Wuzetka
Składniki
Ciasto:20 czubatych łyżek mąki20 łyżek cukru4 jajkapół kostki margaryny 4 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki kakaosłoik dżemu brzoskwiniowego 18 łyżek mlekaMasa:Masło roślinne lub roślinna margaryna ( 500 g.)2 serki homogenizowane naturalne ( każdy po 200 g.)1 cukier waniliowycukier puder do smaku Polewa czekoladowa:pół kostki margarynypół szklanki cukru 2 łyżki kakaołyżka mleka
Ciasto:Mąkę przesiać z sodą i kakaoOddzielić białka od żółtekUbić białka na sztywno W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masęDodawać mąkę na przemian z mlekiem , pół słoika dżemu i roztopioną margaryną ciągle ucierając mikserem Na końcu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białekBlachę o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 hKiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki.Masa:Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym Stopniowo dodawać serki ciągle ucierającDodać cukier puder wg. upodobań Do masy można dodać sok z cytryny Polewa czekoladowa:Wszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa Wykonanie:Pierwszą część ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym Nałożyć cały krem Przykryć drugą częścią ciastaPolać polewą czekoladowąSchłodzić w lodówceCiasto najlepsze jest na drugi dzień.
allusial