Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, pieczarkami i migdałami w sosie musztardowym
Składniki na 4 porcje:
- 500 g polędwicy wieprzowej,- 300 g pieczarek,- 300 g szpinaku,- cytryna,- 1-2 ząbki czosnku,- 4 łodyżki tymianku,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- sól, pieprz,- 250 ml bulionu warzywnego,- 50 g migdałów,- 2 żółtka,- 150 g śmietany,- 1-2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy
Przygotowanie:
Polędwicę pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki poprzekrawać. Cytrynę pokroić na cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki tymianku oberwać.Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać 4 minuty i zdjąć z patelni. Pieczarki smażyć również przez 4 minuty, ponownie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać bulionem.Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Czosnek, migdały i kawałki cytryny krótko przesmażyć. Dodać szpinak, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wszystko przełożyć do patelni z grzybami i mięsem.Żółtko zmieszać z 3 łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę dodać do potrawy na patelni, zagotować.Dodać żółtko ze śmietaną, nie dopuszczać do wrzenia. Doprawić solą pieprzem i musztardą. Czas przygotowania: 40 minutJedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal
Demoni