- szynka, co najmniej 1,5 kg ze skórką i warstewką tłuszczu- litr ciemnego piwa- trzy łyżki miodu- 6 goździków- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- łyżka soli- czarny pieprz w ziarenkach (kilkanaście)- kilka ziaren jałowca- oliwa
Szynkę zalewamy ciemnym piwem w dużym garze i dodajemy resztę przypraw. Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, ale najlepiej na kilkadziesiąt. Kiedy mięso zmieni kolor postawić garnek na ogniu i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia. Kiedy zalewa zaczyna pyrkać, wyłączyć ogień i zostawić. Kiedy wystygnie, naciąć skórkę na szynce w kratkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać oliwą, na dno wlać trochę zalewy, przykryć i włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni na co najmniej 1,5 godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracać i polewać sosem. Na połowę przed końcem czasu pieczenia odkryć szynkę, żeby nabrała chrupkości.
2 kg łopatki2 szklanki ciemnego piwa2 duże cebule1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 łyżka smalcusól, pieprz, kminek
Mięso umyć i osuszyć, skórę ponacinać nożem w romby i natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C i podgrzać w brytfannie smalec. Pieczeń ułożyć w brytfannie skórą do dołu i podlać wodą. Piec 30 minut. Mięso odwrócić i zmniejszyć temp. do 180 st. C. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem posmarować skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewać piwem. Gotową pieczeń odłożyć, a sos przetrzeć przez sito.
5 jajek40 dag gotowanej szynki1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa1 słoik selera1 słoik majonezusól, pieprz
Kukurydzę odsączyć, wsypać do miski. Ananasy pokroić w kostkę. Seler odsączyć i dodać do miski. Jajka ugotować na twardo, posiekać w drobną kostkę. Pokroić szynkę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.
-puszka tuńczyka w sosie własnym-1 puszka kukurydzy-1 pęczek koperku-2 ogórki kwaszone-majonez-sól-pieprz
Tuńczyka odcedzić, to samo zrobić z kukurydzą. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, koperek drobniutko posiekać.Odcedzonego tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać kukurydzę, pokrojone ogórki i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez nie za dużo, byle tylko połączył składniki. Odstawić na godzinę do lodówki.Zamiast samego majonezu można użyć jogurtu naturalnego 150 ml i dwie łyżeczki majonezu. Razem wymieszać i zalać składniki.
1 kg surowej białej kiełbasy1 łyżka smalcu bez skwarek2 łyżki oliwy3 cebule
Kiełbasę włożyć do rondla, zalać wodą, dodać smalec, oliwę i wolno podgrzewać na średnim ogniu bez przykrycia. Po odparowaniu wody kiełbasę zrumienić na złocisty kolor, przykryć warstwą pokrojonych cebul i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru. Podzielić na porcje.
Kategoria: Zakąski i przystawki
Smaczne jajuszka na wielkanocny stół, mój stary, sprawdzony, można powiedzieć babciny przepis. W dodatku pięknie prezentują się na talerzu.
dla >6 osób
6 jajek na twardo, 10 dag twarożku kremowego, łyżeczka chrzanu, 2 łyżki żurawiny ze słoika, szczypta mielonej papryki, 10 dag bryndzy, kilka oliwek, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, 2 łyżki majonezu, kiwi, 2 ząbki czosnku, łyżeczka musztardy, szczypta szafranu, 2 łyżki śmietany, sól,
•
czas przygotowania: do 20 min
Kategoria: Sałatki
Pyszna sałatka wielkanocna z rodzynkami , tego przepisu jeszcze nie znacie! Polecam!
dla 4-6 osób
duże marchewki, 4duże ziemniaki, 4seler, 1kukurydza, 1 puszkamały por, 1słoik marynowanej papryki, 1ogórki konserwowe, 6rodzynki, 10 dagduże winne jabłko, 1sok z cytryny, jajka, 6duży słoik majonezu dekoracyjnego, 1
czas przygotowania: do 90 min
1. Obrać marchewkę, ziemniaki i seler. Ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Rodzynki sparzyć. Por oczyścić, pokroić w drobniutką kosteczkę, ułożyć na sitku, sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do dużej salaterki.2. Dodać osączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobniutką kosteczkę 3 jajka, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, marchewkę, ziemniaki i seler. Jabłko obrać również pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, dodać do sałatki. Dołożyć 3/4 majonezu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.3. Sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki formując górkę. Wierzch sałatki dokładnie posmarować majonezem. Obłożyć plastrami pozostałych jajek tworząc wianuszek wokół brzegu salaterki. Wierzch - czubek fantazyjnie przybrać paseczkami konserwowej papryki i ogórka.
mamba83