Ciasto alpejskie SKŁADNIKI: NA CIASTO: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mški 5 łyżek kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wody gazowanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywnš pianę. Dodać cukier i ubić, następnie dodać żółtka, ponownie ubić. Do masy przesiać kakao, mškę i proszek. Zamieszać. Wlać wodę, dokładnie połšczyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć na blachę (ok. 30x40cm) wyłożonš papierem do pieczenia. PIECZENIE: 180st, ok. 20minut (do suchego patyczka)MASA KAJMAKOWO- BEZOWA: 180g miękkiego masła 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej), tj. 400-500g 350g bez Masło utrzeć, w czasie ucierania stopniowo dodawać masę kajmakowš. Wsypać bezy (lub odwrotnie - przełożyć do naczynia z bezami - moim zdaniem tak jest wygodniej) i wymieszać szpatułkš lub drewnianš łyżkš, tak aby częć bez pozostała w kawałkach. PONADTO: 2/3 szklanki kawy 3 łyżki wódki 200g herbatników Kawę wymieszać z wódkš. Ostudzony biszkopt nasšczyć ponczem. Wyłożyć masę kajmakowo-bezowš i równomiernie rozprowadzić. Na masie ciasno ułożyć herbatniki i każdy nasšczyć 1,5-2 łyżeczkami ponczu. MASA MIETANOWA: 750ml mietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej iloci goršcej wody 50g czekolady deserowej, startej na tarce Kremówkę ubić pod koniec ubijania dodajšc cukier, kwasek i żelatynę. Wyłożyć na herbatniki,obsypać czekoladš. Smacznego ;)
petardka11