Zupa ziemniaczana, Zupa z kapustą i boczkiem.doc

(22 KB) Pobierz
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

 

Składniki:

40 dag ziemniaków

30 dag morawskiej kiełbasy

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki kminku

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 l bulionu

sól, pieprz

 

Na maśle zezłocić posiekaną cebulę, dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbasę, wsypać kminek, zgnieciony czosnek, słodką paprykę.

Chwilę razem posmażyć. Wlać bulion. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, mieszając wlać do zupy. Zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Można podawać z kleksem z bitej śmietany.

 

 

Zupa z kapustą i boczkiem

 

Składniki:

1 włoska kapusta

6 ziemniaków

25 dag wędzonego boczku

2 cebule

2-3 goździki

1 łyżka oleju

sól, pieprz

 

Z kapusty oderwać wierzchnie liście, wykroić głąb i dość grubo ją pokroić.

Do garnka włożyć pokrojoną kapustę, cały boczek, pokrojone (w ćwiartki) ziemniaki, grubo pokrojoną cebulę i goździki.

Wlać wodę, posolić, popieprzyć i gotować około 1,5 godziny. Posolić, popieprzyć.

Wyjąć boczek. i go pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć boczek i go zarumienić.

Nalać zupę do talerza i posypać samymi skwarkami z boczku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin