Wuzetka(2).doc

(118 KB) Pobierz
Wuzetka

Wuzetka

Składniki

 

Ciasto:

20 czubatych  łyżek mąki
20 łyżek cukru
4 jajka
pół kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
słoik  dżemu brzoskwiniowego
18 łyżek mleka

Masa:

Masło roślinne lub roślinna margaryna ( 500 g.)
2 serki homogenizowane naturalne ( każdy po 200 g.)
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Polewa czekoladowa:

pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka mleka

 

 

 

 

 

 

Ciasto:

Mąkę przesiać z sodą i kakao

Oddzielić białka od żółtek

Ubić białka na sztywno 

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę

Dodawać mąkę na przemian z mlekiem , pół słoika dżemu   i roztopioną margaryną ciągle ucierając mikserem

Na końcu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białek

Blachę o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą
 
Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki.

Masa:

Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym 

Stopniowo dodawać serki  ciągle ucierając

Dodać  cukier puder wg. upodobań

Do masy można dodać sok z cytryny


Polewa  czekoladowa:

Wszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut  na małym ogniu mieszając od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa


Wykonanie:

Pierwszą część ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym

Nałożyć cały krem

Przykryć drugą częścią ciasta

Polać polewą czekoladową

Schłodzić w lodówce

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin