Żurek na skrzydełku.pdf
(
43 KB
)
Pobierz
4243839 UNPDF
Żurek na skrzydełku
Składniki
Włoszczyzna, skrzydełko kurczaka, szklanka dobrze
ukwaszonego żuru, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół szklanki
śmietany 12-proc., 2 jaja, łyżeczka jarzynki lub innej przyprawy
warzywnej do zup, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego,
sól, pieprz, majeranek, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
Sposób przyrządzania
Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować niepełny litr wywaru. Przecedzić,
dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotować
kilka minut. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do żurku,
zagotować. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki. Marchew z włoszczyzny pokroić
na plasterki. Ułożyć na talerzach cząstki jaj i marchew, zalać żurkiem, posypać zieleniną.
(4 porcje po 105 kcal).
Plik z chomika:
karolinkaaaa91
Inne pliki z tego folderu:
Zupa meksykańska, Naleśniki z mięsnym sosem.doc
(24 KB)
Zupa meksykańska, Sos do placków ziemniaczanych.doc
(24 KB)
Zupa gulaszowa.doc
(25 KB)
Żurek z chrzanem i śmietaną.pdf
(73 KB)
Żurek po kielecku.pdf
(85 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasteczka świąteczne
Dania na Wielkanoc
Przepisy kulinarne
przepisy na ciasta,ciastka,desery
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin