CIASTO.doc

(21 KB) Pobierz
CIASTO :

CIASTO :

1 1/2 szklanki mąki pszennej,

1/2 szklanki cukru,

17 dag masła,

2 żółtka,

1 torebka cukru waniliowego,

2 łyżki margaryny.

 

WARSTWA  WIERZCHNIA  :

2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag),

10 dag posiekanych orzechów laskowych,

1/3 szklanki cukru,

2 białka,

sól.

 

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka,

mąkę i cukier waniliowy. Formę do pieczenia wysmarować

margaryną i przełożyć do niej ciasto.

 

WIERZCHNIA WARSTWA :

Z białek i szczypty soli ubijać pianę, dodając stopniowo

cukier. Następnie do piany wsypać orzechy, rozdrobnioną

czekoladę i delikatnie wymieszać. Rozłożyć pianę równą

warstwą na powierzchni ciasta.

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.165-

-180 st.C i piec 30 min na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu

pokroić  na kwadraty.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin