· 2 szkl + 2 płaskie łyżki mąki przennej
· 3/4 szkl. cukru pudru
· 2 jaja
· 1 szkl. mleka
· 3/4 kostki (18 dag) masła (margaryny)
· 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
· 3 kopiaste łyżeczki kakao
· 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
· ,3 l domowych powideł lub gęstej marmolady
· czekolada do polania ciasta
· wiórki czekoladowe do oprószenia
1. Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.
2. Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utarta masę, cały czas ucierając, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie.
3. Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. Ok. 150 st. Przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto z wierzchem lekko zrumienionym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.
gorczak1