46i.pdf

(362 KB) Pobierz
93086619 UNPDF
I
M
P
I
A
L
D
O
1954
A
46 A
1999
Z a d a n i a t e o r e t y c z n e
C
H
E
Z
N
M
C
I
ZADANIE 1
Kaloryczność potraw
Często używane określenie: “kaloryczność potraw” wiąże się z ilością energii, jaka może być
uzyskana z potraw w procesie przemiany materii w organizmach żywych. Aczkolwiek mechanizmy
metabolizmu cukrów, białek, tłuszczów itd. są bardzo złożone, to dla oszacowania wartości
energetycznej konkretnej substancji można wykorzystać fakt, iż efekty cieplne reakcji chemicznych
w pewnych warunkach nie zależą od ich drogi (a więc mechanizmu reakcji) i mogą być
wyznaczone z laboratoryjnych pomiarów kalorymetrycznych.
1. Napisz równania reakcji całkowitego spalania glukozy i etanolu w tlenie.
2. Na podstawie zestawionych w Tabeli danych termodynamicznych wyznacz entalpie tych reakcji
w przeliczeniu na 1 mol oraz na 1 g substratu organicznego. Która z reakcji jest w stanie
teoretycznie dostarczyć więcej energii w reakcji spalania 1 g czystego związku ?
3. Zakładając, że odpowiednie handlowe produkty zawierają cukry w ilości równoważnej 90 %
wag. glukozy (np. cukierki) i ok. 40 % wag. etanolu, wyznacz ich maksymalną wartość
energetyczną w kJ/g produktu. Które z rzeczywistych produktów: słodycze czy alkohole mają
zatem większą wartość energetyczną ?
4. Niektóre organizmy, np. drożdże uzyskują energię na drodze przemiany glukozy w etanol bez
udziału tlenu (co jest wykorzystywane np. przy produkcji wina). Napisz równanie tej reakcji i
oblicz jej entalpię w: (a) kJ/mol glukozy i (b) kJ/g glukozy. Który ze sposobów metabolizowania
glukozy dostarcza więcej energii i ile razy ?
Tabela
Substancja
Entalpia tworzenia [kJ/mol]
glukoza (s) H 1 =
-1260
etanol (c) H 2 =
-278
CO 2(g) H 3 =
-394
H 2 O (c) H 4 =
-286
Wielkości ∆ H i podane są w warunkach standardowych (T=298 K)
Masy molowe [g/mol]: C - 12, H -1, O - 16
ZADANIE 2
Równowagi jonowe – wytrącanie osadów
Do 50 cm 3 roztworu zawierającego kwas siarkowy(VI) w stężeniu 0,1 mol/dm 3 i chlorek
amonu w stężeniu 0,1 mol/dm 3 dodano 50 cm 3 roztworu wodorotlenku baru o stężeniu 0,12
mol/dm 3 a następnie rozpuszczono w nim 250 cm 3 gazowego amoniaku w temperaturze 25 o C, pod
ciśnieniem 1000 hPa.
1. Zapisz jonowo równania przebiegających reakcji.
93086619.001.png
2
2. Oblicz stężenia wszystkich jonów w powstałym roztworze zakładając, że rozpuszczalność
powstałych związków trudno rozpuszczalnych wynosi zero.
K a dla NH 4 + = 6,3×10 -10 , K a2 dla H 2 SO 4 = 1,3×10 -2
ZADANIE 3
Identyfikacja związku organicznego
A. Związek charakteryzujący się przyjemnym zapachem, poddano reakcji hydrolizy w środowisku
kwaśnym. Produktami tej reakcji były dwa organiczne związki A i B. Związek A zidentyfikowano
jako alkohol o masie molowej 32g/mol. Związek B zidentyfikowano jako kwas karboksylowy.
Redukcja tego kwasu (za pomocą wodorku litowo-glinowego) prowadziła do otrzymania związku o
masie molowej 60g/mol i następującym składzie: 60% C, 13,4% H, 26,6% O.
a. Podaj wzór strukturalny związku A.
b. Podaj wzór strukturalny produktu redukcji związku B.
c. Podaj wzór strukturalny związku B.
d. Podaj wzór i nazwę wyjściowego związku.
Masy molowe [g/mol]: C - 12, H -1, O - 16
B. 1. Jaka jest konfiguracja węgla asymetrycznego (R czy S) poniższego związku przedstawionego
w rzucie Newmana. Zaznacz kolejność pierwszeństwa podstawników ( a -pierwszy w kolejności, d -
ostatni w kolejności pierwszeństwa).
CH 3
CH 3
H
Br
2. Podaj, która z poniższych struktur jest (a która nie jest) równoważna związkowi podanemu
powyżej (tzn. przedstawia ten sam stereoizomer jaki podany jest na powyższym rysunku)?
H
H
Br
CH 2 CH 3
H
CH 3
Br H
CH 2
Br
H
C
Br
C
CH 3
CH 3
C
CH 3
CH 2
CH 3
H
CH 3
H
H
CH 3
1
2
3
4
ZADANIE 4
Ustalenie składu mieszaniny węglan wapnia - tlenek wapnia
Mieszanina CaO i CaCO 3 przereagowała całkowicie z HCl w stosunku stechiometrycznym, przy
czym wydzieliło się 8,04 dm 3 CO 2 w temperaturze 290 K i pod ciśnieniem 120 kPa, a masa
otrzymanego CaCl 2 była o 50,61 % większa od masy mieszaniny wyjściowej. Jaką masę wody
zawiera 1-molowy wodny roztwór HCl o gęstości d = 1,02 g/cm 3 użyty do reakcji ? (W
obliczeniach należy zaniedbać rozpuszczalność CO 2 w wodzie).
Masy molowe [g/mol]: C - 12, H -1, O - 16, Ca - 40,1 , Cl - 35,45
93086619.002.png
3
ZADANIE 5
Struktura i własności aminokwasów
A. Spośród przedstawionych aminokwasów wskaż dwa aminokwasy niebiałkowe . Uzasadnij jakie
cechy budowy tych związków decydują o tym , że nie wchodzą one w skład łańcuchów
polipeptydowych białek.
a)
b)
c)
d)
e)
f)
COO
COO
COO
COO
COO
COO
H 3 NH
C
H 3 NH
C
H 3 NH
C
HH
H 3 NH
C
H 3 NH
C
H 3
C
H
CH 3
CH
C
CH 3
CH 2 OH
CH 2 OH
CH 3
CH 3
B. Który z następujących tripeptydów nie powstaje w wyniku hydrolizy białka? Odpowiedź
uzasadnić.
a)
b)
H
O
COOH
O
N
C
CH 2
H 2 NH
C
C
CH
N
COOH
CH 2
CH 2
C
CH 2 SH
H
H 2 N
C
H
CH 2 SH
H
CH 2
CH
N
COOH
CH 2
O
N
C
CH 2
COOH
H
O
C. W jakiej postaci będą występować cząsteczki aminokwasu o wzorze:
COOH
H 2 NH
C
CH 2
CH 2
COOH
1) w 0,1-molowym roztworze HCl 2) w 0,1-molowym roztworze NaOH
PUNKTACJA :
zad. 1 i 2 po 12 pkt ,
zad. 3 i 4 po 10 pkt .
Zad. 5 6 pkt
ŁĄCZNIE: 50 pkt
CZAS TRWANIA ZAWODÓW : 240 minut
93086619.003.png
4
I
M
P
I
A
L
D
O
A
46 A
1954
1999
ROZWIĄZANIA ZADAŃ TEORETYCZNYCH
C
H
E
Z
N
M
C
I
ROZWIĄZANIE ZADANIA 1
1. C 6 H 12 O 6(s) + 6O 2 = 6 CO 2(g) + 6 H 2 O (c)
C 2 H 5 OH (c) + 3O 2(g) = 2CO 2(g) + 3 H 2 O (c)
2. Entalpię dowolnej reakcji można wyznaczyć z danych entalpii tworzenia reagentów:
- dla reakcji utleniania glukozy ( M glukozy = 180 g / mol):
H gluk = 6×∆ H 4 + 6×∆ H 3 - ∆ H 1 = 6×(-286) + 6×(-394) - (-1260) = -2820 kJ/mol glukozy ≅
- 15,7 kJ/g
- dla reakcji utleniania etanolu ( M etanolu = 46 g/mol):
H et = 3×∆ H 4 + 2×∆ H 3 - ∆ H 2 = 3×(-286) + 2×(-394) - (-278) = -1368 kJ/mol etanolu ≅
- 29,7 kJ/g
Zatem czysty etanol jest niemal dwukrotnie bardziej wydajnym źródłem energii niż glukoza w reakcji całkowitego
utleniania.
3. 1 g słodyczy zawiera 90 % glukozy, zatem wartość energetyczna = 0,90×(-15,7 kJ/g) =
-14,1 kJ/g.
1 g napoju alkoholowego zawiera 40 % etanolu, zatem jego wartość energetyczna = 0,40×(-29,7 kJ/g) = -11,9kJ/g.
Zatem uwzględnienie rzeczywistego składu produktu żywnościowego prowadzi do wniosku, że słodycze są nie tylko
mniej szkodliwe, ale i bardziej odżywcze niż napoje alkoholowe..
4. Fermentacja alkoholowa:
C 6 H 12 O 6(s) = 2C 2 H 5 OH (c) + 2 CO 2(g)
Entalpię tej reakcji można wyznaczyć na dwa sposoby:
a) na podstawie danych z Tabeli:
H ferm = 2×∆ H 3 + 2×∆ H 2 - ∆ H 1
b) na podstawie obliczonych wyżej entalpii spalania glukozy i etanolu:
H ferm = ∆ H spal (glukoza) - 2∆ H spal (etanol).
H ferm = -84 kJ/mol = -0,47 kJ/g.
Zatem całkowite spalanie glukozy dostarcza ok. 34 razy więcej energii niż fermentacja alkoholowa.
Punktacja
1. - za rownanie reakcji utleniania glukozy
1 pkt.
- za rownanie reakcji utleniania etanolu
1 pkt.
2. - za wzór na obliczanie entalpii utleniania glukozy (z cyklu
1 pkt.
termodynamicznego, “dodawania reakcji” lub gotowej
wiedzy o obliczaniu efektu cieplnego z danych entalpii
tworzenia - czyli bez wyprowadzenia)
- za entalpię utleniania glukozy w kJ/mol i kJ/g
2 ×0,5 pkt.
=
1 pkt.
-za wzór na obliczanie entalpii etanolu (uzyskany j.w.)
1 pkt.
- za entalpię utleniania etanolu w kJ/mol i kJ/g
2 ×0,5 pkt.
=
1 pkt.
- za wniosek iż etanol dostarcza więcej energii niż glukoza
0,5 pkt.
3. - za wartość energetyczną słodyczy w kJ/g
0,5 pkt.
- za wartość energetyczną napoju alkoholowego w kJ/g
0,5 pkt
93086619.004.png
5
- za wniosek iż słodycze dostarczają więcej energii
0,5 pkt.
4. - za równanie reakcji fermentacji alkoholowej
1 pkt.
- za wzór na entalpię reakcji fermentacji (dowolny z w/w)
1 pkt.
- za entalpię tej reakcji w kJ/mol i kJ/g glukozy
2 ×0,5 pkt.
=
1 pkt.
- za wniosek iż spalanie glukozy dostarcza 34 razy
więcej energii niż fermentacja
1 pkt.
RAZEM ZA ZADANIE
12 pkt.
ROZWIĄZANIE ZADANIA 2
Obliczamy ilość wprowadzonego amoniaku korzystając z równania stanu gazu doskonałego:
pV = nRT
n = pV/RT, n = (1×10 5 Pa 2,5×10 -4 m 3 )/(8,314 J/(mol K) 298 K) = 0,01 mola
W wyniku reakcji kwasu siarkowego(VI) i chlorku amonu z wodorotlenkiem baru powstanie trudno rozpuszczalny
siarczan baru oraz amoniak:
SO 4 2- + Ba 2+ → BaSO 4
H 3 O + + OH - → 2H 2 O
HSO 4 - + OH - → H 2 O + SO 4 2-
NH 4 + + OH - → NH 3 + H 2 O
Roztwór zawierał początkowo 5 milimoli kwasu siarkowego(VI) (czyli łącznie 10 milimoli jonów H 3 O + i jonów
HSO 4 - oraz łącznie 5 milimoli jonów SO 4 2- i HSO 4 - ), a także 5 milimoli chlorku amonu (5 milimoli jonów NH 4 + i 5
milimoli jonów Cl - ). Dodano do niego 10 milimoli amoniaku i 6 milimoli Ba(OH) 2 (6 milimoli jonów Ba 2+ i 12
milimoli jonów OH - ).
Po reakcji jony SO 4 2- i HSO 4 - zostaną usunięte z roztworu, ponieważ utworzą osad BaSO 4 , 5 milimoli jonów Ba 2+
zostanie związanych w osad.
Jony OH - pochodzące z roztworu Ba(OH) 2 zobojętnią kwas siarkowy (zużyte zostanie 10 milimoli), pozostałe 2
milimole przereagują z jonami NH 4 + wytwarzając 2 milimole NH 3 .
W rezultacie po reakcji pozostanie: 1 milimol jonów Ba 2+ , 5 milimoli jonów Cl - , 3 milimole jonów NH 4 + oraz 12
milimoli NH 3 .
NH 3 i jony NH 4 + tworzą bufor, którego pH obliczymy z równania:
pH = pK a + log (liczba milimoli NH 3 / liczba milimoli NH 4 + )
pH = 9,2 + log(12/3) = 9,8
Końcowa objętość roztworu: 100 cm 3
W rezultacie końcowe stężenia jonów wynoszą:
[Ba 2+ ] = 1/100 = 0,01 mol/dm 3
[NH 4 + ] = 3/100 = 0,03 mol/dm 3
[Cl - ] = 5/100 = 0,05 mol/dm 3
[H 3 O + ] = 10 -9,8 mol/dm 3 = 1,6×10 -10 mol/dm 3
[OH - ] = 10 -14 /10 -9,8 mol/dm 3 = 6,3×10 -5 mol/dm 3
[SO 4 2- ] = [HSO 4 - ] = 0 mol/dm 3
Punktacja :
Obliczenie ilości moli amoniaku:
2 punkty
Zapisanie czterech równań reakcji:
2 punkty
Zbilansowanie ilości moli jonów w roztworze:
4 punkty
Obliczenie pH (stężenia jonów wodorowych) buforu:
1,5 punktu
Obliczenie końcowych stężeń jonów:
2,5 punktu
RAZEM ZA ZADANIE
12 punktów
ROZWIĄZANIE ZADANIA 3
A. Alkoholem o masie molowej 32 g/mol może być tylko METANOL
Wzór elementarny produktu redukcji:
C : H : O = (60/12) : (13,4/1) : (26,6/16) = 5 : 13,4 : 1,67 = 3 : 8 : 1 M[C 3 H 8 O] = 60 g/mol
Zatem wzór związku: C 3 H 8 O. Może to być tylko alkohol 1-rzędowy (produkt redukcji kwasu za pomocą LiAlH 4 ) Ze
wzoru wynika, że musi być to być alkohol nasycony czyli: 1-propanol -CH 3 CH 2 CH 2 OH. Kwasem, który w wyniku
Zgłoś jeśli naruszono regulamin