Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem.docx

(78 KB) Pobierz

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, pieczarkami i migdałami w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, pieczarkami i migdałami w sosie musztardowym

Składniki na 4 porcje:

- 500 g polędwicy wieprzowej,
- 300 g pieczarek,
- 300 g szpinaku,
- cytryna,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 4 łodyżki tymianku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 50 g migdałów,
- 2 żółtka,
- 150 g śmietany,
- 1-2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy

Przygotowanie:

Polędwicę pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki poprzekrawać. Cytrynę pokroić na cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki tymianku oberwać.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać 4 minuty i zdjąć z patelni. Pieczarki smażyć również przez 4 minuty, ponownie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać bulionem.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Czosnek, migdały i kawałki cytryny krótko przesmażyć. Dodać szpinak, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wszystko przełożyć do patelni z grzybami i mięsem.
Żółtko zmieszać z 3 łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę dodać do potrawy na patelni, zagotować.
Dodać żółtko ze śmietaną, nie dopuszczać do wrzenia. Doprawić solą pieprzem i musztardą.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin