Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl (napisz na karcie odpowiedzi) te odcinki układu pokarmowego, w których przebiegają procesy trawienne.
jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone liczbami struktury. (Liczby parzyste)
Zad 3 Skonstruuj tabelę, w której opiszesz proces trawienia cukrów. Wskaż nazwę enzymu trawiącego, miejsce trawienia i produkty trawienia.
Zad. 4 Wskaż jakie ważne funkcje w procesie gospodarki cukrowej odgrywają wątroba i trzustka ( dwie funkcje po jednej dla każdego organu)
Zad. 5 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.
Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.
Zad. 6 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.
Zad. 7 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów
Który z wykresów uzyskano dla:
a. trypsyny
b. pepsyny,
Zad 8 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.
Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)
Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu
mięsa
chleba
1
5,0
7,8
2
5,2
3
4,2
3,2
4
2,1
3,4
razem
16,5
19,6
Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.
Zad. 9 Wymień dwa hormony tkankowe wydzielane w układzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.
Zad. 10 Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spożywania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć w dyskusji.
Zad. 11 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pary, liczby przypisane chorobom i odpowiadające im symbole literowe witamin, których niedobór może być ich przyczyną.
1 witamina B12 - a szkorbut
2 witamina D - b kurza ślepota
3 witamina K - c niedokrwistość
4 witamina A - d słaba krzepliwość
5 witamina B1; …..- e choroba beri-beri
6 witamina C …… - f krzywica
Zad. 12 Przedstawione poniżej informacje, dotyczące dwóch różnych zaburzeń, wynikających z niewłaściwego żywienia się, posegreguj wskaż te, które dotyczą anoreksji (II).
A. W schorzeniu tym następuje znaczna utrata masy ciała w krótkim odstępie czasu.
B. Dotknięty tą chorobą kontynuuje dietę odchudzającą mimo dużego wychudzenia.
C. Schorzenie to cechuje okresowe obżarstwo bez przyrostu masy ciała.
D. W obawie przed przyrostem wagi chory stosuje środki przeczyszczające lub wywołujące wymioty. Schorzeniu temu towarzyszy najczęściej bezsenność i częste budzenie się w nocy.
F. Objawami tej choroby są m.in. zmiany skórne, zmniejszenie wydolności serca, obniżenie ciśnienia krwi, zatrzymanie miesiączkowania, zwiększenie ryzyka złamania kości, wystąpienie zaburzeń pracy nerek i układu pokarmowego.
G. Objawy tego schorzenia są następujące: uszkodzenie szkliwa zębów, stan zapalny dziąseł, duszność, omdlenia, postępujące uszkodzenia nerek, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zaburzenia miesiączkowania.
Zad. 13 Założono dwie równoległe hodowle kijanek:
• w I karmiono zwierzęta od początku wyłącznie suszoną pokrzywą;
• w II karmiono kijanki wyłącznie dafniami.
Obydwie hodowle były prowadzone w identycznych warunkach. W momencie, gdy kijanki miały tylne odnóża dobrze wykształcone, umieszczono je kolejno na szalkach i liczono skręty jelita, oddzielnie z hodowli I i II.
- &#x...
teacher20