Doświadczenia biologiczne.pdf

(405 KB) Pobierz
doświadczenia biologiczne
PROPOZYCJE DOŚWIADCZEŃ
BIOLOGIA, SZKOŁA PONADGIMNAZJALNA
A O
(ASOCJACYJNA) (OPERACYJNA)
metody słowne metody badawcze
i obserwacyjne
STRATEGIE
W NAUCZANIU BIOLOGII
P E
(PROBLEMOWA) (EMOCJONALNA)
metody badawcze
i obserwacyjne
310339027.025.png
METODY NAUCZANIA
WERBALNE BADAWCZE
(słowne)
pogadanka eksperyment naturalny
wykład eksperyment laboratoryjny
dyskusja modelowanie
praca z tekstem pomiar
opowiadanie obliczenia statystyczne
gry dydaktyczne
debata
OBSERWACYJNE
w terenie w pracowni
310339027.026.png
METODY BADAWCZE
(polegają na stworzeniu sytuacji problemowej
w warunkach naturalnych lub sztucznych)
eksperyment eksperyment pomiar i obliczenia
naturalny laboratoryjny statystyczne
DOKUMENTACJA
1. Temat doświadczenia.
2. Cel.
3. Hipoteza.
4. Materiał doświadczalny.
5. Przebieg doświadczenia.
6. Wyniki – porównanie z próbą kontrolną.
7. Omówienie wyników.
8. Wnioski (potwierdzające lub obalające hipotezę).
DoŚwiadczenie I
Materiały:
- 200 g suchych nasion grochu lub fasoli,
- 2 termosy,
- 2 termometry laboratoryjne,
- wata, plastelina lub korki z otworami,
Przebieg doświadczenia
Wykonanie: do termosu oznaczonego literą A wrzucamy 100 g napęczniałych nasion grochu
lub fasoli (w tym celu naleŜy zalać nasiona letnią wodą i odstawić na kilka godzin, aŜ
napęcznieją). Do termosu B wrzucamy 100 g nasion suchych lub ugotowanych.
W otworach termosów umieść termometry (tak jak jest to przedstawione na schemacie) i
uszczelnić je np. watą.
Dokonywać pomiaru temperatury po 5, 10, 15, 20, 30 minutach a następnie co godzinę.
Polecenia
1. Zaprojektuj tabelę, w której odnotujesz
wyniki.
2. Sformułuj problem badawczy do
powyŜszego doświadczenia.
3. Podaj hipotezę roboczą.
4. Przeprowadź doświadczenie.
5. Wyciągnij odpowiednie wnioski.
6. Jaką rolę spełnia zestaw B?
310339027.027.png
1. Propozycja tabeli
czas
A – nasiona napęczniałe
(temperatura w ºC)
B – nasiona suche lub
ugotowane
(temperatura w ºC)
5 min.
10 min.
15 min.
20 min.
30 min.
1 godz.
1,5 godz.
2 godz.
3 godz.
4 godz.
2. Czy kiełkujące nasiona przeprowadzają proces oddychania komórkowego/wydzielają ciepło?
3. Nasiona podczas oddychania wydzielają ciepło.
5. WyŜsza temperatura w zestawie A dowodzi, Ŝe zachodzi intensywnie proces oddychania,
podczas którego emitowane jest ciepło.
6. Zestaw B jest zestawem kontrolnym.
310339027.028.png 310339027.001.png 310339027.002.png 310339027.003.png 310339027.004.png 310339027.005.png 310339027.006.png 310339027.007.png 310339027.008.png 310339027.009.png 310339027.010.png 310339027.011.png 310339027.012.png 310339027.013.png 310339027.014.png 310339027.015.png 310339027.016.png 310339027.017.png 310339027.018.png 310339027.019.png 310339027.020.png 310339027.021.png
DoŚwiadczenie II
Materiał i przyrz ą dy:
- 50 nasion rzeŜuchy (po 10 nasion w kaŜdej szalce),
- bibuła filtracyjna (ewentualnie białe serwetki lub lignina),
- 5 szalek Petriego,
- menzurka 10 cm 3 ,
- 1 zakraplacz,
Odczynniki:
- płyn do mycia naczyń,
- woda,
Wykonanie
1. Sformułuj problem badawczy.
2. Podaj hipotezę.
3. Zaproponuj tabelę w celu udoku-
mentowania obserwowanych
zmian.
1. Jaki jest wpływ detergentów na kiełkowanie nasion?
2. Detergenty oddziałują na kiełkujące nasiona/wpływają na kiełkowanie nasion.
3. Tabela do zbierania danych w doświadczeniu
Liczba skiełkowanych nasion w szalce numer:
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
DoŚwiadczenie III
Zawartość witaminy C w produktach spoŜywczych
Materiały:
- soki owocowe naturalne i paczkowane (lecz nie witaminizowane) np. sok z cytryny, cebuli,
jabłkowy, pomarańczowy lub inny wybrany produkt,
- tabletkę z witaminą C rozpuścić w 1 ml wody,
- indofenol – barwnik koloru niebieskiego, który robi się przezroczysty w obecności witaminy C,
- probówki w takiej ilości ile mamy przygotowanych soków,
- kroplomierz.
Dzień
310339027.022.png 310339027.023.png 310339027.024.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin