Wed�ug encyklopedii W�DKARSTWO to rodzaj hobby i sportu, polegaj�cy na �owieniu ryb na w�dk�. A faktycznie czym jest w�dkarstwo? Trudno to opisa�, bo w�dkarstwo to przecie� obcowanie z przyrod�, wy�mienity relaks i wszystko to co wok� w�dkowania si� dzieje czyli: przygotowywanie sprz�tu i zan�ty lub cho�by rozmowy z innymi w�dkarzami. W�dkarstwo to hobby, spos�b na �ycie, a nie boj� si� powiedzie�, �e nawet pewna filozofia �yciowa. W�dkarstwa nie da si� por�wna� do niczego innego. Pi�kne w w�dkarstwie jest r�wnie� to, �e mo�e uprawia� je ka�dy, nienale�nie od wieku, statusu spo�ecznego. Podstaw� jest sprz�t kt�rym chcemy �owi�. I cho� typ sprz�tu powinien by� uzale�niony od tego co i gdzie chcemy �owi� trudno by pocz�tkuj�cy w�dkarz kupowa� specjalistyczny sprz�t przeznaczony do konkretnych po�ow�w. Poza tym rzadko pocz�tkuj�cy w�dkarz zaczyna od �owienia podlodowego czy te� muchowego. Na pocz�tek warto zaopatrzy� si� w sprz�t mo�liwie najbardziej uniwersalny. Podkre�lam, �e artyku� ten jest skierowany do os�b kt�re dopiero zaczynaj� swoj� w�dkarsk� przygod� i nie bardzo wiedz� jaki sprz�t wybra�. Gor�co zach�cam do dodawania w�tk�w do tego tematu, by pom�c niedo�wiadczonym kolegom wej�� w �wiat w�dkarstwa. Ka�dy z nas przecie� zgodzi si� z tym, �e w�dkarstwo WARTO propagowa� i rozpowszechnia�! Podstawowy zestaw powinien sk�ada� si� z : � W�dziska (w�dki, kija) � Ko�owrotka � �y�ki (i przyponu) � Haczyka � Dodatkowych akcesori�w (sp�awik, obci��nik, miarka, itp.) � Karty w�dkarskiej. W tym artykule znajdziecie informacj� jak wybra� swoje pierwsze w�dzisko. Pozosta�e pozycje zestawu opisane s� w osobnych tematach. W�DZISKO Kiedy� bra�o si� takie jak by�o, a przewa�nie by�o z babusa, ci�kie i niewygodne. W tej chwili wyb�r uzale�niony jest przede wszystkim od naszego bud�etu. W zale�no�ci od przeznaczenia w�dziska mo�na podzieli� na kilka podstawowych grup: sp�awikowe, spinningowe, much�wki, podlodowe. Pocz�tkuj�cy w�dkarz powinien wybra� w�dk� uniwersaln�, kt�rej mo�e u�ywa� do �owienia sp�awikowego z gruntu, ale r�wnie� i do spinningowania. Ze wzgl�du na konstrukcj� w�dki mo�na podzieli� na teleskopowe i sk�adane. W�dki teleskopowe z regu�y s� mniejsze po z�o�eniu (�atwiejsze w transporcie), ale sk�adane za to cz�sto maj� lepsz� akcj� (co przydaje si� podczas holu z�owionej ryby). Wyb�r pomi�dzy sk�adan� a teleskopow� w�dk� zale�y raczej od indywidualnych upodoba�. Podstawowe parametry opisuj�ce w�dk� to: jej d�ugo��, ci�ar, masa rzutowa. D�ugo�ci zaczynaj� si� od kilkudziesi�ciu cm (w�dki podlodowe), a ko�cz� na kilkunastu metrach (w wyczynowym w�dkarstwie stosuje si� nawet 18 metrowe). Odpowiednia d�ugo�� na pocz�tek to 3 � 3,5m. Ci�ar zale�y od materia�u z jakiego zosta� �kij� zrobiony. Niestety bardziej wytrzyma�e i l�ejsze w�dki s� odpowiednio dro�sze. Warto jednak dobra� w miar� lekk�, by po kilku godzinach operowania w�dk� mie� jeszcze czucie w r�kach. Masa rzutowa � to parametr charakteryzuj�cy wag� przyn�ty razem z obci��nikiem jaki mo�na zastosowa� przy danej w�dce (np. od 15 do 40 g - oznacza, �e waga obci��nika razem z przyn�t� powinna si� zawiera� w przedziale od 15 g do 40g). Zawsze nale�y zwraca� uwag� na to ilu gramowy za�o�yli�my obci��nik i ile wa�y nasza przyn�ta. Z�y dob�r tego parametru mo�e zako�czy� si� p�kni�ciem w�dki (gdy masa rzutowa jest wi�ksza do dopuszczalnej) lub zarzucanie przyn�ty b�dzie nie precyzyjne i ma�o efektywne (gdy masa rzutowa jest mniejsza do minimalnej). Na pocz�tek proponuj� by masa rzutowa w�dki znajdowa�a si� w przedziale nie mniej ni� 15g i nie wi�cej ni� 80 kg. Praca w�dziska czyli stopie� ugi�cia w po��czeniu z szybko�ci� ugi�cia (tzw. akcj�). Parametr ten opisuje zachowanie si� w�dziska podczas holowania i zarzucania. Ugi�cie mo�e dotyczy� samej szczyt�wki, �rodkowej cz�ci lub ca�ego w�dziska (ugi�cie paraboliczne). W�dki w kt�rych pracuje g��wnie szczyt�wka (sztywne i z bardzo szybk� akcj�) stosuje si� do po�owu ryb spokojnego �eru (np. p�o�). S� ona precyzyjniejsze przy zacinaniu, jednak s�abo t�umi� szarpni�cia przy holowaniu. W�dki o ugi�ciu parabolicznym (mi�kkie i z woln� akcj�) stosuje si� do po�owu du�ych ryb (np. sum, szczupak). Pocz�tkuj�cy w�dkarz powinien wybra� w�dzisko, kt�rego krzywa/szybko�� ugi�cia jest �rednia. PRZELOTKI Ich zadaniem jest prowadzenie �y�ki od ko�owrotka do szczyt�wki. Stosuje si� przelotki na jednej lub dw�ch stopkach. Na pocz�tek proponuj� przelotki o dw�ch stopkach (s� trwalsze) i mo�liwie wysokie (mokra �y�ka nie b�dzie przykleja�a si� do w�dziska). W�dka powinna mie� nie mniej ni� pi�� przelotek. Warto r�wnie� sprawdzi� stan wewn�trznego pier�cienia przelotki, gdy� zarysowania lub ostre nier�wno�� w tym miejscu �atwo mog� zniszczy� �y�k�. UCHWYT Uchwyt nale�y dobra� wg w�asnego upodobania. Najlepiej wzi�� do r�ki kilka w�dek sprawdzi� kt�ra najlepiej le�y. Warto r�wnie� zwr�ci� uwag� na wyko�czenie uchwytu: czy nie ma ostrych kraw�dzi, czy nie jest pozadzierany, itp.
ptys95