite
32
Kawior żydowski
18
Cymes
19
Tradycje kulinarne
Zagłębia Dąbrowskiego
33
Kurzina
20
Polewka z ziemniakami
20
Barszcz biały na przodku króliczym
44
Fifka
21
Karpiele (brukiew) na mleku
44
Grochówka po częstochowsku
22
Zalewajka z białym serem
45
Zupa szczawiowa
23
Żur na grzybach
46
Zalewajka
24
Juszka
46
Żur z ziemniakami na grzybach
25
Czarna polewka
47
Salaputka
26
Parzybroda
48
Garus
26
Fitka
48
997220037.015.png 997220037.016.png 997220037.017.png 997220037.018.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin