Ciasto niedzielne.pdf

(67 KB) Pobierz
37869961 UNPDF
Ciasto niedzielne
Składniki
Ciasto: 40 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag margaryny, 20 dag
cukru, 4 jaja, 2 torebki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 10 dag skórki pomarańczowej, 2 łyżki stołowe rumu,
kilka kropli esencji migdałowej, szczypta soli. Lukier: 25 dag
cukru pudru, 4 łyżki wody; 4 dag wiórków czekoladowych
Sposób przyrządzania
Utrzeć masło i margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, solą i esencją migdałową. Cały
czas ucierając dodawać na przemian jaja i przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec wlać
rum i wsypać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Włożyć ciasto do tortownicy
wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawić na godzinę do piekarnika
nagrzanego do 175°C. Z cukru pudru i wody utrzeć lukier. Wystudzone ciasto oblać
lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi.
 
37869961.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin