INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE PATELNI ELEKTRYCZNEJ
Zagrożenia występujące przy obsłudze i myciu patelni :
1. Porażenie prądem elektrycznym.
2. Poślizgnięcie na mokrej lub tłustej podłodze.
3. Poparzenie ciała gorącą: wodą, parą, tłuszczem lub o gorące elementy patelni.
4. Uderzenie o wystające elementy lub pozostawione naczynia.
5. Uczulenia i zakażenia skóry rąk po środkach myjących.
1. Sprawdzić stan przewodu zasilającego, (w przypadku uszkodzenia mechanicznego izolacji zewnętrznej wezwać uprawnionego elektryka), podłączenie przewodu uziemiającego oraz czy przełącznik znajduje się w pozycji zerowej.
2. Włączyć wtyczkę do sieci zasilającej; włączanie i wyłączanie patelni odbywa się za pomocą wyłącznika.
3. Przechylenia patelni dokonuje się za pomocą uchwycenia uchwytu oburącz, pracownik powinien stać w tym momencie z boku.
4. Podczas pracy patelni używać należy tylko uchwytu rączek do obsługi.
5. Patelnię przed myciem należy wyłączyć spod napięcia elektrycznego, a czynność mycia wykonywać po jej ostygnięciu do temperatury otoczenia.
6. Nie stosować przy myciu środków czyszczących zawierających szorstkie elementy mogące uszkodzić powierzchnię patelni – używać tylko środki posiadające atest Państwowego Zakładu Higieny.
7. Podczas pracy patelni nie wolno przeprowadzać przeglądów mechanizmów i instalacji elektrycznej.
8. Nie wolno zalewać gorącej patelni zimnym płynem !
9. Nie należy przechylać włączonej patelni !
10. O usterkach stwierdzonych w trakcie pracy urządzenia należy zawiadamiać przełożonego.
11. Podłogę wokół patelni utrzymywać w czystości, na bieżąco likwidując zanieczyszczenia, a w pobliżu urządzenia nie ustawiać na podłodze żadnych naczyń i przedmiotów mogących utrudnić obsługę.
12. W czasie obsługi stosować odzież roboczą, obuwie robocze, sprzęt ochronny (fartuch gumowy, oraz rękawice gumowe przy myciu) .
bhp.KarolKa