test klasa 2b 2005 b.doc

(296 KB) Pobierz
Zad

Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl (napisz na karcie odpowiedzi) te odcinki układu pokarmowe­go, w których przebiegają procesy trawienne.

jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka

Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone liczbami struktury. (Liczby parzyste)

Zad 3 Skonstruuj tabelę, w której opiszesz proces trawienia cukrów. Wskaż nazwę enzymu trawiącego, miejsce trawienia i produkty trawienia.

Zad. 4 Wskaż jakie ważne funkcje w procesie gospodarki cukrowej odgrywają wątroba i trzustka ( dwie funkcje po jednej dla każdego organu)

Zad. 5 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.

Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.

Zad. 6 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.



                              Zad. 7 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów

 

Który z wykresów uzyskano dla:

a. trypsyny

b. pepsyny,

 

Zad 8 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.

 

Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)

Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu

mięsa

chleba

1

5,0

7,8

2

5,2

5,2

3

4,2

3,2

4

2,1

3,4

razem

16,5

19,6

Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.

Zad. 9 Wymień dwa hormony tkankowe wydzielane w ukła­dzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.

Zad. 10 Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spoży­wania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć w dyskusji.

Zad. 11 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pa­ry, liczby przypisane chorobom i odpowiadające im symbole literowe witamin, których nie­dobór może być ich przyczyną.

1 witamina B12                              - a szkorbut

2 witamina D                              - b kurza ślepota

3 witamina K                              - c niedokrwistość

    4 witamina A                            -  d słaba krzepliwość

   5 witamina B1;  …..- e choroba beri-beri

6 witamina C              …… - f krzywica

 

 

Zad. 12 Przedstawione poniżej informacje, dotyczące dwóch różnych zaburzeń, wynikających z niewłaściwego żywienia się, posegreguj wskaż te, które dotyczą anoreksji (II).

A.              W schorzeniu tym następuje znaczna utrata masy ciała w krótkim odstępie czasu.

B.              Dotknięty tą chorobą kontynuuje dietę odchudzającą mimo dużego wychudzenia.

C.    Schorzenie to cechuje okresowe obżarstwo bez przyrostu masy ciała.

D.              W obawie przed przyrostem wagi chory stosuje środki przeczyszcza­jące lub wywołujące wymioty. Schorzeniu temu towarzyszy najczęściej bezsenność i częste budzenie się w nocy.

F.              Objawami tej choroby są m.in. zmiany skórne, zmniejszenie wydolno­ści serca, obniżenie ciśnienia krwi, zatrzymanie miesiączkowania, zwiększenie ryzyka złamania kości, wystąpienie zaburzeń pracy nerek i układu pokarmowego.

G.              Objawy tego schorzenia są następujące: uszkodzenie szkliwa zębów, stan zapalny dziąseł, duszność, omdlenia, postępujące uszkodzenia nerek, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zaburzenia miesiączko­wania.

Zad. 13 Założono dwie równoległe hodowle kijanek:

          w I karmiono zwierzęta od początku wyłącznie suszoną pokrzywą;

          w II karmiono kijanki wyłącznie dafniami.

Obydwie hodowle były prowadzone w identycznych warunkach. W momencie, gdy kijanki miały tylne odnóża dobrze wykształcone, umieszczono je kolejno na szalkach i liczono skręty jelita, oddzielnie z hodowli I i II.

-       &#x...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin