KARMIENIE PIERSIĄ.doc

(177 KB) Pobierz
ZALETY KARMIENIA PIERSIĄ

KARMIENIE PIERSIĄ

 

Zalety karmienia piersią

Nic nie zastąpi natury

·         Mleko matki to tkanka żywa.

·         Mleko matki jest dostosowane do specyficznych potrzeb niemowlęcia

·         Mleko dostosowuje się  do potrzeb niemowlęcia ponieważ zmienia się wraz z nim !

 

Czynnik

MLEKO KOBIECE

MLEKO KROWIE

Kaloryczność

65 – 70 kcal / 100 ml

65 – 70 kcal / 100 ml

Woda

Tyle samo

Tyle samo

Białko

·         1,4 g / 100 ml

·         przewaga alfa – laktoglobulin

·         10 x mniej kazeiny – ścina się drobnokłaczkowo

·         proporcja białek serwatkowych do kazeiny –
60 : 40

·         przyswajalność – 98 – 100%

·         duża ilość wchłanianych bezpośrednio wolnych aminokwasów – 5x więcej

·         cysterna, tauryna – biorą udział w rozwoju mózgu

·         3,5 g / 100 ml

·         przewaga beta – laktoglobulin

·         10 x więcej kazeiny – ścina się grubokłaczkowo

·         przyswajalność – 83 - 93%

Enzymy

·         wiele enzymów wspomagających własne enzymy dziecka

·         alfa1 – antytrypsyna – blokuje trawienie białek odpornosciowych

 

Tłuszcze

·         4,3g / 100 ml

·         duża ilość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - łatwoprzyswajalne – 90%, budulec komórek nerwowych i siatkówki

·         wyższe stężenie cholesterolu → szybszy rozwój mózgu (mielinizacja)

·         podczas trawienia powstaje monolauroglicerol – czynnik przeciwinfekcyjny

·         3,8 g / 100 ml

·         kwasy nasycone – drażnią błonę śluzową – kolka jelitowa, gorzej metabolizowane

Węglowodany

·         7,1 g / 100 ml

·         laktoza – źródło energii → zwiększa wchłanianie Ca2+ → wzrost kości, mielinizacja mózgu

·         laktoza wchłania się wolno → zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi

·         rozkładają się wolniej → niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych, wspomaga rozwój Lactobacillus bifidus

·         4,7 g / 100 ml

·         laktoza krowia

Sole mineralne

·         Ca2+ - wchłania się w całości

·         Fe2+ - łatwiej przyswajalne (50 – 70%)

·         Mg2+, Cu2+, Zn2+ - więcej i łatwoprzyswajalne

·         3 x więcej – nadmiernie obciążają nerki

·         Fe2+ przyswajalne tylko w 10%

Substancje odpornościowe

·         makrofagi – największe stężenie w siarze

·         limfocyty T – największe stężenie w siarze – niszczą zakażone komórki

·         immunoglobuliny – głównie IgA – uszczelnia przewód pokarmowy, wiąże drobnoustroje i alergeny → nieprzenikanie przeciwciał, ochrona przed infekcjami

·         lizozym niszczący bakterie

·         laktoferrytyna – wiąże Fe zmniejszając dostępność bakterii do żelaza

·         czynnik bifidogenny – czynnik wzrostowy dla bakterii w przewodzie pokarmowym

·         kobaltofilina – wiąże kwas foliowy i wit. B12

·         ma właściwości alergizujące

·         mleko krowie niweczy działanie lizozymu, laktoferrytynay, kobaltofiliny

Witaminy

·         A, C, E, B, D

 

 

Korzyści karmienia piersią dla dziecka

·         Zapobiega wadom zgryzu. Podczas ssania smoczka szczęka jest ustawiona nieprawidłowo, a język cofnięty do tyłu. Sprzyja to przodozgryzowi i wadom szkliwa.

·         Rzadziej występuje próchnica zębów. Stomatolodzy biją na alarm z powodu tzw. próchnicy butelkowej.

·         Lepszy jest rozwój mowy i artykulacji. U dzieci karmionych butelką pracuje tylko kilka mięśni, u dzieci ssących pierś mamy - kilkadziesiąt.

·         Korzyści karmienia piersią dla dziecka

·         Szybszy jest rozwój społeczny i psychomotoryczny. Niemowlę karmione piersią ma zmienianą pozycję, widzi twarz matki z różnych stron, pod różnymi kątami. Stymuluje to mięśnie gałek ocznych i rozwój ruchowy. Dziecko takie jest bardziej ciekawe świata, bardziej spostrzegawcze,  łatwiej nawiązuje kontakty z otoczeniem.

·         Bliskość matki wzmaga poczucie bezpieczeństwa.

·         U dzieci karmionych butelką nazywa się to nieograniczonym zespołem opóźnionego rozwoju (NZOR)

·         Dłuższe i częstsze jest przebywanie matki z dzieckiem, co wpływa na interakcję między nimi.

·         Zmniejszone jest ryzyko zapadalności na biegunki zakaźne, zwężenie odźwiernika, zakażenia dróg oddechowych, zapalenia ucha, zapalenie układu moczowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych

·         Rzadziej występuje refluks żołądkowo-przełykowy ze względu na szybsze trawienie i krótsze zaleganie pokarmu w żołądku dziecka.

·         Trzy razy rzadziej występuje zespół nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS). Jednym z czynników ryzyka SIDS jest właśnie karmienie sztuczne dziecka.

 

Korzyści długofalowe karmienia piersią

·         Rzadziej w życiu dorosłym występuje otyłość - mniej jest komórek tucznych u dzieci karmionych piersią.

·         Rzadziej w życiu dorosłym występuje cukrzyca, choroby naczyń wieńcowych, nadciśnienie tętnicze, stwardnienie rozsiane, wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Crohna (immunomodulacyjna rola cytokin, alfatokoferolu, beta-kazomorfiny i prolaktyny), choroby atopowe.

·         Wyższy jest iloraz inteligencji. Dzieci otrzymujące pokarm kobiecy dostarczane mają białka i cholesterol, które przyspieszają mielinizację połączeń nerwowych, a tym samym przyspieszają rozwój układu nerwowego.

 

Korzyści karmienia piersią dla matki

·         Mniejsze jest ryzyko krwotoków poporodowych oraz anemii. Ssanie piersi przez noworodka powoduje wydzielanie oksytocyny, co powoduje lepsze i szybsze obkurczanie się macicy i mniejszą utratę krwi w okresie połogu.

·         Szybsza jest utrata zbędnych kilogramów.

·         Poprzez wyłączenie funkcji jajnika na okres kilku miesięcy zmniejsza się ryzyko zachorowanie na nowotwory estrogenozależne: do 25% mniej zachorowań na raka jajnika i do 30–50%  na raka sutka.

·         Mniejsze jest ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamań biodra w okresie starości.

-         Ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet po 65 r. życia zmniejsza się do połowy, jeśli karmiły piersią.

-         Jeśli czas trwania karmienia był dłuższy niż 9 miesięcy na każde dziecko, ryzyko zmniejsza się do ¼.

-         Kobiety, które karmiły piersią, badane w okresie przekwitania miały o 41 mg/cm2 wyższą gęstość kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa w porównaniu z tymi, które nigdy nie karmiły.

·         Ochrona przed następną ciążą - niepłodność laktacyjna. Ryzyko zajścia w ciążę kobiet nie miesiączkujących, karmiących wyłącznie piersią nie przekracza 2%.

·         Wysoki poziom prolaktyny (podczas karmienia wzrasta na początku nawet 10–20razy) przyspiesza rozwój uczuć macierzyńskich, matka jest łagodniejsza, spokojniejsza i czulsza dla dziecka, używa wobec niego mniej zakazów i nakazów.

 

Korzyści karmienia piersią dla społeczeństwa

·         Jest tanie dla społeczeństwa - dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby, rzadziej są hospitalizowane, stąd też mniejsze koszty leczenia.

·         Karmienie piersią jest przyjazne dla środowiska. Na wyprodukowanie mleka w proszku trzeba uruchomić cały łańcuch przemysłowy: począwszy od hodowli, poprzez skup mleka, mleczarnię, zakład produkujący opakowania, dystrybutorów, hurtownie, sklepy, firmy reklamowe. Do tego dodać należałoby akcesoria niezbędne do karmienia sztucznego: butelki, smoczki, podgrzewacze, szczotki do mycia, wyparzacze itp. To wszystko pozostawia po każdym etapie produkcji tony śmieci, które należy potem zutylizować.

·         Korzyści karmienia piersią dla społeczeństwa

·         Dzieci karmione piersią zarówno w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się rzadziej chorują, są rzadziej pacjentami lekarzy, są znacznie rzadziej hospitalizowane, rzadziej umierają

 

Inne korzyści karmienia piersią

·         Mleko jest zawsze gotowe do podania, zawsze ciepłe, o odpowiedniej temperaturze, jałowe, tanie i ekonomiczne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zmienność dobowa objętości pokarmu kobiecego (ml)

 

 

 

 

Zmienność dobowa tłuszczu w pokarmie kobiecym (g / dl)

 

 

ZMIENNOŚĆ POKARMU KOBIECEGO

 

Zależy od:

1.      Czasu trwania ciąży

W pokarmie matki wcześniaka jest więcej białka, tłuszczu, IgA, laktofrryny, sodu, chloru. Mniej jest laktozy, w porównaniu z mlekiem dojrzałym.

2.      Okresu laktacji

v     Siara – gęsty, żółty płyn, zawiera więcej białka, witaminy A, mniej tłuszczu i laktozy. Powoduje zwiększona pery...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin