Tort HIT PRZYJĘCIA.rtf

(9 KB) Pobierz
Tort "HIT PRZYJÊCIA"

Tort "HIT PRZYJĘCIA"

 

Składniki:

biszkopt I:

5 łek mąki pszennej

łka mąki ziemniaczanej

4 jaja

4 łki cukru

aska łeczka proszku do pieczenia

biszkopt II:

2 łki mąki pszennej

łka mąki ziemniaczanej

15 dag maku

4 jaja

4 łki cukru

aska łeczka proszku do pieczenia

poncz:

2 szklanki wody

sok z cytryny

4 łki cukru

pół szklanki likieru amaretto

masa:

oik konfitury jagodowej

3 szklanki śmietany kremówki

Galaretka pomarańczowa WINIARY

do dekoracji: owoce cytrusowe

 

Na początku przygotuj pierwszy biszkopt: z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp cukier. Mą pszenną wymieszaj z mą ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawaj najpierw po jednym żółtku, a później po łce mąki, cały czas delikatnie mieszając.

Gotowe ciasto przełóż do średniej wielkości tortownicy i wstaw do ciepłego piekarnika (180°C) mniej więcej na 30 minut.

 

W podobny sposób upiecz z podanych składników drugi biszkopt, dodając razem z mą mak.

Wodę zagotuj z cukrem, a do zimnej wlej sok z cytryny i likier.

 

Ubij kremówkę. Odłóż jedną trzecią, a resztę wymieszaj z tężeją galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie (pół szklanki).

 

Każdy biszkopt przekrój na dwa krążki, nasącz przygotowanym ponczem i układaj w następującej kolejności: biały krążek, połowa bitej śmietany wymieszana z galaretką, krążek makowy, konfitura jagodowa, krążek makowy, pozostała bita śmietana z galaretką, krążek biały.

 

Wierzch tortu i boki posmaruj białą bitą śmietaną. Do dekoracji możesz wykorzystać owoce cytrusowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin