i1_Zamrażarka.doc

(37 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BEZPIECZNEJ PRACY PODCZAS OBSŁUGI AUTOKLAWU STERYLIZUJĄCEGO

INSTRUKCJA BHP

OBSŁUGI ZAMRAŻARKI

 

UWAGI OGÓLNE

Do obsługi zamrażarki mogą być dopuszczeni pracownicy, którzy posiadają znajomość instrukcji obsługi urządzenia.

 

PODSTAWOWE WARUNKI BEZPIECZNEJ PRACY

1.        Zamrażarka powinna być zamontowana i uruchomiona zgodnie z instrukcją producenta.

2.        Przewód zasilający powinien być podłączony do gniazda z bolcem uziemiającym.

3.        Zamrażarka powinna być ustawiona w miejscu nie nasłonecznionym, suchym, przewiewnym, z dala od źródeł ciepła

4.        Zamrażarkę należy ustawić z zachowaniem minimum 25 cm wolnej przestrzeni z tyłu oraz

       w pobliżu gniazda zasilającego łatwo dostępnego.

 

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA

1.        Urządzenie należy wypoziomować.

2.        Ustawić temperaturę zamrażania zgodnie z zaleceniami producenta.

3.        Włączyć zamrażarkę odpowiednim przyciskiem.

4.        Umieścić wewnątrz zamrażarki w widocznym miejscu, w okolicy drzwi wykalibrowany termometr.

 

ZAMRAŻANIE

1.       Załadować komorę odpowiednio przygotowanym materiałem.

2.        Produkty przygotowane do zamrożenia nie mogą stykać się z produktami już zamrożonymi.

3.        Produkty przygotowane do zamrożenia układać po wyjęciu koszyka na przeciw ścian na kratkach parowania w górnej części zamrażarki.

4.        Produkty nie mogą przekroczyć linii załadunku na ścianie urządzenia.

5.        Wcisnąć przycisk szybkiego zamrażania po przerwie spowodowanej brakiem prądu
na okres dłuższy niż przerwa w pracy urządzenia.

6.        Wyłączyć przycisk szybkiego zamrożenia po 4-6 najpóźniej po 24h.

 

CZYNNOŚCI ZABRONIONE

1.        Włączania urządzenia do gniazdka bez bolca ochronnego.

2.        Układanie produktów zamrożonych i do zamrożenia w jednym koszu i zbyt wysoko.

3.        Dokonywania napraw i przeróbek instalacji chłodniczej oraz elektrycznej osobom
nie upoważnionym.

 

POSTĘPOWANIE WPRZYPADKU AWARII

1.      W przypadku pożaru pomieszczenia ściśle stosować się do instrukcji ochrony pożarowej, 

      z którą powinien być zapoznany każdy pracownik.

2.      W innych przypadkach zawiadomić przełożonego.

 

UWAGI KOŃCOWE

1.     Każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać przełożonemu, a stanowisko pozostawić
w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek.

2.     Należy unikać częstego i długotrwałego otwierania.

3.     Zamrażarkę wyłączyć w przypadku zauważenia nieprawidłowości w działaniu urządzenia, wezwać właściwego konserwatora.

4.     Zauważone awarie i nieprawidłowości w pracy urządzenia zgłosić przełożonemu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin