piramida_zdrowia.pdf

(406 KB) Pobierz
Piramida_zdrowia.pdf
Aktywność fizyczna
– jako elementy zachowań zdrowotnych uczennic
Istnieje wiele interpretacji pojęcia „zdrowie”. Możemy wyróżnić zdrowie
fizyczne (funkcjonowanie organów wewnętrznych) i psychiczne
(emocjonalne – radzenie sobie ze stresem; – zdolność logicznego
myślenia), społeczne (odpowiednie pełnienie ról) oraz indywidualne czy
duchowe (związane z religią). Zdrowie może być również wartością,
która umożliwia nam realizacje osobistych aspiracji. Dodatkowo
możemy wyróżnić kryteria oceny zdrowia subiektywne, obiektywne
(faktyczny stan organizmu) i społeczne (związane z rolami społecznymi).
n JOLANTA E. KOWALSKA , MAGDALENA USZAŁOWICZ
Czynniki , które warunkują zdrowie to przede wszyst
kim styl Ŝycia (50%), środowisko fizyczne, społeczne (20%),
genetyka (20%) i słuŜba zdrowia (10%). WaŜną rolę odgry
wa czynnik społecznoekonomiczny tj. poziom wykształce
nia, warunki materialne czy wsparcie społeczne. Czynniki
środowiskowe moŜemy podzielić na makrośrodowiskowe
(czynniki materialne, środowisko społeczne) oraz indywi
dualne (pozycja społecznośrodowiskowa, zachowania
prozdrowotne oraz czynniki na nie wpływające) 1 .
Styl Ŝycia jest najwaŜniejszym czynnikiem kształtu
jącym zdrowie człowieka, a co za nim idzie zachowa
nia anty i prozdrowotne. Styl Ŝycia jest pojęciem sze
rokim, jest czymś indywidualnym dla osoby lub grupy
osób, określa zachowania. Prozdrowotny styl Ŝycia na
tomiast jest świadomy, ma pomnaŜać, poprawiać,
chronić nasze zdrowie. Niweluje zachowania antyz
drowotne, a wdraŜa prozdrowotne 2 .
Zadaniem społeczeństwa, rodziny, oświaty jest zatem
kształtowanie postaw prozdrowotnych, co nie jest łatwe,
gdyŜ naleŜy pamiętać, Ŝe postawa jest czymś względnie
stałym (utrzymuje się przez jakiś czas), posiada kompo
nent poznawczy, emocjonalny oraz behawioralny.
„Zachowania zdrowotne to postępowanie, działania
(lub ich zaniechanie), które bezpośrednio lub pośred
nio wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka” 3 .
„Zachowanie zdrowotne to zachowanie jednostki,
będące elementem codziennego Ŝycia, a ponadto
wpływające na stan jej zdrowia. Są to działania pole
gające na praktycznym stosowaniu posiadanej wie
dzy na temat zdrowia i choroby. Stanowią one przed
miot względnie wolnych, indywidualnych wyborów
i decyzji. Jest to ta część czynników wpływających
na zdrowie, nad którą kaŜdy człowiek ma największą
kontrolę” 4 .
W niniejszym artykule zajęto się znajomością pira
midy Ŝywieniowej oraz subiektywną i obiektywną oce
ną aktywności badanych jako tych najwaŜniejszych
elementów postawy prozdrowotnej.
1 B. Woynarowska, M. Sokołowska, Szkoła promująca zdrowie. Doświadczenia dziesięciu lat. Poradnik dla koordynatorów i zespołów pro
mocji zdrowia szkolnych, lokalnych i wojewódzkich , Warszawa 2000.
2 D. śołnierczykKieliszek, Zachowania zdrowotne i ich związek ze zdrowiem , w: T. B. Kulik, M. Latalski, Zdrowie publiczne , Lublin 2002,
s. 75–114.
3 B. Woynarowska, M. Sokołowska, Szkoła promująca… , dz. cyt. s. 15
4 D. śołnierczykKieliszek, Zachowania… , dz. cyt., s. 75–76
22
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
i piramida zdrowia
508447828.024.png
Piramida Ŝywieniowa jest podstawą zdrowego Ŝy
wienia, jej stosowanie pozwala zachować odpowied
nią masę ciała i zdrowie. Termin prawidłowe odŜy
wianie dotyczy ilości, jakości oraz struktury spoŜy
wanego pokarmu. W Polsce największymi błędami
Ŝywieniowymi są nieregularność posiłków oraz ich ja
kośc 5 . Optymalna ilość posiłków dziennie to od 3
do 5. Pokarmy powinny zaspokajać ilościowe i jako
ściowe zapotrzebowanie naszego organizmu. Jeść co
najmniej 3 posiłki dziennie (nie zapominając o śnia
daniu), spoŜywać produkty zboŜowe, warzywa i owo
ce (do kaŜdego posiłku i w przerwach między nimi),
pić 2 szklanki mleka dziennie lub zamiennie jogurtu.
Dziennie wybrać jedną z porcji – ryby, drobiu, gro
chu, fasoli czy mięsa, pić ok. 1 litra wody mineralnej
i soki naturalne 6 .
W 2005 roku naukowcy z USA opracowali nową pi
ramidę. Nowa piramida główny nacisk kładzie na in
dywidualny dobór produktów i aktywność fizyczną.
W piramidzie pojawia się poziom – aktywność fizycz
na. Nowa piramida składa się teraz z 6 pionowych pi
ramid, na dole kaŜdej z nich znajdują się produkty
o najwyŜszej wartości odŜywczej u szczytu są produk
ty najbardziej przetworzone. śadne produkty nie są
zabronione, naleŜy jedynie kontrolować ich spoŜycie.
Sześć kolorów w piramidzie reprezentuje odmienne
grupy produktów spoŜywczych: produkty zboŜowe,
warzywa, owoce, tłuszcze i oleje, mleko i produkty
mleczne oraz łącznie mięso, drób, ryby, jaja, orzechy
i nasiona roślin strączkowych 7
Rolę aktywności fizycznej podkreśla zarówno pira
mida Ŝywieniowa, jak i cała dietetyka. Aktywność fi
zyczna jest zakodowana w naszym organizmie. Pol
skie społeczeństwo preferuje bierny, tylko 10%
dorosłych uprawia róŜne formy ruchu. A przecieŜ ni
ska aktywność fizyczna sprzyja chorobie wieńcowej,
cukrzycy typu II czy nadciśnieniu. Uprawianie regular
nej aktywności fizycznej zapobiega otyłości i zmniej
sza ryzyko wielu schorzeń.
Niewielki odsetek ludzi w Polsce (3–10%) wykazu
je optymalny stan aktywności fizycznej, ponad 90%
ogółu badanych prowadzi siedzący tryb Ŝycia, a ćwi
czenia fizyczne wykonuje „od czasu, do czasu”. Obec
nie, obserwuje się u młodzieŜy i dorosłych przeraŜają
ca tendencję do ograniczania ruchu, jedynie 10%
dziewcząt i 20% chłopców uprawia jakąś dyscyplinę
sportową. Wyniki badań HSC z 2006 roku pokazują,
Ŝe 2/3 młodzieŜy nie osiąga zalecanego poziomu ak
tywności fizycznej, co jest zagroŜeniem dla zdrowia,
(otyłość, wady postawy). Dzieci nie ćwiczą, a dorośli
zasłaniają się brakiem czasu, uŜywając tej wymówki
najczęściej 8 .
Ryc. 1. Nowa piramida żywieniowa „MyPiramid” USDA z 2005 r.
(za http://www.mypiramid.gov)
Przeciętny człowiek stara się robić rzeczy miłe,
od tych mniej przyjemnych ucieka. Zmiana stylu Ŝycia
nie jest łatwą drogą, rozpoczęcie treningu wiąŜe się z bó
lem, zmiana nawyków Ŝywieniowych z jedzeniem zdro
wych, ale teŜ często mało smacznych potraw, jest cię
Ŝkie pod względem emocjonalnym. Musimy pamiętać
jednak, Ŝe to dopiero pierwszy i najgorszy etap w zmia
nie. Kolejny przynosi nam satysfakcje, a ostatni nagrody 9 .
Cel badań i pytania badawcze
Celem prowadzonych badań było zdiagnozowanie
wybranych zachowań zdrowotnych, tj. aktywność fi
zyczna oraz znajomość piramidy zdrowia uczennic klas
drugich Szkoły Policealnej nr 2 Samorządu Wojewódz
twa Łódzkiego im. Marii SkłodowskiejCurie w Łodzi.
Hipoteza: profil klasy i wiek badanych nie mają
wpływu na znajomość tzw. piramidy Ŝywieniowej.
l Jak przedstawia się samoocena podejmowanej ak
tywności fizycznej przez badane uczennice? Jak
często i jakie formy aktywności fizycznej preferują
badane uczennice?
l Czy istnieje zaleŜność pomiędzy profilem klasy
a uzupełnieniem „piramidy Ŝywieniowej”? Jeśli tak,
to jaka?
l Czy istnieje zaleŜność pomiędzy uzupełnieniem
„piramidy Ŝywieniowej” a wiekiem badanych
osób? Jeśli tak, to jaka?
Badania przeprowadzono w Szkole Policealnej
nr 2 Samorządu Województwa Łódzkiego im. Marii
SkłodowskiejCurie w Łodzi. Jest to szkołą z długo
letnią tradycją (początki funkcjonowania placówki
sięgają połowy XX wieku). Szkoła promuje aktyw
ność fizyczną oraz działa pręŜnie w środowisku lo
kalnym i bierze udział w imprezach dla osób niepeł
nosprawnych. Badane kształciły się na kierunku
5
TamŜe.
6
C. Korczak, Higiena – ochrona zdrowia. Podręcznik dla szkół medycznych , Warszawa 1998.
7
K. Kowalczyk, Piramida Ŝywieniowa , http://aktywni.pl/aktualnosci/piramidazywieniowa.
8
B. Nowak, Sprawni teraz – sprawniejsi później – pogodni na starość , Lider, 2009, 4, s. 16–17
9
Z. Cendrowski, Dlaczego nie chcą chcieć , Lider, 2008, 4, s. 13–18.
nr 2 luty 2010 23
508447828.025.png 508447828.026.png
Wykres 1. Wiek badanych ogółem (n = 81)
technik farmaceuta, technik usług kosmetycznych,
technik elektroradiolog i technik masaŜysta. W su
mie badaniem objęto 81 uczennic w wieku od 20
do 33 lat (dobór próby celowy). Badania zostały prze
prowadzone w grudniu 2008 i styczniu 2009 r. Prze
prowadzone badania miały charakter ilościowy i ja
kościowy. Badanie było poprzedzone badaniem
pilotaŜowym, w celu weryfikacji i ewentualnej popra
wy narzędzia badawczego.
ZróŜnicowanie badanej grupy ukazują wykresy 1–3.
Jak widać na wykresie 1, w badaniu wzięło udział
81 kobiet. W tym: 38 osób w wieku 20 lat, co stano
wi 47% badanych, 22% badanych to kobiety w wieku
21 lat (18 osób), natomiast najmniejszą grupę bada
nych stanowiły osoby w wieku 31 (1 %), 32 (1%) i 33 lat
(1%). Na wykresie 1 uwidoczniono rozkład wieku ba
danej grupy, widać na nim dominującą przewagę
osób w wieku 20 lat (47%).
Jak widać na wykresie 2, ponad połowa badanych
(77%) mieszka w mieście, tylko 23% badanych za
mieszkuje środowisko wiejskie.
Jak ilustruje wykres 3, wśród badanych ponad poło
wa – 42 osóby (52%) uczy się na kierunku technik far
maceuta, najmniej wśród badanych kobiet stanowi
grupa ucząca się na kierunku technik elektroradiolog
– 9 osób (11%). 21% (17) wśród badanych uczennic
kształci się na kierunku technik masaŜysta, a 13 (16%)
uczęszcza na kierunek technik usług kosmetycznych.
Wykres 2. Miejsce zamieszkania badanych osób ogółem (n = 81)
Wykres 3. Kierunki kształcenia wśród badanych (n = 81)
Metody, techniki i narzędzia
zastosowane w badaniu
W badaniach posłuŜono się metodą sondaŜu dia
gnostycznego. Dodatkowo badania rozszerzono
o analizę dokumentów – programów nauczania
(dzienniki szkolne 2007/2008 i 2008/2009), w celu zna
lezienie treści prozdrowotnych realizowanych w trak
cie nauki oraz kroniki szkolnej (lata 20072009) w celu
ukazania „imprez” o charakterze prozdrowotnym.
W badaniach zastosowano wskaźniki BMI (stosu
nek masy ciała w kilogramach do kwadratu wysoko
ści wyraŜonej w metrach) i WHR ( waisthip ratio ) – to
współczynnik, który powstaje przez podzielenie ob
wodu talii przez obwód bioder. WHR stanowi wskaź
nik dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka
i jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki cia
ła (sylwetka w kształcie gruszki bądź jabłka) oraz typ
otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowoudowa.
Zastosowano technikę badań ankietowych oraz
uŜyto testy statystyczne (Duncana, Multiple Range
Test oraz Test Korelacji Rang Spirmana). Narzędziem
badawczym był autorski kwestionariusz pt. „Twoje
zdrowie”.
W badaniach poproszono o podanie wzrostu i ma
sy ciała badanych w celu wyliczenia wskaźnika BMI.
PoniŜszy wykres 4. ukazuje, jak ten wskaźnik wygląda
w grupie badanych osób.
Wykres 4. Wskaźnik BMI wśród grupy badanej ogółem (n = 81)
24
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
508447828.027.png 508447828.001.png 508447828.002.png 508447828.003.png 508447828.004.png 508447828.005.png 508447828.006.png 508447828.007.png 508447828.008.png 508447828.009.png 508447828.010.png
Wykres 5. WHR wśród badanych (n = 81)
Wykres 6. Samoocena aktywności fizycznej badanych ogółem (n = 81)
Jak obrazują badania, większość (76%) z badanych
ma wskaźnik BMI w normie, jednak 10% z badanych
cierpi na nadwagę, a 9% na niedowagę. Znamiennym
wydaję się fakt, iŜ jest grupa 3 osób (4%), która cierpi
na wychudzenie i jedna osoba, która ma oty
łość I stopnia.
Badanych proszono równieŜ, by podali swój obwód
pasa i obwód bioder, w celu wyliczenia wskaźnika
WHR. Wyniki obrazuje wykres 5.
Wśród badanych kobiet wskaźnik WHR wskazujący
na otyłość (rodzaj sylwetki) androidalną jest wyŜszy
(57%) od wskaźnika kynoidalnego (43%).
Prawie połowa badanych kobiet (48%) uwaŜa się
za aktywne fizycznie, 16% uwaŜa się za nieaktywne,
a 36% miało trudności z udzieleniem odpowiedzi
na powyŜsze pytanie.
Badane poproszono o wskazanie najchętniej upra
wianych form aktywności fizycznej (w związku z moŜli
wością podania więcej niŜ jednej odpowiedzi, suma
procentów moŜe przewyŜszać liczbę 100). Odpowie
dzi zostały zamieszczone na wykresie 7.
Najchętniej uprawiana przez badanych forma ak
tywności fizycznej, to piłka siatkowa (51%), zaraz
po niej pływanie (38%) oraz jazda na rowerze (33%).
Dość popularną formą aktywności fizycznej jest aero
bik (28%). Jedna osoba nie udzieliła odpowiedzi na to
pytanie. Badanych poproszono równieŜ, aby określili
częstotliwość uprawiania aktywności fizycznej w tygo
dniu. Odpowiedzi zamieszczone są na wykresie 8.
Badane kobiety deklarują, iŜ uprawiają aktywności
fizyczną najczęściej raz w tygodniu (43%). Dwa razy
Wyniki badań
Jedną z interesujących właściwości badanej grupy
była subiektywna i obiektywna ocena poziomu aktyw
ności fizycznej badanych kobiet. PoniŜsze tabele i wy
kresy obrazują te właściwości.
Wykres 7. Najpopularniejsza forma aktywności fizycznej uprawiana przez badanych ogółem (n = 81)
nr 2 luty 2010 25
508447828.011.png 508447828.012.png 508447828.013.png
Wykres 8. Częstotliwość uprawiania aktywności fizycznej przez
badanych ogółem (n = 81)
Wykres 9. Czas poświęcony na aktywność fizyczną przez badanych
ogółem (n = 81)
w tygodniu deklaruje ćwiczenie 27% badanych, a 15%
trzy razy w tygodniu. Rzadziej niŜ raz w tygodniu de
klaruje, Ŝe ćwiczy 6% badanych, a 1% w ogóle. Jedna
osoba nie udzieliła odpowiedzi na zadane pytanie.
Badani zostali zapytani równieŜ o czas, który w su
mie w tygodniu poświęcają na aktywność fizyczną. Ich
odpowiedzi ilustruje wykres 9.
Badani deklarują, Ŝe poświęcają dwie godziny
na aktywność fizyczną (łącznie 31%), 27% badanych
deklaruje, Ŝe poświęca trzy godziny, a 20% badanych
jedną godzinę. Mniej niŜ jedną godzinę poświęca 5%
badanych osób, a 2% badanych miało trudności z od
powiedzeniem na to pytanie.
Kolejnym aspektem było sprawdzenie, czy badani
znają pojęcie „piramidy Ŝywieniowej” – wykres 10.
AŜ 93% badanych przyznaje, Ŝe zna piramidę Ŝywie
niową, do jej nieznajomości przyznaje się 6% bada
nych, a tylko 1% nie udzieliło odpowiedzi na to pyta
nie. 32% badanych zna tylko jedno piętro piramidy
Ŝywieniowej, 17% podało poprawnie dwa piętra pira
midy. AŜ 16% badanych całkowicie niepoprawnie uzu
pełniła piramidę Ŝywieniową, a tylko 10% badanych
uzupełniło ją poprawnie. 11% badanych nie udzieliła
na to pytanie odpowiedzi. Odpowiedzi badanych
umieszczone zostały na wykresie 11.
Badanie zaleŜności, była zaleŜność pomiędzy uzu
pełnieniem „piramidy Ŝywieniowej”, a zmiennymi:
profil klasy i wiek. PoniŜsze tabele i wykresy wizualizu
ją te zaleŜności.
Jak widać w tabeli 6 w klasie o profilu technik elek
troradiolog tylko 11% badanych potrafiło uzupełnić
„piramidę”, podobnie 11% badanych zrobiła to niepo
prawnie. Najczęściej badani (56%) dobrze uzupełnili
jedno piętro.
Podobnie wśród farmaceutek najczęściej tylko jed
no piętro z „piramidy” było poprawnie uzupełnione
(29%), źle uzupełniło 26% badanych, ani jedna osoba
nie uzupełniła w tej klasie poprawnie „piramidy”.
Kosmetyczki takŜe najczęściej potrafiły uzupełnić tyl
ko jedno piętro „piramidy Ŝywieniowej” (54%). 8% bada
nych z tej klasy niepoprawnie uzupełniło poszczególne
piętra, równieŜ 8% bezbłędnie uzupełniło „piramidę”.
Najlepiej uzupełniły „piramidę Ŝywieniową” masa
Ŝystki, aŜ 35% zrobiła to bezbłędnie. Nie było Ŝadnej oso
by w tej klasie, która niepoprawnie uzupełniła piętra. Za
leŜność ta została sprawdzona testem Duncana p < 0,01
Wykres 10. Deklaracja znajomości piramidy żywieniowej w opiniach
badanych (n = 81)
Wykres 11. Uzupełnienie „piramidy żywieniowej” przez badanych
ogółem (n = 81)
26
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
508447828.014.png 508447828.015.png 508447828.016.png 508447828.017.png 508447828.018.png 508447828.019.png 508447828.020.png 508447828.021.png 508447828.022.png 508447828.023.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin