KARMIENIE PIERSIĄ
Zalety karmienia piersią
Nic nie zastąpi natury
· Mleko matki to tkanka żywa.
· Mleko matki jest dostosowane do specyficznych potrzeb niemowlęcia
· Mleko dostosowuje się do potrzeb niemowlęcia ponieważ zmienia się wraz z nim !
Czynnik
MLEKO KOBIECE
MLEKO KROWIE
Kaloryczność
65 – 70 kcal / 100 ml
Woda
Tyle samo
Białko
· 1,4 g / 100 ml
· przewaga alfa – laktoglobulin
· 10 x mniej kazeiny – ścina się drobnokłaczkowo
· proporcja białek serwatkowych do kazeiny – 60 : 40
· przyswajalność – 98 – 100%
· duża ilość wchłanianych bezpośrednio wolnych aminokwasów – 5x więcej
· cysterna, tauryna – biorą udział w rozwoju mózgu
· 3,5 g / 100 ml
· przewaga beta – laktoglobulin
· 10 x więcej kazeiny – ścina się grubokłaczkowo
· przyswajalność – 83 - 93%
Enzymy
· wiele enzymów wspomagających własne enzymy dziecka
· alfa1 – antytrypsyna – blokuje trawienie białek odpornosciowych
Tłuszcze
· 4,3g / 100 ml
· duża ilość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - łatwoprzyswajalne – 90%, budulec komórek nerwowych i siatkówki
· wyższe stężenie cholesterolu → szybszy rozwój mózgu (mielinizacja)
· podczas trawienia powstaje monolauroglicerol – czynnik przeciwinfekcyjny
· 3,8 g / 100 ml
· kwasy nasycone – drażnią błonę śluzową – kolka jelitowa, gorzej metabolizowane
Węglowodany
· 7,1 g / 100 ml
· laktoza – źródło energii → zwiększa wchłanianie Ca2+ → wzrost kości, mielinizacja mózgu
· laktoza wchłania się wolno → zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi
· rozkładają się wolniej → niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych, wspomaga rozwój Lactobacillus bifidus
· 4,7 g / 100 ml
· laktoza krowia
Sole mineralne
· Ca2+ - wchłania się w całości
· Fe2+ - łatwiej przyswajalne (50 – 70%)
· Mg2+, Cu2+, Zn2+ - więcej i łatwoprzyswajalne
· 3 x więcej – nadmiernie obciążają nerki
· Fe2+ przyswajalne tylko w 10%
Substancje odpornościowe
· makrofagi – największe stężenie w siarze
· limfocyty T – największe stężenie w siarze – niszczą zakażone komórki
· immunoglobuliny – głównie IgA – uszczelnia przewód pokarmowy, wiąże drobnoustroje i alergeny → nieprzenikanie przeciwciał, ochrona przed infekcjami
· lizozym niszczący bakterie
· laktoferrytyna – wiąże Fe zmniejszając dostępność bakterii do żelaza
· czynnik bifidogenny – czynnik wzrostowy dla bakterii w przewodzie pokarmowym
· kobaltofilina – wiąże kwas foliowy i wit. B12
· ma właściwości alergizujące
· mleko krowie niweczy działanie lizozymu, laktoferrytynay, kobaltofiliny
Witaminy
· A, C, E, B, D
Korzyści karmienia piersią dla dziecka
· Zapobiega wadom zgryzu. Podczas ssania smoczka szczęka jest ustawiona nieprawidłowo, a język cofnięty do tyłu. Sprzyja to przodozgryzowi i wadom szkliwa.
· Rzadziej występuje próchnica zębów. Stomatolodzy biją na alarm z powodu tzw. próchnicy butelkowej.
· Lepszy jest rozwój mowy i artykulacji. U dzieci karmionych butelką pracuje tylko kilka mięśni, u dzieci ssących pierś mamy - kilkadziesiąt.
· Korzyści karmienia piersią dla dziecka
· Szybszy jest rozwój społeczny i psychomotoryczny. Niemowlę karmione piersią ma zmienianą pozycję, widzi twarz matki z różnych stron, pod różnymi kątami. Stymuluje to mięśnie gałek ocznych i rozwój ruchowy. Dziecko takie jest bardziej ciekawe świata, bardziej spostrzegawcze, łatwiej nawiązuje kontakty z otoczeniem.
· Bliskość matki wzmaga poczucie bezpieczeństwa.
· U dzieci karmionych butelką nazywa się to nieograniczonym zespołem opóźnionego rozwoju (NZOR)
· Dłuższe i częstsze jest przebywanie matki z dzieckiem, co wpływa na interakcję między nimi.
· Zmniejszone jest ryzyko zapadalności na biegunki zakaźne, zwężenie odźwiernika, zakażenia dróg oddechowych, zapalenia ucha, zapalenie układu moczowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
· Rzadziej występuje refluks żołądkowo-przełykowy ze względu na szybsze trawienie i krótsze zaleganie pokarmu w żołądku dziecka.
· Trzy razy rzadziej występuje zespół nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS). Jednym z czynników ryzyka SIDS jest właśnie karmienie sztuczne dziecka.
Korzyści długofalowe karmienia piersią
· Rzadziej w życiu dorosłym występuje otyłość - mniej jest komórek tucznych u dzieci karmionych piersią.
· Rzadziej w życiu dorosłym występuje cukrzyca, choroby naczyń wieńcowych, nadciśnienie tętnicze, stwardnienie rozsiane, wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Crohna (immunomodulacyjna rola cytokin, alfatokoferolu, beta-kazomorfiny i prolaktyny), choroby atopowe.
· Wyższy jest iloraz inteligencji. Dzieci otrzymujące pokarm kobiecy dostarczane mają białka i cholesterol, które przyspieszają mielinizację połączeń nerwowych, a tym samym przyspieszają rozwój układu nerwowego.
Korzyści karmienia piersią dla matki
· Mniejsze jest ryzyko krwotoków poporodowych oraz anemii. Ssanie piersi przez noworodka powoduje wydzielanie oksytocyny, co powoduje lepsze i szybsze obkurczanie się macicy i mniejszą utratę krwi w okresie połogu.
· Szybsza jest utrata zbędnych kilogramów.
· Poprzez wyłączenie funkcji jajnika na okres kilku miesięcy zmniejsza się ryzyko zachorowanie na nowotwory estrogenozależne: do 25% mniej zachorowań na raka jajnika i do 30–50% na raka sutka.
· Mniejsze jest ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamań biodra w okresie starości.
- Ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet po 65 r. życia zmniejsza się do połowy, jeśli karmiły piersią.
- Jeśli czas trwania karmienia był dłuższy niż 9 miesięcy na każde dziecko, ryzyko zmniejsza się do ¼.
- Kobiety, które karmiły piersią, badane w okresie przekwitania miały o 41 mg/cm2 wyższą gęstość kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa w porównaniu z tymi, które nigdy nie karmiły.
· Ochrona przed następną ciążą - niepłodność laktacyjna. Ryzyko zajścia w ciążę kobiet nie miesiączkujących, karmiących wyłącznie piersią nie przekracza 2%.
· Wysoki poziom prolaktyny (podczas karmienia wzrasta na początku nawet 10–20razy) przyspiesza rozwój uczuć macierzyńskich, matka jest łagodniejsza, spokojniejsza i czulsza dla dziecka, używa wobec niego mniej zakazów i nakazów.
Korzyści karmienia piersią dla społeczeństwa
· Jest tanie dla społeczeństwa - dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby, rzadziej są hospitalizowane, stąd też mniejsze koszty leczenia.
· Karmienie piersią jest przyjazne dla środowiska. Na wyprodukowanie mleka w proszku trzeba uruchomić cały łańcuch przemysłowy: począwszy od hodowli, poprzez skup mleka, mleczarnię, zakład produkujący opakowania, dystrybutorów, hurtownie, sklepy, firmy reklamowe. Do tego dodać należałoby akcesoria niezbędne do karmienia sztucznego: butelki, smoczki, podgrzewacze, szczotki do mycia, wyparzacze itp. To wszystko pozostawia po każdym etapie produkcji tony śmieci, które należy potem zutylizować.
· Korzyści karmienia piersią dla społeczeństwa
· Dzieci karmione piersią zarówno w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się rzadziej chorują, są rzadziej pacjentami lekarzy, są znacznie rzadziej hospitalizowane, rzadziej umierają
Inne korzyści karmienia piersią
· Mleko jest zawsze gotowe do podania, zawsze ciepłe, o odpowiedniej temperaturze, jałowe, tanie i ekonomiczne.
Zmienność dobowa objętości pokarmu kobiecego (ml)
Zmienność dobowa tłuszczu w pokarmie kobiecym (g / dl)
ZMIENNOŚĆ POKARMU KOBIECEGO
Zależy od:
1. Czasu trwania ciąży
W pokarmie matki wcześniaka jest więcej białka, tłuszczu, IgA, laktofrryny, sodu, chloru. Mniej jest laktozy, w porównaniu z mlekiem dojrzałym.
2. Okresu laktacji
v Siara – gęsty, żółty płyn, zawiera więcej białka, witaminy A, mniej tłuszczu i laktozy. Powoduje zwiększona pery...
anitat07