kuchnia wielkopolska - potrawy z ziemniaków.doc

(23 KB) Pobierz
Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem


ziemniaki
biały twarożek
kwaśna śmietana
szczypiorek
cebulka
sól


Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach - czyli w tzw. mundurkach. Cebulę obrać z łupinki, drobno pokroić. Ser biały twarogowy, jeśli jest dość suchy lub twardy połączyć z zagęszczoną kwaśną śmietaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać cebulkę, szczypiorek, sezonowo także można dodać rzodkiewkę i koperek, dokładnie wymieszać, posolić do smaku. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, położyć na nich wiórki masła, posolić i podawać z przyrządzonym wcześniej gzikiem.
 

Poznańskie pyzy drożdżowe - czyli kluchy na łacie


Pół kg mąki
1 szklanka mleka
2 jaja
łyżka masła
10 dkg drożdży
sól
 


Zrobić rozczyn drożdżowy : drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać parę łyżek mąki i trochę mleka. Rozczyn musi mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ręką ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ostudzone masło lub margarynę. Odstawić do wyrośnięcia.  Duży garnek z wrzącą wodą przykryć lnianą ściereczką lub płótnem oraz obwiązać go gumką lub sznurkiem. Z ciasta formować małe kule,  układać je na ściereczce. Przykryć wysoką pokrywką, gotować na parze ok. 20 min. Pyzy można podawać z sosem pieczeniowym do wieprzowej lub wolowej pieczeni, ale najlepsze są podane z kaczką i z czerwoną kapustą.
 

 

 

 

Szare kluski

1 kg ziemniaków
1 jajo
pół szklanki mąki
słonina
duża cebula
sól


Obrane ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Nadmiar soku odcedzić. Starte ziemniaki wymieszać z mąką i jajem oraz doprawić do smaku. Zagotować wodę w garnku, posolić, a następnie wrzucać na wrzątek porcyjki ciasta oddzielane od reszty łyżeczką. Gotować ok. 5 minut (jak wypłyną to jeszcze 2 minuty). Drobno pokrojoną słoninkę podsmażyć z poszatkowaną drobniutko cebulą. Ugotowane kluski odcedzić na sicie, wyłożyć na talerz i polać skwarkami. Koniecznie do tego dania należy podać ugotowaną kwaszoną kapustę.
 

Kluski szagówki


1 kg ziemniaków
2/3 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól


Ugotować ziemniaki w mundurkach (w łupinach) wystudzić. Obrać ze skórki,  zetrzeć na tarce lub z użyciem malaksera - lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z jajem, mąką pszenną i ziemniaczaną, posolić. Zagnieść ciasto i uformować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie na kawałki długości 3-4 cm a następnie wrzucać do wrzącej osolonej wody. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wyjmować sitkiem lub cedzakiem, odsączyć. Najlepiej podawać polane masłem i zrumienioną tartą bułką lub jako dodatek do pieczeni.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin