przepisy.odt

(21 KB) Pobierz

Szyneczka świąteczna

 

Składniki:

- szynka, co najmniej 1,5 kg ze skórką i warstewką tłuszczu
- litr ciemnego piwa
- trzy łyżki miodu
- 6 goździków
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli
- czarny pieprz w ziarenkach (kilkanaście)
- kilka ziaren jałowca
- oliwa

Sposób przyrządzenia:

Szynkę zalewamy ciemnym piwem w dużym garze i dodajemy resztę przypraw. Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, ale najlepiej na kilkadziesiąt. Kiedy mięso zmieni kolor postawić garnek na ogniu i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia. Kiedy zalewa zaczyna pyrkać, wyłączyć ogień i zostawić. Kiedy wystygnie, naciąć skórkę na szynce w kratkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać oliwą, na dno wlać trochę zalewy, przykryć i włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni na co najmniej 1,5 godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracać i polewać sosem. Na połowę przed końcem czasu pieczenia odkryć szynkę, żeby nabrała chrupkości.

 

 

 

Pieczeń wieprzowa

Składniki:

2 kg łopatki
2 szklanki ciemnego piwa
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka smalcu
sól, pieprz, kminek

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć i osuszyć, skórę ponacinać nożem w romby i natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C i podgrzać w brytfannie smalec. Pieczeń ułożyć w brytfannie skórą do dołu i podlać wodą. Piec 30 minut. Mięso odwrócić i zmniejszyć temp. do 180 st. C. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem posmarować skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewać piwem. Gotową pieczeń odłożyć, a sos przetrzeć przez sito.

 

 

Pieczeń wieprzowa

Składniki:

2 kg łopatki
2 szklanki ciemnego piwa
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka smalcu
sól, pieprz, kminek

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć i osuszyć, skórę ponacinać nożem w romby i natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C i podgrzać w brytfannie smalec. Pieczeń ułożyć w brytfannie skórą do dołu i podlać wodą. Piec 30 minut. Mięso odwrócić i zmniejszyć temp. do 180 st. C. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem posmarować skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewać piwem. Gotową pieczeń odłożyć, a sos przetrzeć przez sito.

Pychota z jajek i szynki

Składniki:

5 jajek
40 dag gotowanej szynki
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 słoik selera
1 słoik majonezu
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kukurydzę odsączyć, wsypać do miski. Ananasy pokroić w kostkę. Seler odsączyć i dodać do miski. Jajka ugotować na twardo, posiekać w drobną kostkę. Pokroić szynkę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.

 

 

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Składniki:

-puszka tuńczyka w sosie własnym
-1 puszka kukurydzy
-1 pęczek koperku
-2 ogórki kwaszone
-majonez
-sól
-pieprz

Sposób przyrządzenia:

Tuńczyka odcedzić, to samo zrobić z kukurydzą. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, koperek drobniutko posiekać.
Odcedzonego tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać kukurydzę, pokrojone ogórki i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez nie za dużo, byle tylko połączył składniki. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast samego majonezu można użyć jogurtu naturalnego 150 ml i dwie łyżeczki majonezu. Razem wymieszać i zalać składniki.

 

 

Biała po staropolsku

Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy
1 łyżka smalcu bez skwarek
2 łyżki oliwy
3 cebule

Sposób przyrządzenia:

Kiełbasę włożyć do rondla, zalać wodą, dodać smalec, oliwę i wolno podgrzewać na średnim ogniu bez przykrycia. Po odparowaniu wody kiełbasę zrumienić na złocisty kolor, przykryć warstwą pokrojonych cebul i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru. Podzielić na porcje.

 

 

Jajka z 3 farszami

Kategoria: Zakąski i przystawki

Smaczne jajuszka na wielkanocny stół, mój stary, sprawdzony, można powiedzieć babciny przepis. W dodatku pięknie prezentują się na talerzu.

 

Składniki

dla >6 osób

6 jajek na twardo,
10 dag twarożku kremowego,
łyżeczka chrzanu,
2 łyżki żurawiny ze słoika,
szczypta mielonej papryki,
10 dag bryndzy,
kilka oliwek,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
2 łyżki majonezu,
kiwi,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka musztardy,
szczypta szafranu,
2 łyżki śmietany,
sól,

        

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

  1. Jajka obrać, przekroić je na połówki, wyjąć żółtka. Farsz różowy: Twarożek wymieszać z łyżeczką chrzanu, żurawiną, mieloną papryką. Włożyć do szprycki i napełnić nim kilka połówek jajek. Udekorować całymi kulkami żurawiny i listkami pietruszki. Farsz białozielony: Bryndzę dobrze wymieszać z posiekaną natką, szczypiorkiem, majonezem. Doprawić solą. Napełnić farszem kilka połówek jajek, udekorować plasterkami kiwi oraz szczypiorkiem. Farsz żółty: Żółtka z jajek utrzeć ze śmietaną, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, szafranem. Doprawić solą. Napełnić pozostałe połówki jajek, ozdobić oliwkami.

 

 

Sałatka z rodzynkami

 

 

Kategoria: Sałatki

Pyszna sałatka wielkanocna z rodzynkami , tego przepisu jeszcze nie znacie! Polecam!

 

Składniki

dla 4-6 osób

duże marchewki, 4
duże ziemniaki, 4
seler, 1
kukurydza, 1 puszka
mały por, 1
słoik marynowanej papryki, 1
ogórki konserwowe, 6
rodzynki, 10 dag
duże winne jabłko, 1
sok z cytryny,
jajka, 6
duży słoik majonezu dekoracyjnego, 1

        

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Obrać marchewkę, ziemniaki i seler. Ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Rodzynki sparzyć. Por oczyścić, pokroić w drobniutką kosteczkę, ułożyć na sitku, sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do dużej salaterki.
2. Dodać osączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobniutką kosteczkę 3 jajka, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, marchewkę, ziemniaki i seler. Jabłko obrać również pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, dodać do sałatki. Dołożyć 3/4 majonezu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki formując górkę. Wierzch sałatki dokładnie posmarować majonezem. Obłożyć plastrami pozostałych jajek tworząc wianuszek wokół brzegu salaterki. Wierzch - czubek fantazyjnie przybrać paseczkami konserwowej papryki i ogórka.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin