Ekologia.doc

(58 KB) Pobierz

EKOLOGIA                                         2008-05-09

 

 

  1. Znaczenie światła:

Promieniowanie świetlne jest podstawowym źródłem energii na Ziemi w tym również procesów życiowych organizmów występujących w biosferze. Wpływ światła na organizmy jest zróżnicowany i zależy od jego natężenia, jakości i czasu.

 

Dla roślin światło jest niezbędne dla życia ze względu na podstawową role w procesie fotosyntezy. ( rysunek procesu fotosyntezy)

 

Podstawową adaptacją do warunków oświetlenia jest w  wypadku roślin: „światłolubność” lub „cieniolubność”.

 

Dla zwierząt światło jest ważnym czynnikiem fizycznym. Długość dnia, a wiec czas naświetlenia oraz intensywność światła jest czynnikiem regulującym czynności życiowe organizmu: aktywność rozrodczą, wzrost, tempo przemiany materii, wędrówki, zachowanie się, orientacje w otoczeniu.

 

  1. Tolerancja organizmów ma różne czynniki środowiska, 2 prawa:

·         Prawo Liebiga(minimum) - możliwość rozwoju i wzrostu organizmu określa ten czynnik, którego jest najmniej w stosunku do zapotrzebowania.

·         Prawo Shelforda(tolerancji) - zarówno niedobór jak i nadmiar jakiegoś czynnika wpływa niekorzystnie na organizm.

 

Zdolność organizmu do przystosowania się do zmian danego czynnika ekologicznego nosi nazwę tolerancji ekologicznej.

Przedział wartości danego czynnika, w obrębie, którego organizm bytuje i utrzymuje swoje funkcje życiowe to zakres tolerancji. Każdy czynnik, który zbliża się do granic tolerancji gatunku (min bądź max) bądź je przekracza nazywamy je czynnikiem ograniczającym.

 

 

 

EKOLOGIA POPULACJI

 

POPULACJA – ZESPÓŁ OSOBNIKOW JEDNEGO GATUNKU, KRZYŻUJĄ SIĘ ZE SOBA SKUTECZNIE; rozwija się w granicach pojemności ekologicznej( przestrzeń, kryjówki, pokarm itd.); miejsce, w którym żyje populacja to siedlisko; areał osobniczy to obszar zajmowany przez pojedynczego osobnika populacji; organizmy wchodzące w skład populacji mogą występować w formie dobrze wyodrębniających się pojedynczych osobników(np. ssaki,ptaki, gady) lub formie modularnej (większość roślin, gąbki, stułbiopławy czy koralowce;

 

Cechy populacji:

·         Liczebność - liczba osobników składająca się na populację

·         Zagęszczenie populacji - liczba osobników przypadająca na określoną jednostkę powierzchni lub objętości

·         Szybkość wzrostu populacji – liczba osobników, o które zwiększa się populacja w jednostce czasu

·         Rozrodczość – stosunek liczby nowo urodzonych osobników w określonym czasie do średniej liczebności populacji w tym czasie

·         Śmiertelność – liczba osobników umierających w określonym przedziale czasu w stosunku do średniej liczebności populacji w tym czasie

·         Rozprzestrzenianie – polega na przemieszczaniu się osobników miedzy populacjami

·         Emigracja – jednokierunkowy ruch osobników na zewnątrz, opuszczanie populacji

·         Imigracja – jednokierunkowy ruch do wewnątrz, przybywanie nowych osobników spoza populacji

·         Migracja – ruch dwukierunkowy, przemieszczanie się osobników między populacjami

 

Struktura populacji- płciowa, charakterystyczna dla gatunków, które wykazują dymorfizm płciowy, obejmuje zależności między liczbą samic a samców

Struktura wiekowa- udział osobników różnych grup wiekowych (młodych dojrzałych i stałych) Ma wpływ na rozrodczość i śmiertelność populacji.

Populacja rozwijająca się- dominacja osobników młodych

Populacja ustabilizowana- równomierny udział poszczególnych grup wiekowych i liczebność nie podlega większym zmianom.

Populacja wygasająca-dominują osobniki stare

 

Struktura przestrzenna-liczba osobników przypadająca na jednostkę powierzchni lub objętości

RÓWNOMIERNE-(np. sad) rzadkie, tam gdzie ostra konkurencja

LOSOWE-(drzewa w lesie mieszanym) przypadkowe

SKUPISKOWE- (mszyce, antylopy, nietoperze) najczęściej obserwowane

 

Struktura socjalna- (zwierzęta) związki socjalne w obrębie populacji. U kręgowców oparta na: zachowaniu terytorium, dominacji i powodzenia. Najwyższe formy organizacji socjalnej występują u owadów społecznych: mrówek, pszczół, termitów.

 

 

 

2008-05-10

 

Interakcje- oddziaływania między osobnikami należącymi do jednego (wewnątrzgatunkowe) lub różnych gatunków(międzypopulacyjne). Brak interakcji nazywamy jest neutralizmem.

 

Interakcje negatywne(antagonistyczne)

·         Amensalizm – populacja jednego gatunku hamuje rozwój drugiej populacji, nie ponosząc strat i nie czerpiąc z tego żadnych korzyści. Przykłady: brzoza i sosna, pędzlak i bakterie, orzech włoski i inne rośliny.

·         Konkurencja – zachodzi miedzy osobnikami o tych samych wymaganiach życiowych, zajmujących te sama przestrzeń i korzystających z tych samych zasobów będących w niedomiarze. Najsilniejsze jest wewnątrzgatunkowa, pomiędzy gatunkami blisko spokrewnionymi oraz miedzy gatunkami o podobnych wymaganiach.

·         Drapieżnictwo – zachodzi wówczas, kiedy jedna populacja przynosi szkodę drugiej, a sama w ten sposób czerpie korzyści. Jeden z mechanizmów regulowania liczebności populacji przyczyniający się do utrzymania równowagi w ekosystemie.

 

·         Pasożytnictwo – pasożyt żyje kosztem żywiciela, działając na jego szkodę. Dzielimy na :

*pasożytnictwo zewnętrzne – przytwierdzanie się do ciała żywiciela na stałe bądź okresowo(wszy, kleszcze, pchły);

*pasożytnictwo wewnętrzne -  cykl rozwojowy pasożyta bądź jego faza odbywa się wewnątrz ciała żywiciela( bakterie – prątek gruźlicy, zgorzel jabłoni, pierwotniaki – zarodziec malarii, grzyby drożdżaki, rdza zbożowa, robaki płaskie i obłe.

 

 

Interakcje pozytywne(nieantagonistyczne, protekcyjne)

·         Komensalizm(współzawodnictwo) – jeden gatunek czerpie korzyści nie przynosząc korzyści ani szkody drugiemu. Przykłady: hiena i lew, różanka i małż

·         Protokooperacja – dwa gatunki czerpią korzyści ze swojej obecności, ale nie są jednocześnie całkowicie od siebie zależne. Przykłady: krab pustelnik i ukwiał, bawoły i bąkojady.

·         Mutualizm – ścisła zależność dwu różnych gatunków czerpiących  obopólne korzyści , jeden nie jest zdolny do życia bez obecności drugiego. Przykłady: Glony i grzyby – porosty;  Grzyby i rośliny – mikrofaza; Przeżuwacze i flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym.

 

Struktura troficzna biocenozy

Przez strukturę troficzną ( pokarmową) biocenozy należy rozumieć powiązania pomiędzy jej elementami  strukturami tj. producentami, konsumentami i reducentami. Samowystarczalność biocenoz i ich niezależność wynika z obecności w nich tych trzech ekologicznych grup organizmów.

 

 

2008-24-05

 

 

Producenci-to organizmy samożywne (autotroficzne) które są zdolne do wytwarzania (produkowania) materii organicznej w procesie fotosyntezy lub chemosyntezy-wszystkie rośliny zielone i bakterie foto- i chemosyntetyzujące.

 

Konsumenci- to organizmy cudzożywne (heterotroficzne) głównie zwierzęta przystosowane do pobierania (konsumowania) gotowej materii organicznej wyprodukowanej przez producentów lub zawartej w tkankach zwierząt. Zalicza się do nich zwierzęta roślinożerne-fitofagi, mięsożerne- zoofagi oraz saprofagi (odżywiające się materią organiczną) i pasożyty. Wśród konsumentów wyróżniamy trzy grupy:

*konsumenci I rzędu-organizmy odżywiające się pokarmem roślinnym a więc roślinożercy i pasożyty roślinne.

*konsumenci II rzędu-organizmy odżywiające się kosztem organizmów roślinożernych a więc drapieżcy, pasożyty zwierzęce

*konsumenci III rzędu-organizmy odżywiające się mięsożernymi konsumentami II rzędu.

 

Reducenci - (destruenci) to grupa organizmów heterotroficznych (głównie bakterii i grzybów)które rozkładając i redukując substancje organiczne (pochodzenie roślinnego i zwierzęcego) powodują ich mineralizacje. Przetworzona (zredukowana) martwa materia organiczna jest następnie przyswajana w postaci prostych związków nieorganicznych (mineralnych) przez producentów.

Łańcuchy pokarmowe

·         Łańcuch spasania - zaczyna się od roślin zielonych (producentów) poprzez zwierzęta roślinożerne (konsumenci I rzędu) do drapieżców odżywiających się zwierzętami (konsumenci II rzędu i wyższych rzędów).

·         Łańcuch detrytusowi - zaczyna się od martwej materii organicznej pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, przez żywiące się nią mikroorganizmy i zwierzęta saprofagiczne do zjadających je drapieżców.

 

Poziomy troficzne

Organizmy zajmujące taką samą pozycję w łańcuchu pokarmowym stanowią jeden poziom troficzny:

I poziom troficzny stanowią organizmy samożywne

II poziom troficzny to grupa konsumentów I rzędu

III poziom troficzny to konsumenci II rzędu

itd.

 

Świat zwierząt można podzielić:

·         Monofagi (żywią się tylko jednym rodzajem pokarmu – mrówkojady, wszy, kolibry) – z reguły należą do jednego poziomu troficznego

·         Polifagi (zróżnicowany pokarm) - mogą należeć do różnych poziomów troficznych. Najważniejsza jest tu bowiem funkcja jaką spełnia organizm, a nie przynależność gatunkowa

 

Piramidy ekologiczne

Stosunki ilościowe (liczebności biomasy energii) miedzy kolejnymi poziomami troficznymi w biocenozach można przedstawić w formie piramidy ekologicznej. Wyróżniamy:

·         Piramidę liczebności- podaje liczbę osobników na każdym poziomie

·         Piramidę biomas- obrazuje masę organizmów

·         Piramidę energii lub produkcji -  dot. przepływu energii lub produktywności poziomów troficznych

 

Ekosystem

·         Ekosystem autotroficzny -  podstawą funkcjonowania jest światło i materia organiczna (autochtoniczna) wytwarzana w procesie fotosyntezy zapewniająca samowystarczalność i niezależność – las, torfisko, laka , jeziora

·         Heterotroficzny- niepełny, niesamowystarczalny pozbawiony producentów, materia pochodzi z zewnątrz(allochtoniczna) – jaskinia

 

Cykle biogeochemiczne

Obieg węgla – włączony do obiegu w postaci CO2 ( asymilacja)

Cykl hydrologiczny (wykres)

 

Produktywność ekosystemów

To ilość substancji organicznej wytwarzanej w jednostce czasu lub intensywność magazynowania energii w związkach organicznych. Wyróżniamy:

·         Produkcje pierwotna- szybkość z jaka producenci przekształcają energie promieniowania słonecznego w procesie fotosyntezy na energie wiązań chemicznych

·         Produkcję wtórną – proces przyswajania materii organicznej i magazynowania energii przez konsumentów

 

Produkcja ekosystemu:

1.)Pierwotna tempo wytwarzania materii organicznej przez producentów:

*brutto produkcja materii organicznej z nieorganicznej
*netto produkcja brutto minus straty związane z oddychaniem

2.)Wtórna tempo przyswajania materii organicznej i magazynowania energii przez konsumentów

 

Sukcesja ekologiczna

To uporządkowany, stopniowy i kierunkowy proces zmian w ekosystemie dążący do osiągnięcia stanu równowagi – klimaksu.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin