Ciasto- alpejskie.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto alpejskie

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mški
5 łyżek kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody gazowanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywnš pianę. Dodać cukier i ubić, następnie dodać żółtka, ponownie ubić. Do masy przesiać kakao, mškę i proszek. Zamieszać. Wlać wodę, dokładnie połšczyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć na blachę (ok. 30x40cm) wyłożonš papierem do pieczenia. 

PIECZENIE:
180st, ok. 20minut (do suchego patyczka)MASA KAJMAKOWO- BEZOWA:
180g miękkiego masła
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej), tj. 400-500g
350g bez 
Masło utrzeć, w czasie ucierania stopniowo dodawać masę kajmakowš. Wsypać bezy (lub odwrotnie - przełożyć do naczynia z bezami - moim zdaniem tak jest wygodniej) i wymieszać szpatułkš lub drewnianš łyżkš, tak aby częć bez pozostała w kawałkach. 

PONADTO:
2/3 szklanki kawy
3 łyżki wódki 
200g herbatników

Kawę wymieszać z wódkš. Ostudzony biszkopt nasšczyć ponczem. Wyłożyć masę kajmakowo-bezowš i równomiernie rozprowadzić. Na masie ciasno ułożyć herbatniki i każdy nasšczyć 1,5-2 łyżeczkami ponczu. 

MASA MIETANOWA:
750ml mietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej iloci goršcej wody
50g czekolady deserowej, startej na tarce
Kremówkę ubić pod koniec ubijania dodajšc cukier, kwasek i żelatynę. Wyłożyć na herbatniki,obsypać czekoladš. 
Smacznego ;)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin