Ryż z warzywami
Składniki:
0,5 kg marchwi, 4 pietruszki - korzeń, 1 seler - korzeń, 0,5 kg pieczarek, 0,5 kg piersi kurczaka, 2 woreczki ryżu. Sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku, 1 mały słoik majonezu, 0,5 szkl. gęstej śmietany, sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach (marchew, seler, pietruszkę), ugotować je na parze, ale nie za miękko. Następnie uparować pieczarki i pierś kurczaka, ugotować 2 woreczki ryżu, wszystko razem połączyć. Dobrze wymieszać i podawać osobno do tej sałatki sos. Smacznego!
Jak podawać?
Sałatkę normalnie w misce, a obok niej postawić w sosjerce sos i polać sałatkę.
Sałatkę można jeść bez sosu, ale o wiele lepiej smakuje z sosem
kmr15