46i.pdf
(
362 KB
)
Pobierz
93086619 UNPDF
I
M
P
I
A
L
D
O
1954
A
46
A
1999
Z a d a n i a t e o r e t y c z n e
C
H
E
Z
N
M
C
I
ZADANIE 1
Kaloryczność potraw
Często używane określenie: “kaloryczność potraw” wiąże się z ilością energii, jaka może być
uzyskana z potraw w procesie przemiany materii w organizmach żywych. Aczkolwiek mechanizmy
metabolizmu cukrów, białek, tłuszczów itd. są bardzo złożone, to dla oszacowania wartości
energetycznej konkretnej substancji można wykorzystać fakt, iż efekty cieplne reakcji chemicznych
w pewnych warunkach nie zależą od ich drogi (a więc mechanizmu reakcji) i mogą być
wyznaczone z laboratoryjnych pomiarów kalorymetrycznych.
1. Napisz równania reakcji
całkowitego
spalania glukozy i etanolu w tlenie.
2. Na podstawie zestawionych w Tabeli danych termodynamicznych wyznacz entalpie tych reakcji
w przeliczeniu na 1 mol oraz na 1 g substratu organicznego. Która z reakcji jest w stanie
teoretycznie dostarczyć więcej energii w reakcji spalania 1 g czystego związku ?
3. Zakładając, że odpowiednie handlowe produkty zawierają cukry w ilości równoważnej 90 %
wag. glukozy (np. cukierki) i ok. 40 % wag. etanolu, wyznacz ich maksymalną wartość
energetyczną w kJ/g produktu. Które z rzeczywistych produktów: słodycze czy alkohole mają
zatem większą wartość energetyczną ?
4. Niektóre organizmy, np. drożdże uzyskują energię na drodze przemiany glukozy w etanol bez
udziału tlenu (co jest wykorzystywane np. przy produkcji wina). Napisz równanie tej reakcji i
oblicz jej entalpię w: (a) kJ/mol glukozy i (b) kJ/g glukozy. Który ze sposobów metabolizowania
glukozy dostarcza więcej energii i ile razy ?
Tabela
Substancja
Entalpia tworzenia [kJ/mol]
glukoza (s)
∆
H
1
=
-1260
etanol (c)
∆
H
2
=
-278
CO
2(g)
∆
H
3
=
-394
H
2
O
(c)
∆
H
4
=
-286
Wielkości ∆
H
i
podane są w warunkach standardowych (T=298 K)
Masy molowe [g/mol]: C - 12, H -1, O - 16
ZADANIE 2
Równowagi jonowe – wytrącanie osadów
Do 50 cm
3
roztworu zawierającego kwas siarkowy(VI) w stężeniu 0,1 mol/dm
3
i chlorek
amonu w stężeniu 0,1 mol/dm
3
dodano 50 cm
3
roztworu wodorotlenku baru o stężeniu 0,12
mol/dm
3
a następnie rozpuszczono w nim 250 cm
3
gazowego amoniaku w temperaturze 25
o
C, pod
ciśnieniem 1000 hPa.
1. Zapisz jonowo równania przebiegających reakcji.
2
2. Oblicz stężenia wszystkich jonów w powstałym roztworze zakładając, że rozpuszczalność
powstałych związków trudno rozpuszczalnych wynosi zero.
K
a
dla NH
4
+
= 6,3×10
-10
, K
a2
dla H
2
SO
4
= 1,3×10
-2
ZADANIE 3
Identyfikacja związku organicznego
A.
Związek charakteryzujący się przyjemnym zapachem, poddano reakcji hydrolizy w środowisku
kwaśnym. Produktami tej reakcji były dwa organiczne związki A i B. Związek A zidentyfikowano
jako alkohol o masie molowej 32g/mol. Związek B zidentyfikowano jako kwas karboksylowy.
Redukcja tego kwasu (za pomocą wodorku litowo-glinowego) prowadziła do otrzymania związku o
masie molowej 60g/mol i następującym składzie: 60% C, 13,4% H, 26,6% O.
a. Podaj wzór strukturalny związku A.
b. Podaj wzór strukturalny produktu redukcji związku B.
c. Podaj wzór strukturalny związku B.
d. Podaj wzór i nazwę wyjściowego związku.
