Potrawy wegetarianskie. - fragment.pdf

(402 KB) Pobierz
SERY
6 os.
80 min
KOFTA
500 g tofu
500 g pokrojonej drobno cebuli
2 pomidory
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
30 ml naturalnego jogurtu
olej roślinny
Tofu mielimy w maszynce z 1/2 cebuli, czosnkiem
i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i do­
brze mieszamy. Formujemy kulki (kofta) o średni­
cy 3 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy
przez ok. 2 min. W rondlu rozgrzewamy oliwę, zru­
mieniamy na niej resztę cebuli, dodajemy wszyst­
kie przyprawy i obrane ze skórki pomidory. Całość
podsmażamy przez 5 min na małym ogniu, ciągle
mieszając. Następnie wrzucamy kulki i dusimy je
pod przykryciem przez 30 min, uważając, aby nie
przywarły do dna rondla. W razie potrzeby podle­
wamy niewielką ilością wody. Po 30 min dodajemy
jogurt i dusimy jeszcze przez 15 min. Koftę podaje­
my z ryżem.
4 os.
40 min
KOTLETY Z TOFU
250 g sera tofu
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 jajko
1/2 małego selera
10 cm białej części pora
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
tarta bułka, sól, pieprz
Tofu kroimy i miksujemy. Marchewki, pietruszki
i seler myjemy, obieramy i kroimy w bardzo małą
kostkę. Pora myjemy, obieramy i kroimy w cien­
kie plasterki, które przekrajamy na pół. Czosnek
przepuszczamy przez praskę. Warzywa mieszamy
z tofu, dodajemy czosnek, jajko, natkę pietruszki
i sos sojowy oraz 3 łyżki tartej bułki. Całość do­
kładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta formujemy
okrągłe kotlety, które smażymy na gorącym oleju,
po kilka minut z każdej strony.
4 os.
50 min
GULASZ Z TOFU
300 g tofu
100 g suszonych śliwek bez pestek
1 banan
1 marchewka
50 g selera
1 cebula
1 jabłko
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
100 ml białego wytrawnego wina
papryka, imbir, biały pieprz, sól
Śliwki płuczemy. Zagotowujemy 1/2 szklanki wody,
dodajemy szczyptę tymianku, śliwki i olej. Banana
obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa myjemy
i obieramy. Marchew kroimy w słupki, a seler i ce­
bulę w kostkę. Jabłko myjemy, usuwamy gniazda na­
sienne i wraz z tofu kroimy w kostkę. Czosnek obie­
ramy, przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą.
Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do garnka
ze śliwkami, dodajemy imbir, pieprz oraz paprykę.
Dusimy przez 20 min na małym ogniu pod przykry­
ciem. Pod koniec gotowania dodajemy wino.
18
927451888.009.png 927451888.010.png 927451888.011.png 927451888.012.png 927451888.001.png
927451888.002.png
CUKINIA
4 os.
40 min
CUKINIA W SOSIE POMIDOROWYM
800 g cukinii
5 łyżek masła
100 g koncentratu pomidoro-
wego
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
natka pietruszki
Cukinię oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki
i lekko solimy. W głębokiej patelni lub woku rozgrze­
wamy 2 łyżki masła i podduszamy kawałki cukinii,
aż będą miękkie (ok. 10 min). Przygotowujemy sos:
z masła i mąki przyrządzamy zasmażkę, dodajemy
koncentrat rozprowadzony 1 łyżką wody, doprawia­
my przyprawami i zagotowujemy. Po zagotowaniu
do sosu dodajemy śmietanę i dokładnie go miesza­
my. Cukinię polewamy sosem i posypujemy natką
pietruszki.
4 os.
40 min
ZAPIEKANA CUKINIA
4 cukinie (każda po ok. 15 cm
długości)
6 łyżek oleju
300 g pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki o gru­
bości 5 mm. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju
i obsmażamy na nim plasterki cukinii. Pomidory naci­
namy, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy, płuczemy
w zimnej wodzie, obieramy i kroimy na kawałki. Pie­
karnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Cukinie
przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy
solą i pieprzem, a następnie układamy na nich pomido­
ry. Warzywa skrapiamy octem balsamicznym i pozo­
stałym olejem. Naczynie wkładamy do piekarnika i za­
piekamy przez ok. 15 min. Po tym czasie posypujemy
parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 min.
3 os.
20 min
OMLET Z CUKINIĄ
2 cienkie cukinie (każda po ok.
10 cm długości)
1 cebula
3 jajka
1 łyżka oliwy
pieprz
sól
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Na
patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę
i cukinie. Całość podsmażamy. W głębokim talerzu
roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy sól, pieprz
i wlewamy na podsmażoną cebulę z cukinią. Całość
delikatnie mieszamy. W czasie podpiekania się spodu
nakłuwamy lekko widelcem całą powierzchnię omle­
tu oraz podważamy go na całym obwodzie. Gdy spód
będzie podpieczony, omlet przewracamy na płaski ta­
lerz i zsuwamy go z talerza na patelnię tak, aby pod­
piekła się druga strona. Gotowy omlet zsuwamy na
talerz i podajemy.
20
927451888.003.png 927451888.004.png 927451888.005.png 927451888.006.png 927451888.007.png 927451888.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin