Japońskie ciasto siostry Anastazji (duża porcja)
· 1 kostka margaryny,
· 45 dag cukru pudru,
· 9 jaj,
· 9 łyżek kaszy manny,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 30 dag maku,
· 1 szklanka posiekanych włoskich orzechów,
· 10 dag rodzynków
1. Mak sparzyć, zemleć.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce.
3. Margarynę utrzeć z cukrem.
4. Dodawać po jednym żółtka.
5. Do masy dodać mak, jabłka.
6. Ubić pianę i dodać z kaszą manną i pozostałymi składnikami do masy, lekko mieszając.
7. Piec w temp. Ok. 150- 180o ok. 40 minut.
8. Ostudzone polać polewą kakaową.
Ciasto orzechowe z czekoladą
· 0, 5 kg całych orzechów włoskich,
· 15 dag cukru,
· 3 jajka,
· 2 jabłka,
· 2 łyżki kakao bez cukru,
· 3 łyżki kaszy manny;
Orzechy obrać, odłożyć kilka ładnych połówek do dekoracji, pozostałe posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć. Dodać kaszę i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, jabłka i posiekane orzechy.
Ubić białka i dodać do masy. Wymieszać. Przełożyć do formy ( mniej- więcej mała tortownica)i piec ok. 35 min w temp. 175o.
Po wystudzeniu przekroić, przełożyć kremem karpatkowym z gorzką czekoladą , wierzch posmarować kremem i ozdobić orzechami.
Demoni