Japo�skie ciasto siostry Anastazji.doc

(31 KB) Pobierz
Japońskie ciasto siostry Anastazji (duża porcja)

Japońskie ciasto siostry Anastazji (duża porcja)

 

·         1 kostka margaryny,

·         45 dag cukru pudru,

·         9 jaj,

·         9 łyżek kaszy manny,

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia,

·         30 dag maku,

·         1 szklanka posiekanych włoskich orzechów,

·         10 dag rodzynków

 

1.      Mak sparzyć, zemleć.

2.      Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce.

3.      Margarynę utrzeć z cukrem.

4.      Dodawać po jednym żółtka.

5.      Do masy dodać mak, jabłka.

6.      Ubić pianę i dodać z kaszą manną i pozostałymi składnikami do masy, lekko mieszając.

7.      Piec w temp. Ok. 150- 180o ok. 40 minut.

8.      Ostudzone polać polewą kakaową.

 

 

Ciasto orzechowe z czekoladą

·         0, 5 kg całych orzechów włoskich,

·         15 dag cukru,

·         3 jajka,

·         2 jabłka,

·         2 łyżki kakao bez cukru,

·         3 łyżki kaszy manny;

Orzechy obrać, odłożyć kilka ładnych połówek do dekoracji, pozostałe posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć. Dodać kaszę i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, jabłka i posiekane orzechy.

Ubić białka i dodać do masy. Wymieszać. Przełożyć do formy ( mniej- więcej mała tortownica)i piec ok. 35 min w temp. 175o.

Po wystudzeniu przekroić, przełożyć kremem karpatkowym z gorzką czekoladą , wierzch posmarować kremem i ozdobić orzechami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin