proste przepisy na kulki proteinowe.txt

(3 KB) Pobierz
Spos�b wykonania:
Do jaj ok 10-12 szt na kg suchego mixu i wszystkich sk�adnik�w p�ynnych;olej+aromat+s�odzik 
stopniowo dosypujemy mix stale mieszaj�c .po po��czeniu sk�adnik�w i wyrobieniu ciasta
zawijamy  w foli� spo�ywcz� i odk�adamy na godzin� do lod�wki w celu dok�adnego 
powi�zania wszystkich sk�adnik�w. Nast�pnie przyst�pujemy do wyciskania wa�k�w z ciasta 
ja to robi� maszynk� do mielenia mi�sa ze specjalnie dopasowan� ko�c�wk� .
Nast�pnie rolujemy kulki ,mo�emy to robi� r�cznie,lecz znacznie wygodniej i szybciej b�dzie 
je�li pos�u�ymy si� rollerami ,rollery dost�pne s� o �r. kulek od 16 do 22mm.

Kulki gotujemy w lekko osolonej wodzie,w zale�no�ci od �r. kulki 
Kulki 16mm ok 1 min a kulki 22mm ok.2 min od wyp�yni�cia kulek.
Kulki suszymy na sitach,dbaj�c aby nam si� nie poskleja�y 
po kilku godzinach kulki nadaj� si� do u�ycia, po oko�o 42 od do 72 godzin 
,do przechowywania (do miesi�ca)mo�na kulki zamrozi� lecz do d�u�szego przechowywania
kulki powinni�my suszy� kilka dni do tygodnia na tzw kamie� 
po czym przechowywa� w papierowych torebkach,przed o�yciem nale�y takie suszone kulki 
pola� boosterem.

Do wszystkich ciast(tak�e owocowych) zalecam zastosowanie oleju rybnego ok 20-40 mll na kilo ciasta. 
Przepis 01;
M�ka kukurydziana 30% 
M�ka pszenna 25% 
M�ka sojowa odt�uszczona 25% 
Mleko w proszku 10%  
Mielone konopie 10%  
Aromaty s�odkie wg dawki podanej na opakowaniu 
Jaja 

Przepis 02; 
M�ka kukurydziana 30% 
M�ka pszenna 30%  
M�ka sojowa odt�uszczona 20%  
Kasza manna 10%  
Aromaty s�odkie   
Jaja

Przepis 03;   
M�ka kukurydziana 30%  
M�ka sojowa odt�uszczona 25%  
M�ka pszenna 25%  
Kasza kukurydziana 10%  
Mleko w proszku 10% 
Aromat 
Jaja

Przepis 04;
Kasza manna- 30%  
M�ka sojowa-35% 
M�ka kukurydziana-35%   
Jajka 6-12 sztuk  
Aromat

Przepis 05;
Mielony granulat rybny 30%
M�ka kukurydziana 20%
M�ka pszenna 20%
M�ka sojowa odt�uszczona 20%
Mielone pra�one konopie 10%
jajka +aromat 


Przepis 06; 
M�ka kukurydziana 30%
M�ka pszennea 20%
Kasza manna 20%
Kasza kukurydziana 10%
M�ka ziemniaczana 10%
Mleko w proszku 10%
(dowolny dob�r aromat�w) 


Przepis 07;
Birfood 30%
M�ka sojowa 30%
M�ka kukurydziana 25%
Mleko w proszku 10%
M�ka ziemniaczana 5%
Aromaty (korzenne, scopex) 


Przepis 08 rybny;
M�ka rybna 30%
M�ka kukurydziana 30%
M�ka sojowa 30%
M�ka ziemniaczanej 10%
Aromaty (rybne i owocowe)

      
Przepis 09  MIx rybny;
M�ka rybna 45%
Kasza manna 20%
M�ka sojowa 15%
M�ka pszenna 10%
Aromaty rybne i owocowe

Przepis 10 Mix rybny; 
Mielony pellet rybny 20%
M�ka kukurydziana 20%
M�ka sojowa 20%
M�ka pszenna 10%
Kazeina 10% 
Pra�one konopie 10% 
Unix Sensans 10%
Aromat: krab, �oso�, krewetka,muszla



Przepis 11; Mix 50/50 
Kasza manna 30% 
M�ka kukurydziana 25%
M�ka sojowa 25%

Mleko w proszku 10%
Mielonych konopi 10% 
Aromat: scopex, czekolada, pomara�cz


Przepis 12; 
Mleko w proszku                                   40%
M�ka sojowa                                       20% 
M�ka przenna                                      10%
M�ka kukurydziana                                 20%
Mielone ziarnazb� (lub ro�lin oleistych)         10%



Przepis 14 POP - UP Mix ;
M�ka kukurydziana        30% 
M�ka pszenna             20%  
M�ka sojowa odt�uszczona 20% 
M�ka rybna               10%  
Kasza manna              10%
birdfood                 10%  
Polecam wszelkie modyfikacj� tego przepisu, a tak�e poszukiwanie sk�adnik�w, 
kt�re poprawi� p�ywalno�� kulek. 
Kulek z tego mixu nie gotujemy lecz pieczemy w zwyk�ym opiekaczu do kanapek lub w piekarniku 
na 160� czas 5-7 minut.       
Zgłoś jeśli naruszono regulamin