Nalewka pigwowa 2 kg pigwy 2 kg cukru 1 l spirytusu 0,5 l w�dki Pigw� obra�, drobno pokroi�, zasypa� cukrem. Po 3-5 dniach (lub kr�cej, je�li jest gor�co - �eby nie skwa�nia�o) zla� sok, odcisn�� wi�ry, sok zamrozi� lub schowa� do lod�wki (rzeczywi�cie trzeba mrozi�, ale to dlatego, �eby si� sok nie zepsu�), wi�ry zala� mieszanin� w�dki i spirytusu. Powinno sta� ok. 3-4 tygodnie. Zla� alkohol, wycisn�� wi�ry, kt�re mo�na zu�y� do herbaty lub wyrzuci�. Po��czy� sok z alkoholem, zla� do butelek i przechowywa� jak najd�u�ej (im d�u�ej tym lepiej), po 2 � 3 miesi�cach mo�na pr�bowa�. Z czasem nalewka b�dzie ciemniejsza i mo�e pojawi� si� osad, ale mo�na go filtrowa�, lub ignorowa�.
dmird