Masy molowe [g/mol]: C - 12, H -1, O - 16
B.
1. Jaka jest konfiguracja węgla asymetrycznego (R czy S) poniższego związku przedstawionego
w rzucie Newmana. Zaznacz kolejność pierwszeństwa podstawników (
a
-pierwszy w kolejności,
d
-
ostatni w kolejności pierwszeństwa).
CH
3
CH
3
H
Br
2. Podaj, która z poniższych struktur jest (a która nie jest) równoważna związkowi podanemu
powyżej (tzn. przedstawia ten sam stereoizomer jaki podany jest na powyższym rysunku)?
H
H
Br
CH
2
CH
3
H
CH
3
Br
H
CH
2
Br
H
C
Br
C
CH
3
CH
3
C
CH
3
CH
2
CH
3
H
CH
3
H
H
CH
3
1
2
3
4
ZADANIE 4
Ustalenie składu mieszaniny węglan wapnia - tlenek wapnia
Mieszanina CaO i CaCO
3
przereagowała całkowicie z HCl w stosunku stechiometrycznym, przy
czym wydzieliło się 8,04 dm
3
CO
2
w temperaturze 290 K i pod ciśnieniem 120 kPa, a masa
otrzymanego CaCl
2
była o 50,61 % większa od masy mieszaniny wyjściowej. Jaką masę wody
zawiera 1-molowy wodny roztwór HCl o gęstości d = 1,02 g/cm
3
użyty do reakcji ? (W
obliczeniach należy zaniedbać rozpuszczalność CO
2
w wodzie).
Masy molowe [g/mol]: C - 12, H -1, O - 16, Ca - 40,1 , Cl - 35,45
3
ZADANIE 5
Struktura i własności aminokwasów
A.
Spośród przedstawionych aminokwasów wskaż dwa aminokwasy
niebiałkowe
. Uzasadnij jakie
cechy budowy tych związków decydują o tym , że nie wchodzą one w skład łańcuchów
polipeptydowych białek.
a)
b)
c)
d)
e)
f)
COO
COO
COO
COO
COO
COO
H
3
NH
C
H
3
NH
C
H
3
NH
C
HH
H
3
NH
C
H
3
NH
C
H
3
C
H
CH
3
CH
C
CH
3
CH
2
OH
CH
2
OH
CH
3
CH
3
B.
Który z następujących tripeptydów
nie powstaje
w wyniku hydrolizy białka? Odpowiedź
uzasadnić.
a)
b)
H
O
COOH
O
N
C
CH
2
H
2
NH
C
C
CH
N
COOH
CH
2
CH
2
C
CH
2
SH
H
H
2
N
C
H
CH
2
SH
H
CH
2
CH
N
COOH
CH
2
O
N
C
CH
2
COOH
H
O
C.
W jakiej postaci będą występować cząsteczki aminokwasu o wzorze:
COOH
H
2
NH
C
CH
2
CH
2
COOH
1) w 0,1-molowym roztworze HCl 2) w 0,1-molowym roztworze NaOH
PUNKTACJA
:
zad. 1 i 2 po
12 pkt
,
zad. 3 i 4 po
10 pkt
.
Zad. 5
6 pkt
ŁĄCZNIE:
50 pkt
CZAS TRWANIA ZAWODÓW
:
240 minut
4
I
M
P
I
A
L
D
O
A
46
A
1954
1999
ROZWIĄZANIA ZADAŃ TEORETYCZNYCH
C
H
E
Z
N
M
C
I
ROZWIĄZANIE ZADANIA 1
1.
C
6
H
12
O
6(s)
+ 6O
2
= 6 CO
2(g)
+ 6 H
2
O
(c)
C
2
H
5
OH
(c)
+ 3O
2(g)
= 2CO
2(g)
+ 3 H
2
O
(c)
2.
Entalpię dowolnej reakcji można wyznaczyć z danych entalpii tworzenia reagentów:
- dla reakcji utleniania glukozy (
M
glukozy
= 180 g / mol):
∆
H
gluk
= 6×∆
H
4
+ 6×∆
H
3
- ∆
H
1
= 6×(-286) + 6×(-394) - (-1260) = -2820 kJ/mol glukozy ≅
- 15,7 kJ/g
- dla reakcji utleniania etanolu (
M
etanolu
= 46 g/mol):
∆
H
et
= 3×∆
H
4
+ 2×∆
H
3
- ∆
H
2
= 3×(-286) + 2×(-394) - (-278) = -1368 kJ/mol etanolu ≅
- 29,7 kJ/g
Zatem czysty etanol jest niemal dwukrotnie bardziej wydajnym źródłem energii niż glukoza w reakcji całkowitego
utleniania.
3.
1 g słodyczy zawiera 90 % glukozy, zatem wartość energetyczna = 0,90×(-15,7 kJ/g) =
-14,1 kJ/g.
1 g napoju alkoholowego zawiera 40 % etanolu, zatem jego wartość energetyczna = 0,40×(-29,7 kJ/g) = -11,9kJ/g.
Zatem uwzględnienie rzeczywistego składu produktu żywnościowego prowadzi do wniosku, że słodycze są nie tylko
mniej szkodliwe, ale i bardziej odżywcze niż napoje alkoholowe..
4.
Fermentacja alkoholowa:
C
6
H
12
O
6(s)
= 2C
2
H
5
OH
(c)
+ 2 CO
2(g)
Entalpię tej reakcji można wyznaczyć na dwa sposoby:
a)
na podstawie danych z Tabeli:
∆
H
ferm
= 2×∆
H
3
+ 2×∆
H
2
- ∆
H
1
b)
na podstawie obliczonych wyżej entalpii spalania glukozy i etanolu:
∆
H
ferm
= ∆
H
spal
(glukoza) - 2∆
H
spal
(etanol).
∆
H
ferm
= -84 kJ/mol = -0,47 kJ/g.
Zatem całkowite spalanie glukozy dostarcza ok. 34 razy więcej energii niż fermentacja alkoholowa.
Punktacja
1. - za rownanie reakcji utleniania glukozy
1 pkt.
- za rownanie reakcji utleniania etanolu
1 pkt.
2. - za wzór na obliczanie entalpii utleniania glukozy (z cyklu
1 pkt.
termodynamicznego, “dodawania reakcji” lub gotowej
wiedzy o obliczaniu efektu cieplnego z danych entalpii
tworzenia - czyli bez wyprowadzenia)
- za entalpię utleniania glukozy w kJ/mol i kJ/g
2 ×0,5 pkt.
=
1 pkt.
-za wzór na obliczanie entalpii etanolu (uzyskany j.w.)
1 pkt.
- za entalpię utleniania etanolu w kJ/mol i kJ/g
2 ×0,5 pkt.
=
1 pkt.
- za wniosek iż etanol dostarcza więcej energii niż glukoza
0,5 pkt.
3. - za wartość energetyczną słodyczy w kJ/g
0,5 pkt.
- za wartość energetyczną napoju alkoholowego w kJ/g
0,5 pkt
5
- za wniosek iż słodycze dostarczają więcej energii
0,5 pkt.
4. - za równanie reakcji fermentacji alkoholowej
1 pkt.
- za wzór na entalpię reakcji fermentacji (dowolny z w/w)
1 pkt.
- za entalpię tej reakcji w kJ/mol i kJ/g glukozy
2 ×0,5 pkt.
=
1 pkt.
- za wniosek iż spalanie glukozy dostarcza 34 razy
więcej energii niż fermentacja
1 pkt.
RAZEM ZA ZADANIE
12 pkt.
ROZWIĄZANIE ZADANIA 2
Obliczamy ilość wprowadzonego amoniaku korzystając z równania stanu gazu doskonałego:
pV = nRT
n = pV/RT, n = (1×10
5
Pa 2,5×10
-4
m
3
)/(8,314 J/(mol K) 298 K) = 0,01 mola
W wyniku reakcji kwasu siarkowego(VI) i chlorku amonu z wodorotlenkiem baru powstanie trudno rozpuszczalny
siarczan baru oraz amoniak:
SO
4
2-
+ Ba
2+
→ BaSO
4
H
3
O
+
+ OH
-
→ 2H
2
O
HSO
4
-
+ OH
-
→ H
2
O + SO
4
2-
NH
4
+
+ OH
-
→ NH
3
+ H
2
O
Roztwór zawierał początkowo 5 milimoli kwasu siarkowego(VI) (czyli łącznie 10 milimoli jonów H
3
O
+
i jonów
HSO
4
-
oraz łącznie 5 milimoli jonów SO
4
2-
i HSO
4
-
), a także 5 milimoli chlorku amonu (5 milimoli jonów NH
4
+
i 5
milimoli jonów Cl
-
). Dodano do niego 10 milimoli amoniaku i 6 milimoli Ba(OH)
2
(6 milimoli jonów Ba
2+
i 12
milimoli jonów OH
-
).
Po reakcji jony SO
4
2-
i HSO
4
-
zostaną usunięte z roztworu, ponieważ utworzą osad BaSO
4
, 5 milimoli jonów Ba
2+
zostanie związanych w osad.
Jony OH
-
pochodzące z roztworu Ba(OH)
2
zobojętnią kwas siarkowy (zużyte zostanie 10 milimoli), pozostałe 2
milimole przereagują z jonami NH
4
+
wytwarzając 2 milimole NH
3
.
W rezultacie po reakcji pozostanie: 1 milimol jonów Ba
2+
, 5 milimoli jonów Cl
-
, 3 milimole jonów NH
4
+
oraz 12
milimoli NH
3
.
NH
3
i jony NH
4
+
tworzą bufor, którego pH obliczymy z równania:
pH = pK
a
+ log (liczba milimoli NH
3
/ liczba milimoli NH
4
+
)
pH = 9,2 + log(12/3) = 9,8
Końcowa objętość roztworu: 100 cm
3
W rezultacie końcowe stężenia jonów wynoszą:
[Ba
2+
] = 1/100 = 0,01 mol/dm
3
[NH
4
+
] = 3/100 = 0,03 mol/dm
3
[Cl
-
] = 5/100 = 0,05 mol/dm
3
[H
3
O
+
] = 10
-9,8
mol/dm
3
= 1,6×10
-10
mol/dm
3
[OH
-
] = 10
-14
/10
-9,8
mol/dm
3
= 6,3×10
-5
mol/dm
3
[SO
4
2-
] = [HSO
4
-
] = 0 mol/dm
3
Punktacja
:
Obliczenie ilości moli amoniaku:
2 punkty
Zapisanie czterech równań reakcji:
2 punkty
Zbilansowanie ilości moli jonów w roztworze:
4 punkty
Obliczenie pH (stężenia jonów wodorowych) buforu:
1,5 punktu
Obliczenie końcowych stężeń jonów:
2,5 punktu
RAZEM ZA ZADANIE
12 punktów
ROZWIĄZANIE ZADANIA 3
A.
Alkoholem o masie molowej 32 g/mol może być tylko METANOL
Wzór elementarny produktu redukcji:
C : H : O = (60/12) : (13,4/1) : (26,6/16) = 5 : 13,4 : 1,67 = 3 : 8 : 1 M[C
3
H
8
O] = 60 g/mol
Zatem wzór związku: C
3
H
8
O. Może to być tylko alkohol 1-rzędowy (produkt redukcji kwasu za pomocą LiAlH
4
) Ze
wzoru wynika, że musi być to być alkohol nasycony czyli: 1-propanol -CH
3
CH
2
CH
2
OH. Kwasem, który w wyniku
Plik z chomika:
teacher20
Inne pliki z tego folderu:
fu56.pdf
(390 KB)
55wst.pdf
(546 KB)
55i(1).pdf
(330 KB)
54i.pdf
(432 KB)
53i.pdf
(388 KB)
Inne foldery tego chomika:
etap 2
etap 3
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin